Opslag van energie: waar sla jij je energie op voor later gebruik?

Een mooie lentedag met veel zon. Je zonnepanelen staan te trappelen om energie op te wekken. Je kan er je water mee verwarmen, je fiets opladen of televisie mee kijken. 

Heb je geen energie in huis meer nodig dan lever je terug aan het net. Daar krijg je soms een vergoeding voor. Maar veel is dat niet meer. 

Je wilt het liefste je zelf opgewekte energie direct gebruiken of opslaan. Zodat je deze energie op een later moment weer kan gebruiken. 

De accu van je fiets is hier niet voor geschikt. De AA-batterijen van je afstandsbediening ook niet. De opslag is te klein. 

De opslag capaciteit moet impact maken. Daar komen de thuisbatterij én de elektrische auto om de hoek kijken. Maar ook water is een prima alternatief. 

opslaan energie thuisbatterij garage

Energie opslaan in..

Welke mogelijkheden heb je als particulier?

Als particulier heb je in huis vaak te maken met weinig ruimte. De ruimte die je hebt wil je graag optimaal benutten. Als je energie wilt opslaan heb je een aantal mogelijkheden. 

Elektrische auto's die bidirectioneel laden bieden (in combinatie met dynamische energieprijzen) bieden een kans. Ook in combinatie met slimme thuisbatterijen die meer en meer op de markt komen. 

Prijzen worden lager, capaciteit word groter. Met de tijd zal een thuisbatterij of elektrische auto voor steeds meer mensen een interessante optie worden. 

1. Thuisbatterijen: steeds slimmer, groter en goedkoper

Een thuisbatterij is een opslagsysteem dat overtollige energie, vaak opgewekt door zonnepanelen, opslaat zodat je het later kunt gebruiken wanneer je het nodig hebt.

slimme thuisbatterij

Voordelen van een thuisbatterij

  1. Onafhankelijkheid
    Vermindert je afhankelijkheid van het net. Je kan je eigen opgewekte energie gebruiken op momenten dat jij wilt.
  2. Noodstroomvoorziening
    Kan in theorie stroom leveren tijdens stroomuitval. In Nederland is dit niet toegestaan. 
  3. Kostenbesparing
    Gebruik je dynamische energietarieven? Dan kan je energie opslaan (inkopen) als de prijzen goedkoop zijn en verkopen (terugleveren & salderen) als de prijzen duurder zijn. 

Nadelen van een thuisbatterij

  1. Hoge initiële kosten
    De aanschaf en installatie van thuisbatterijen zijn momenteel (2023) nog prijzig. Normaal kan je rekening houden met 1000 euro per 1kWh opslag. De prijzen zullen de komende tijd dalen. 
  2. Beperkte opslagcapaciteit
    De hoeveelheid energie die je kunt opslaan is beperkt tot de capaciteit van de batterij. Batterijen zijn veelal in serie uit te breiden door extra modules te plaatsen. 
  3. Onderhoud en vervanging
    Batterijen hebben een beperkte levensduur en kunnen na verloop van tijd minder efficiënt worden. Een batterij kan een x-aantal keren laden en ontladen. 

2. Warmteopslag: duurzaam, efficient en eenvoudig

Concreet kan je bij warmteopslag denken aan het omzetten van stroom in warmte. Bijvoorbeeld om water mee op te warmen voor later gebruik. Bijvoorbeeld voor de douche en gebruik van warm water in de keuken. 

warmtepomp warm water

Voordelen van verwarming van water

  1. Eenvoudig in gebruik
    Maakt gebruik van bestaande technologie zonder complexe elektronica. Word door veel huishoudens gebruikt. 
  2. Efficiënte opslag
    Warmteopslag in water heeft geeft vaak minder verlies dan elektrische opslag in bijvoorbeeld een batterij.
  3. Duurzaam
    Gebruikt overtollige zonne-energie om warm water op te slaan voor later gebruik. Mooi duurzaam!

Nadelen van verwarming van water

  1. Enkel voor verwarming
    Warmteopslag gaat over het opwarmen van water met energie. Helaas alleen nuttig voor verwarmingsdoeleinden in huis, kantoor of school.
  2. Nemen veel ruimte in
    Grote warmteopslagtanks (boilers) kunnen in huis of garage veel ruimte in beslag nemen.
  3. Verlies over tijd
    Zonder de juiste isolatie kan er warmteverlies van het water optreden.

3. Elektrische auto's: opslag, vervoer en verdienmodel

Een elektrische auto is een voertuig dat rijdt op elektriciteit uit batterijen in plaats van op benzine of diesel. Steeds meer automerken maken het mogelijk om niet alleen de batterij te laden maar ook om te ontladen: bidirectioneel laden

Met deze nieuwe techniek word het mogelijk om energie uit de auto te gebruiken voor het gebruik in huis of om terug te leveren aan het net.  

elektrische auto volvo ex90 batterij

Voordelen van een elektrische auto

  1. Tweeledig gebruik
    Je auto functioneert zowel als vervoermiddel als energieopslag. Je batterij is te laden via zelf opgewekte stroom of stroom van het net tijdens goedkope periodes. 
  2. Energie thuis gebruiken via bidirectioneel laden
    Via bidirectioneel laden is het mogelijk om de energie uit je auto-batterij terug te leveren aan je huis of thuisbatterij. Het is in sommige gevallen zelfs mogelijk om terug te leveren aan het net. 
  3. Grote opslag maakt impact
    Veel nieuwe elektrische auto's hebben batterijen waar minimaal 60kWh in kan worden opgeslagen (efficient vaak iets minder). Daar kan je met een gemiddeld huishouden prima een paar dagen stroom van genieten. Maar helemaal goed om tijdens piekmomenten (ochtend en avond) te gebruiken. 

Nadelen van een elektrische auto

  1. Niet altijd geschikt voor thuis
    Niet alle elektrische auto's kunnen een huis volledig van stroom voorzien. Vooral niet voor een langere periode. Als er tijdens piekbelastingen (water verwarmen, koken, wasdroger) meer gevraagd word dan de auto-batterij kan leveren moet je alsnog van het net "kopen". 
  2. Hoge aanschafkosten
    Elektrische auto's zijn nog steeds relatief duur. Maar de prijzen dalen. De verhouding tussen de opslag van de batterij, de prijs én de mogelijkheid om er mee te kunnen rijden maakt het steeds interessanter. 
  3. Slijtage door veel ontladen & laden
    Frequent gebruik van de auto als energieopslag kan de levensduur van de autobatterij verkorten. Hoe meer je laadt en ontlaadt, hoe sneller de batterij minder vermogen krijgt. 

Conclusie: mogelijkheden worden toegankelijker

Wil je het meeste halen uit je zonne-energie? Thuisbatterijen bieden onafhankelijkheid en kostenbesparing, maar zijn prijzig en hebben nog niet heel veel capaciteit. 

Warmteopslag is duurzaam en straightforward, maar is vooral nuttig voor verwarming en kan ruimtelijk uitdagend zijn. 

Elektrische auto's combineren vervoer met energieopslag. Technieken als bidirectioneel laden bieden een interessante blik op de toekomst.