Een mooie lentedag met veel zon. Je zonnepanelen staan te trappelen om energie op te wekken. Je kan er je water mee verwarmen, je fiets opladen of televisie mee kijken.
Heb je geen energie in huis meer nodig dan lever je terug aan het net. Daar krijg je soms een vergoeding voor. Maar veel is dat niet meer.
Je wilt het liefste je zelf opgewekte energie direct gebruiken of opslaan. Zodat je deze energie op een later moment weer kan gebruiken.
De accu van je fiets is hier niet voor geschikt. De AA-batterijen van je afstandsbediening ook niet. De opslag is te klein.
De opslag capaciteit moet impact maken. Daar komen de thuisbatterij én de elektrische auto om de hoek kijken. Maar ook water is een prima alternatief.
Als particulier heb je in huis vaak te maken met weinig ruimte. De ruimte die je hebt wil je graag optimaal benutten. Als je energie wilt opslaan heb je een aantal mogelijkheden.
Elektrische auto's die bidirectioneel laden bieden (in combinatie met dynamische energieprijzen) bieden een kans. Ook in combinatie met slimme thuisbatterijen die meer en meer op de markt komen.
Prijzen worden lager, capaciteit word groter. Met de tijd zal een thuisbatterij of elektrische auto voor steeds meer mensen een interessante optie worden.
Een thuisbatterij is een opslagsysteem dat overtollige energie, vaak opgewekt door zonnepanelen, opslaat zodat je het later kunt gebruiken wanneer je het nodig hebt.
Concreet kan je bij warmteopslag denken aan het omzetten van stroom in warmte. Bijvoorbeeld om water mee op te warmen voor later gebruik. Bijvoorbeeld voor de douche en gebruik van warm water in de keuken.
Een elektrische auto is een voertuig dat rijdt op elektriciteit uit batterijen in plaats van op benzine of diesel. Steeds meer automerken maken het mogelijk om niet alleen de batterij te laden maar ook om te ontladen: bidirectioneel laden.
Met deze nieuwe techniek word het mogelijk om energie uit de auto te gebruiken voor het gebruik in huis of om terug te leveren aan het net.
Wil je het meeste halen uit je zonne-energie? Thuisbatterijen bieden onafhankelijkheid en kostenbesparing, maar zijn prijzig en hebben nog niet heel veel capaciteit.
Warmteopslag is duurzaam en straightforward, maar is vooral nuttig voor verwarming en kan ruimtelijk uitdagend zijn.
Elektrische auto's combineren vervoer met energieopslag. Technieken als bidirectioneel laden bieden een interessante blik op de toekomst.