Inzicht krijgt in je verbruik. Meten is weten en twee keer meten is zeker weten.

Ik heb de ALO gedaan in Groningen. Ik ben eigenlijk dus Leraar Lichamelijke Opvoeding. Niet meer actief maar ik ben het wel. Tijdens mijn studie kreeg ik het vak, ja echt, atletiek. 

Mijn docent was Jur Roemers, rond het jaar 2000 looptrainer bij FC Groningen. Hij leerde studenten dat “meten is weten” bij atletiek het belangrijkste was als je leerlingen wilde enthousiasmeren. 

Voor energie geldt dat ook. 

homewizard display energie

Hoeveel stroom verbruikt jouw wasdroger? Of hoeveel stroom verbruikt jouw televisie als deze in stand-by staat? Maar ook, hoeveel warmte verlaat ongewenst jouw huis? Om concreet met energie aan de slag te gaan is het zaak om te weten hoeveel stroom jouw apparaten verbruiken. En wanneer ze wat verbruiken. 

Kortom, meten dus. Inzicht krijgen. Maar hoe dan? 

Meten via de slimme P1 meter in je meterkast

De P1-meter praat met je slimme meter via een speciale poort. Hierdoor kun je goed zien hoeveel stroom je gebruikt. Maar je kunt niet zien hoeveel stroom één apparaat gebruikt, tenzij dat apparaat de enige is die aanstaat. 

Let op: Als je zonnepanelen hebt, gebruikt je huis de opgewekte stroom direct. Je haalt dan geen stroom van het net. De P1 meter laat deze stroom niet zien.

WIFI P1-meters van Homewizard en Tibber zijn het makkelijkst in gebruik. Er zijn ook meters van EnergyFlip en CEMM.

Bij de P1 meter van Homewizard moet je extra betalen voor sommige diensten, zoals gegevens opslaan voor meer dan een jaar. Bij Tibber hoeft dat niet, die mist op haar beurt weer handige data. 

Welke P1-meter je ook koopt, ze zijn meestal simpel om te beginnen: je steekt ze in de P1 meter en ze werken direct.

Meten via een slimme stekker

We willen zo slim als mogelijk zijn. Daarom maak ik het liefste gebruik van slimme stekkers. 

Een slimme stekker is een stekker die je in het stopcontact stopt en waarmee je apparaten op afstand aan of uit kunt zetten. Denk bijvoorbeeld aan een lamp. De slimme stekkers die wij in ons huis gebruiken geven ook handige informatie door rondom het stroomverbruik. Deze lezen wij uit via onze domotica hub Homey. 

Ben je op zoek naar een slimme stekker? Zorg dan dat beide functies in de stekker zitten: aansturing & energieverbruik meten. Dan sla je twee vliegen in één klap. 

warmtebeeld camera inzicht energie

Warmtelekken ontdekken via een blower-door-test

Wil je ontdekken waar jouw huis warmte verliest en hoe je effectief kunt isoleren? Een blowerdoortest geeft je direct inzicht! Met behulp van drukverschillen en een warmtebeeldcamera worden verborgen warmtelekken nauwkeurig in kaart gebracht. 

Mijn ervaring met de blowerdoortest was een van de meest leerzame momenten van het jaar. Wil je weten hoe dit precies werkt en wat het oplevert? Lees dan mijn uitgebreide verslag.

Meten via het stopcontact

De simpelste manier is om een digitale stroommeter te plaatsen tussen het stopcontact en je elektrische apparaat. Op deze manier kan je makkelijk het stroomverbruik meten van je lamp, televisie, koelkast en wasmachine. 

Kies telkens een vaste periode van een uur, dag of week om zodoende zelf uit te rekenen wat het gemiddelde energieverbruik per periode is. 

Meten is stap 1. Analyse is stap 2.

Door middel van slimme stekkers, slimmer meters en stopcontactmeters heb je nu inzicht gekregen in de meeste apparaten in huis. Sla al deze informatie voor jezelf op (bijvoorbeeld in een database of nog makkelijker in een Excel of Google Spreadsheet bestand). 

Geef een omschrijving van het apparaat. Geef aan in welke ruimte het apparaat staat. En noteer het aantal kWh als het 24 uur aan staat (je kan natuurlijk ook een andere tijdsperiode kiezen, als het maar voor alle apparaten gelijk is). 

Heb je alle apparaten in één overzicht gezet, dan is het tijd om de energie data te analyseren. 

Vragen die je jezelf kan stellen zijn? 

1. Welk apparaat verbruikt het meeste stroom? 
2. Welk apparaten verbruiken het minste stroom? 
3. Hoeveel stroom verbruikt een lamp als deze 100% vol aan staat? 
4. Hoeveel stroom verbruikt dezelfde lamp als je deze 80% aan staat (20% gedimd)
5. Hoeveel stroom verbruikt je televisie als deze in standby staat? 
6. Hoeveel stroom verbruikt je elektrische kookplaat als deze maximaal aan staat? 
7. Hoeveel stroom verbruikt je koelkast? 
8. Hoeveel stroom verbruikt je ijskast als deze in 24 uur niet geopend is?
9. Hoeveel stroom verbruikt je ijskast als deze in 24 uur ieder uur geopend is geweest?
10. Hoeveel stroom is er nodig om je vloerverwarming aan te sturen? 

Een stapje verder, alles in één systeem via een HEMS

Een Home Energy Management System (HEMS) zorgt ervoor dat al je energieverbruikende apparaten – zoals zonnepanelen, warmtepompen, thuisbatterijen en elektrische auto's – slim samenwerken om energie te besparen en pieken in verbruik te voorkomen. 

Het biedt je inzicht in je energieverbruik via een app of website, en helpt je apparaten op de meest efficiënte momenten te gebruiken. 

Wil je weten hoe een HEMS werkt, welke voordelen het biedt en welke systemen beschikbaar zijn? We maakten er een complete pagina over: alles over een hems