Kan je hernieuwbare overtollige energie opslaan in de grond? Ja, dat denk ik wel. En ik ga het testen. Jij kan live meekijken of het gaat lukken. In mijn eigen achtertuin. Vanaf de lente van 2025.
Een water-water warmtepomp haalt zijn energie uit de grond. Er gaat koud water (2.2 °C graden in december 2024) naar beneden, in ons geval 120 meter diep. Het is daar ongeveer 12°C tot 14°C graden. Het water komt boven de grond met een temperatuur van 5.5 °C.
Het temperatuurverschil van 3,3 °C gebruikt de warmtepomp om ons tapwater en begane grond te verwarmen.
We krijgen een zwembad in de tuin. Een zwembad met een plan. Het water zal worden verwarmd, zo is het plan, met alleen maar hernieuwbare energie vanuit 20 nieuw te leggen zonnepanelen.
De streeftemperatuur is 29°C a 30°C graden. Mocht het in mei, juni (of een willekeurige andere maand) lekker weer zijn dan gaan we gewoon door met verwarmen van het zwembad water. We hebben deze stroom immers gratis tot onze beschikking van meneer Zon.
Tot een graad of 33°C a 34°C graden. Veel warmer moet het niet worden aldus onze zwembadbouwer.
Middels sensoren en ons domotica systeem gaan we het zwembadwater koelen. Dan gaan we doen door dit water te geleiden over de warmtewisselaar en daarna naar onze 2 grondbronnen. De temperatuur op 120 meter diepte is tussen de 12°C en 14°C graden.
Het water zal, zo is de verwachting, worden afgekoeld tot 15°C tot 18°C. Afhankelijk van vele factoren die ik nu nog niet weet kan dit anders worden. Dat is een kwestie van meten.
In een leuk gesprek met Jan Piet van der Weele (Adviesbureau Van Der Weele - Bouwfysica en installatietechniek) kwamen we tot de conclusie dat de grondbron in weken of maanden opgewarmd kon gaan worden.
En die opgewarmde grond kunnen we in het najaar of winter gebruiken om de warmtepomp efficiënter te gebruiken. Immers, hoe groter het temperatuurverschil tussen aanvoer en retour, het vrolijker de warmtepomp gaat worden.
Keep you posted.