Een thuisbatterij als backup voor de stroomvoorziening in huis, kan dat? Ja.

Je wil niet meer afhankelijk zijn van jouw stroom leverancier. In dat geval kan een thuisbatterij zorgen voor de stroom in huis. Dat noemen we off-grid. Je hebt dan geen aansluiting op het elektriciteitsnet meer nodig. 

Het kan ook in een hybride opstelling waarin je juist flexibel bent en niet helemaal afhankelijk van jouw stroomleverancier. 

Maar daar moet je wel wat voor doen. En goedkoop is het niet. Maar dan heb je wel alles lekker in eigen hand. En je bent onafhankelijk van het stroomnet. 

Het voelt misschien fijn, maar er kleven ook nadelen aan. Alles is goed zolang je maar een bewuste keuze maakt.

off on hybride grid batterij systeem

Goed om te weten: Nederland heeft een betrouwbaar elektriciteitsnetwerk

In Nederland heb je per persoon, gemiddeld per jaar, 20 minuten geen stroom. Daarmee heeft Nederland een van de meest betrouwbare elektriciteitsnetwerken van de wereld. Er was in 2023 een uptime van 99,99%

Niet slecht en fijn om alvast even te weten. 😊

on grid batterij systeem backup

On-grid batterij systeem: wat is dat?

Je batterij is aangesloten op het elektriciteitsnetwerk. Dat noemen we ‘On Grid’. Als er een storing op het stroomnet is, zal je batterij helaas niet meer werken, dat krijg je er gratis bij.

Het automatisch uitschakelen voorkomt dat de batterij stroom kan terugleveren en er een gevaarlijke situatie kan ontstaan bij eventuele reparatiewerkzaamheden door de netbeheerder (Stedin, Enexis of Liander)

De omvormer van je zonnepanelen is ook een voorbeeld van een on-grid systeem. Die schakelt zichzelf bij storingen ook uit. Net als je batterij dus. 

Je batterij kan dus alleen stroom opslaan en leveren zolang het stroomnet werkt. Simpel toch? 

Voordelen

 • Simpel te installeren
 • Geen ingewikkelde aanpassingen in meterkast
 • Te laden vanuit het stroomnet

Nadelen

 • Werkt niet als het stroomnet niet werk

Off-grid batterij systeem: wat is dat?

Een “Off Grid” batterij systeem is juist niet aan het elektriciteitsnet verbonden. Geen kabel. Niks. Helemaal los van het net. Geen enkele connectie. 

Je ziet Off Grid opstellingen vaak in Tiny Houses of systemen die in afgelegen bossen of landschappen stroom nodig hebben. Zonnepanelen of diesel generators zorgen voor de stroom die de batterij in gaat. 

Wil je graag off-grid? Zorg dan dat je beschikt over een batterij, een paar zonnepanelen, een aggregaat en misschien zelfs een windmolen. Je bent dan altijd flexibel in het opwekken van stroom maar hebt wel de garantie van stroom. 

off grid batterij systeem backup

Voordelen

 • Geen last van het elektriciteitsnet in geval van stortingen
 • Overal te plaatsen
 • 100% zelfvoorzienend

Nadelen

 • Geen voordeel van het elektriciteitsnet als stabiele leverancier
 • Laden van batterij moet je zelf opwekken
 • In de winter vaak een te kleine opslagcapaciteit

Hybride batterij systeem: wat is dat?

Er is ook een gecombineerde opstelling. Die pakt de voordelen van on-grid en off-grid opstellingen. De meeste off-grid systemen combineren zonnepanelen met een batterij. 

Wil je nog flexibeler zijn, dan kan je ook een aggregaat of een windmolen op de omvormer aansluiten. 

hybride batterij systeem backup
hybride batterij systeem meterkast

Voordelen

 • Flexibel in de manier van laden (wat jij wil)
 • Kan verbruiken van het net, bijvoorbeeld om een batterij te laden 
 • Kan terugleveren naar het net indien gewenst (handelen)
 • Storing in stroomnet: je gebruikt gewoon je eigen stroom
 • Zeer grote leveringszekerheid

Nadelen

 • Complexer dan off-grid of on-grid
 • Grotere investering dan off-grid of on-grid
 • Aanpassingen in de meterkast zijn waarschijnlijk nodig
 • Nieuwe kabels nodig tussen meterkast en omvormer

Conclusie: alles kan, it's up to you :)

Veel mensen zijn steeds bewuster bezig met energie. Goed zo! Vooral het gebruiken van hernieuwbare energie op momenten dat het er is, is precies de juiste weg. 

Thuisbatterijen nemen daar een steeds prominentere plek bij in. Helemaal nu de salderingsregeling per 2027 zal komen te vervallen. En terecht. 

Er zijn meerdere opstellingen waar je batterij een rol in kan spelen. Puur als opslag van stroom die je niet nodig hebt, als manier om in stroom te handelen of als backup voor de stroomvoorziening thuis. 

Dat laatste kan alleen in de off-grid of hybride opstelling. Alle keuzes die je maakt zijn goed, maar maak de keuze bewust. Laat je goed informeren wat de consequenties zijn en weet zelf hoe het in grote lijnen in elkaar steekt. 

Jeroen Bakker
Over de auteur van dit bericht
Jeroen Bakker
Enthousiasteling

Deze trotse en sportieve Groninger heeft verregaande interesse in duurzaamheid, energie en domotica. Hij is mede-eigenaar van B2Design en maakt shuffleboards met de drie broers van Tafelsmaak.