Je kent vast oplaadbare batterijen, zoals die voor je afstandsbediening. Stroom gaat erin, en later haal je die er weer uit. Dit proces herhaalt zich keer op keer. Makkelijk, toch?
Maar wat als je geen batterij hebt en je toch van je overtollige stroom af moet? Precies dit probleem ervaar je als je zonnepanelen hebt en meer opwekt dan je verbruikt.
De stroom die je niet gebruikt, gaat terug naar het net. En daar moet je steeds vaker voor betalen: terugleveren. Zelfs met de huidige salderingsregeling.
Zodra die regeling verdwijnt (ongeveer in 2027), wordt het financiële plaatje ongunstiger.
Je moet je stroom meer en meer gaan gebruiken op momenten dat die er is. Als je die niet kunt gebruiken voor de elektrische auto, wasmachine of warmtepomp dan moet je er iets anders nuttigs mee doen.
Water verwarmen!
Het is slim om je overtollige stroom, opgewekt met zonnepanelen, zo nuttig mogelijk te gebruiken. Natuurlijk kan je stroom niet opslaan in water. Maar je kan water wél extra verwarmen.
Het extra verwarmde water heb je waarschijnlijk toch op korte termijn nodig om te douchen of voor gebruik in de keuken.
Nogmaals, stroom kan je niet in water opslaan. Je kan er water wel mee verwarmen. Je huis, je bedrijf of gemeenschappelijke appartementencomplexen.
Eigenlijk, en ik ben ook geen installateur of technisch aangelegd persoon, is het principe niet zo heel erg moeilijk.
Heb je een warmtepomp of een CV ketel? Beiden hebben water nodig om te gaan verwarmen. Hoe kouder het water, hoe meer energie er in moet om te verwarmen.
En stel nou eens dat het water wat ze binnen krijgen geen 12 graden is (leidingwater) maar 30 graden. Dan hoeft de warmtepomp of CV ketel minder hard te werken.
Dat is wat een extra boilervat met elektrisch element doet: die ontlast de CV ketel of de warmtepomp. Sommige warmtepompen hebben dat elektrische element overigens al aan boord.
Terug naar dat extra boilervat met elektrisch element.
Die gaat alleen aan als er stroom teruggeleverd word aan het elektriciteitsnet. Dat is het moment dat er overtollige stroom is. Terugleveren willen we niet. We willen die stroom graag nuttig gaan gebruiken.
Iedere situatie is anders. Neem vooral even contact met je installateur op als je vragen hebt. In grote lijnen heb je nodig:
Via de app van Homewizard koppel je de P1 meter én de slimme stekker. Daarna kan je zelf, vrij eenvoudig, een automatisering toevoegen om het boilervat geautomatiseerd te verwarmen als er veel opwek is. Dat noemt Homewizard een “zonnetaak”.
Op de website van Homewizard staat het volgende:
“Je kunt de drempelwaarde voor het terugleveren en de minimale inschakeltijd in minuten voor het apparaat instellen. De Energy Socket gaat aan als er meer dan de ingestelde drempel overschot zonne-energie (Hoofdaansluiting) beschikbaar is. Hij blijft de 'minimale aan tijd' aan en gaat vervolgens uit als er minder beschikbaar is.”
Ik gebruik in ons huishouden Homey als domotica systeem. In onderstaande video laat ik zien hoe de route (flow) is waarmee de warmtepomp automatisch in een luxe-stand zet wordt.
Indien aan alle bovenstaande voorwaarden is voldaan zal er een berichtje naar onze warmtepomp worden gestuurd. Daarmee gaat de warmtepomp in een luxe stand en zal het water extra verwarmd worden tot 58 graden.
En dat het water is verwarmd merk je absoluut als je even de warm-water-kraan in de keuken aan zet. Au.
Op voorhand water (extra) verwarmen is een perfecte manier om slim en efficiënt je overtollige (zonne)stroom te gebruiken.
Want waarom water verwarmen (en dus veel stroom verbruiken) op momenten dat er veel vraag naar stroom is en weinig hernieuwbare energie?
Niet slim.
Heb je geen panelen? Ook dan kan je efficient gebruik maken van hernieuwbare stroom, in combinatie met een dynamisch stroomcontract. Overdag zijn prijzen een stuk lager dan in de ochtend en avond.
Verwarm dan alvast je water (extra) op en doe er je voordeel mee.