Aangenaam, ik ben Jeroen.

Je komt terug van een avondje stappen, je bent bijna thuis. Het is donker. Het hek gaat automatisch open op basis van GPS. De lampen van de carport gaan aan door een bewegingssensor. Dat is ook direct het startsein voor een timer van 10 seconden. Precies de tijd dat ik mijn fiets weg moet zetten. 

Ondertussen gaat de deur van de bijkeuken open. De lampen in de bijkeuken gaan ook aan. Als ik de deur achter mij dicht trek gaat de deur automatisch op slot. Na 1 minuut gaan ook de lampen in de bijkeuken weer uit. 

Bovenstaande is geen grap. Het was een flow die ik in 2019 in Homey maakte. Gewoon omdat het kan. Zodat ik zo soepel mogelijk thuis kon komen. Het uitdenken van dit soort scenario's vind ik prachtig. 

over jeroen bakker

Een open boek, bekijk onze:

Waar word ik blij van?

Mijn 3 kinderen en vriendin. 

Wat zou ik moeten zonder mijn fantastische kinderen en de liefste vriendin die je je maar kunt wensen? Ze weten wie ik ben, ze weten waar ik blij van kan worden. Ze laten mij als het moet en tonen een spiegel als het moet. 

Mijn grasveld. 

Die moet groen zijn, kort gemaaid en het liefste zonder onkruid. Vooral paardebloemen vind ik hoogst irritant. Hoe goed ze ook voor het bodemleven zijn. Waren ze maar nooit uitgevonden. 

Dataklooien. 

Data aan elkaar knopen en hier inzichten uit halen die je anders niet had kunnen weten. Bedankt Tibber dat jullie een API hebben. Dat is precies de reden dat ik ons energie verbruik, onze opgewekte kilowatturen, ons ingekochte stroom en ons waterverbruik inzichtelijk heb gemaakt. Per dag, week, maand en jaar. En later ook per uur. 

Leuke projecten. 

Niet iedere dag hetzelfde. Koffie drinken met inspirerende mensen. Ondertussen shuffleboards maken met Rick, Joep en Bart van Tafelsmaak en ondertussen een app maken met Niek en Mark. Hoe leuk is het om projecten te hebben waar je energie van krijgt. Werk is geen werk, werk is hobby. 

Gadgets. 

Mooi spul. Ik ben geen persoon die lang moet nadenken. Als ik iets zie en ben overtuigd, dan wil ik het hebben. Niet als cadeau voor mijn verjaardag maar nu. Digitale camera's, lichtgevende frisbees, drones en 360 graden videocamera's. Kickstarter is fantastisch. 

Lifehacken. 

Waarom veelal hetzelfde doen als je het ook kan automatiseren. Tijd overhouden om meer koffie te drinken. Ik kwam er via Martijn Aslander tijdens een meetup in Groningen mee in aanraking. 

Schaterlachen. 

Hoe leuk is het om keihard te moeten lachen. Samen met je beste vriend of vriendin. Minutenlang. Totdat je last van je buikspieren krijgt. De volgende dag spierpijn van het lachen. Dat gebeurt niet vaak. Maar als het je overkomt, geniet er van. 

Volg mij waar je wil

Natuurlijk kan je mij online vinden. Op Linkedin vooral als zakelijk netwerk en op Twitter vooral voor het dumpen van van alles. Zakelijk en privé. Gewoon van alles. 

Mijn aanraders qua literatuur

Ik ben geen lezer. Nooit geweest. Mijn moeder vond dat maar niets. Ik wilde liever bewegen of bewegen kijken (op Eurosport). Maar als een onderwerp mij boeit dan vind ik het prachtig en verlies ik mij in de letters en de woorden. Een paar aanraders. 

Steve Jobs Biografie - linkje

Een inkijkje in het leven van deze wereldveranderaar. Hoe hij als klein jongetje samen met zijn vader een kast in elkaar zette en op zijn flikker kreeg. De achterkant van de kast moest piekfijn in elkaar worden gezet. Voor als je later de kast van de muur zou halen. 

Dan moest je denken: wauw, die is goed in elkaar gezet. Dat was de basis voor de geplaatste hardware in MacBooks. Geen zooitje maar superstrak. Een lust voor het oog. 

De Talentformule - linkje

Wat is talent en hoe is talent het beste te ontwikkelen? Deze vragen beantwoorden Tim Koning en Michiel van Schagen in dit makkelijk te lezen boek. Aan de hand van gesprekken met topsporters en de laatste inzichten uit de wetenschap wordt duidelijk dat talent veel meer is dan alleen aanleg. 

De Talentformule is een combinatie van leervermogen en plezier. Waarbij plezier de belangrijkste voorwaarde is voor topprestaties. Het boek biedt talenten, ouders, trainers, coaches, docenten, beleidsmakers en iedereen die zich met talentontwikkeling bezighoudt een ‘bril’. Wanneer je deze opzet, zie je overal mogelijkheden voor groei en plezier. 

Nooit af - linkje

"Nooit af" van Martijn Aslander en Erwin Witteveen, vervolg op "Easycratie", bespreekt de impact van vrije publicatie, duplicatie en productie op de samenleving. Door het streven naar een betere wereld wordt de economie uitgedaagd.

Burgers, bedrijven en organisaties moeten de 'Nooit af'-principe omarmen en tijdelijke oplossingen implementeren, resulterend in continue verbetering. 

Dit vraagt om een vernieuwde blik op leven, werk, onderwijs, relaties, overheidstaken, management en wetgeving.

Ons geld is stuk - linkje

Dit boek biedt een helder inzicht in Bitcoin als mogelijke oplossing voor groeiende financiële uitdagingen. Velen worstelen met vermogensopbouw door studieschuld, dure huizen en niet-renderend spaargeld. 

Wereldwijde financiële censuur en inflatie verdiepen de problematiek. Bitcoin, een programmeerbaar en open geldsysteem, kan een transformatieve rol spelen. Ontdek hoe in dit makkelijk te lezen boek.