Thuisbatterij kopen? Voorkom een miskoop in deze 8 stappen

Een thuisbatterij kopen, weet waar je aan begint! Ik probeer je in 8 stappen te leren hoe je de voor jou beste keuze voor een thuisbatterij maakt. Want dat is nodig! 

Er is in 2024 namelijk een wildgroei aan bedrijven ontstaan die jou een thuisbatterij willen verkopen. Met de meest walgelijke verkooptactieken en slecht onderbouwde cijfers over levensduur, investeringen en last but not least: de terugverdientijden 🤮 

Want ja, alles moet natuurlijk worden terugverdiend. We zijn in Nederland gehersenspoeld. Alles moet worden terugverdiend als het op duurzaamheid aankomt. 

Goed. Terug naar het kopen van een thuisbatterij. Lees deze pagina goed en voorkom een miskoop waar je jarenlang aan vast zit en je je achteraf dood voor schaamt. 

Want had je maar… iets beter nagedacht...

advertenties misleidend energie thuisbatterij (1)

De 8 stappen voor het kopen van een thuisbatterij

  1. Wat is je doel met een thuisbatterij?
  2. Bepaal wat voor jou in een thuisbatterij belangrijk is
  3. Praat met anderen
  4. Selecteer betrouwbare leveranciers
  5. Verdiep je in de prijs
  6. Slaap er een paar nachtjes over
  7. Heroverweeg je keuze nog een keer
  8. Ga er voor 🚀

Stap 1: Wat is je doel met een thuisbatterij?

Hoor je op feestjes dat een batterij ‘the next big thing’ is? Kom je op Instagram prachtige advertenties tegen met briljante terugverdientijden? Of heb je een brochure van Zonneplan in de brievenbus gekregen? 

Maar waarom wil jij eigenlijk een thuisbatterij? Wat is jouw doel? Zonder doel(en) te bepalen hoef je ook niet naar stap 2. 

Een thuisbatterij kan je voor één (en soms ook in combinatie) van onderstaande doelen gebruiken.

  1. Zelf consumptie: eigen opwek onder eigen dak houden.
  2. Handelen: kort gezegd, zoveel mogelijk geld verdienen.
  3. Peakshaving: de pieken in je eigen verbruik opvangen.
  4. Back-up: stroom houden tijdens uitval stroomnet

Zelf consumptie

Je eigen opgewekte stroom opslaan voor later is slim. Het maakt je minder afhankelijk van het stroomnet en levert financieel voordeel op.

Vanaf 2027 stopt de salderingsregeling. Door je eigen opgewekte stroom op te slaan, vermijd je deels de hogere kosten van stroom op dure momenten bij een dynamisch contract. Zo betaal je minder energiebelasting, opslag en btw. 

Handelen

Een thuisbatterij kan ingezet worden om geld te verdienen. Het beste is dat te doen via een dynamisch contract. Je laadt je thuisbatterij (automatisch) op momenten dat stroom “goedkoop” is, en ontlaadt als stroom “duurder” is. Handelen kan als consument zelfstandig op de day-ahead-markt (is hetzelfde als de prijzen bij een dynamisch stroom contract). 

De terugverdientijd door op deze manier te handelen is lang, bereken het zelf maar eens.

Wil je actief zijn op de intraday- of onbalansmarkt? Dan ben je aangewezen op een stroomleverancier die de controle over jouw batterij heeft. Jij kan de batterij dan dus niet zelf aansturen. Je zit in veel gevallen vast aan een stroomcontract bij de leverancier die de batterij heeft geleverd. Niet ideaal, je zit al snel 10 jaar of langer vast aan een leverancier. 

De batterij van Zonneplan handelt bijvoorbeeld puur (nu nog, december 2024) op de onbalansmarkt. De batterij van Frank Energie ook. De Homevolt batterij van Tibber handelt op alle 3 de markten: de day-ahead-markt, intraday markt en de onbalansmarkt. 

Peakshaving

Iedereen in Nederland heeft een stroomaansluiting. De meeste aansluitingen hebben een 25 Ampère (1 fase) of 3 x 25 Ampère (3 fase) aansluiting. 

  • 1 fase (25 Ampère) 👉 25 x 230 = 5750 watt
  • 3 fase (25 Ampère) 👉 3 x (25 x 230) = 17250 watt

Stel dat je in een huis woont met een 3 fase aansluiting van 25 Ampère. Dan kan je maximaal 17250 tegelijk uit het stroomnet halen. Normaal hoeft dat geen probleem te zijn, totdat je al jouw stroomvreters allemaal tegelijk gaat gebruiken. De auto laden, de warmtepomp op volle toeren, alle 5 de kookplaten aan en de magnetron voor wat popcorn. Te veel! 

Je moet dan over naar een zwaardere net-aansluiting: 3 x 35 Ampère. Maar laat die zwaardere aansluiting nou ongeveer €1300 per jaar duurder zijn. En daar komt de batterij om de hoek kijken. 

Je batterij springt bij tijdens dit soort piekmomenten: het vlakt de pieken uit. De batterij helpt jouw huis om aan de vele stroom te voldoen. Alleen op die momenten dat het écht nodig is. Als je bijna aan je maximale aansluitingscapaciteit zit. 

Backup

Het stroomnet in Nederland is goed. Helemaal als je het vergelijkt met andere Zuid-Europese landen. De betrouwbaarheid van het elektriciteitsnet zit op ruim 99,99 procent.

De onstabiele wereldsituatie kan er voor zorgen dat we in de toekomst ook in Nederland te maken krijgen met (tijdelijke) stroomuitval. En dan kan de thuisbatterij als backup voor jouw stroomvoorziening gaan dienen. 

Maar… dat is makkelijker gezegd dan gedaan. En duur als je het goed wil doen. Voor nu goed om te onthouden: iedere “huis-tuin-en-keuken-thuisbatterij” zal niet als backup voor jouw stroomvoorziening zorgen. Vergeet het maar! 

Een thuisbatterij kan op 3 manieren aangesloten worden bij jou in huis

  1. On-grid
  2. Off-grid
  3. Hybride

De hybride manier is eigenlijk de beste manier, maar ook heel duur om aan te laten leggen. Iedere manier heeft zijn eigen voordelen, nadelen en kosten. Ik schreef er een artikel over die precies de voordelen en nadelen benoemd

Stap 2. Bepaal wat voor jou in een thuisbatterij belangrijk is

Hieronder een lijst met vragen en functies die voor jou belangrijk kunnen zijn. 

  1. Waar wil je de batterij plaatsen: buiten of binnen?
  2. Hoeveel capaciteit moet de batterij hebben? 
  3. Hoeveel vermogen om te laden/ontladen moet de batterij hebben? 
  4. Wil je een 1 fase of 3 fase aansluiting?
  5. Heb je een bepaald merk in gedachten? 
  6. Wil je aansluiting op wisselstroom of gelijkstroom?
  7. Lokaal benaderbaar via netwerk of via de cloud?
  8. Wil je later meer capaciteit kunnen bijplaatsen?
  9. Wie gaat het onderhoud aan de batterij uitvoeren?
  10. Hoe lang wil je garantie hebben? 
  11. Hoeveel laadcycli moet de batterij hebben?
  12. Moet de thuisbatterij zelfstandig kunnen handelen?
  13. Moet de thuisbatterij via een API aan te sturen zijn? 
  14. Moet de thuisbatterij kunnen communiceren met de P1 aansluiting?
  15. Moet de thuisbatterij kunnen communiceren met domotica systemen?
  16. Wil je kopen of wil je huren (niet doen!!)?
  17. Wil je vastzitten aan een (lang) contract of niet? 
  18. Wil je gedurende je contract vastzitten aan een energie leverancier?
  19. Heb je ruimte om een thuisbatterij veilig in of buiten huis te plaatsen? 
  20. Ben je bereid om over te gaan op een dynamisch stroomcontract?
  21. Wil je de installatie zelf laten uitvoeren of door een installateur?
  22. Wil je een goedkope batterij of de beste batterij?
  23. Wil je een prijsvechter of een bedrijf die een lange staat van dienst heeft?
  24. Is jouw netaansluiting geschikt voor de batterij die je op het oog hebt?
  25. Hoeveel geld wil je maximaal uitgeven aan de batterij? 
  26. Hoeveel geld wil je maximaal aan de installatie uitgeven? 
  27. Wil je de batterij gebruiken als backup voor het uitvallen van het stroomnet?

Stap 3: Praat met anderen

Twee weten meer dan één. Praat met andere mensen in je omgeving die technisch onderlegd zijn of misschien zelf al ervaring met een thuisbatterij hebben. Ga niet op de mening of antwoorden van één persoon af maar vraag altijd meerdere mensen naar hun mening of ervaringen. 

Ken je niemand? Stel dan al je vragen op bijvoorbeeld in dit forum van Tweakers.net of in de Telegram chatgroep van de Groene Nerds

Er is altijd wel iemand die je wil helpen, als je het maar vriendelijk vraagt 😉

Stap 4: Selecteer betrouwbare leveranciers

Je weet inmiddels waarom je een thuisbatterij wilt kopen en je weet inmiddels ook aan welke functionaliteiten jouw batterij moet voldoen. Klasse! 

De meningen van andere mensen in jouw omgeving zijn je bekend, je bent al een stuk wijzer dan bij stap 1. Het is nu tijd om leveranciers te zoeken. 

En dat zoeken doe je zelf. 

Vraag je eigen installateur of vraag bekenden naar ervaringen met betrouwbare installateurs. Selecteer daarna 5 aanbieders en doe zelf vervolgonderzoek. 

  • Hoe lang bestaat het bedrijf al? 
    Dit kan je opzoeken in het handelsregister van de KVK.nl
  • Hoeveel mensen werken er bij het bedrijf? 
    Dit kan je opzoeken op Linkedin.com, een zakelijk netwerk. Zoek het bedrijf op en zoek het tabje personen. Als voorbeeld: bij Schimmel Techniek werken momenteel 14 mensen.
  • Zoek naar meningen (reviews) van andere klanten
    In het voorbeeld van Schimmel Techniek zijn er reviews bekend bij Google en Klantenvertellen. Orden de meningen op datum zodat de laatst toegevoegde meningen bovenaan staan. In het verleden behaalde resultaten bieden immers geen garantie voor de toekomst. 
  • Bezoek de website
    Hoe komt de website op je over? Betrouwbaar? Staan medewerkers met foto en naam op de website?

Van de 5 aanbieders selecteer je er nu 3

Daar neem je zelf contact mee op, het liefste via de telefoon maar per email kan natuurlijk ook. Krijg je een spontane medewerker aan de telefoon, fijn! Maak een afspraak bij jou thuis voor een offertegesprek. 

Tijdens de afspraak vraag je de adviseur het hemd van het lijf, je ben immers al wat meer kundig rondom de door jou aan te schaffen thuisbatterij. Laat je niet afschepen met cijfers en mooie beloftes over terugverdientijden, het onderwerp prijs is nu nog niet belangrijk. 

Laat hem/haar weten wat voor jou belangrijk is qua functionaliteiten. Kan de adviseur jou helpen, mooi. Kan hij/zij jou niet helpen of krijg je twijfels bij de antwoorden, ook fijn. Dan valt deze leverancier/installateur af. 

Ook als de adviseur jou tijdens dit gesprek iets (bijvoorbeeld een voorlopig contract) wil laten tekenen. 

JE TEKENT IN DEZE FASE GEEN ENKEL PAPIERTJE. NIET DOEN, NIET DOEN, NIET DOEN. 

Een voorlopig contract is ook een contract, vaak met een wettelijke termijn van 14 dagen. Laat je het proces even voor wat het is of je vergeet het, dan zit je er na die 14 dagen wel aan vast. Contract is contract. Je zal niet de eerste zijn die hierdoor met een batterij zit opgescheept die je helemaal niet had willen hebben. 

Dus nogmaals. Je tekent helemaal niks! 

Stap 5: Verdiep je in de prijs

Na de gesprekken met adviseurs heb je jouw wensen aangegeven. Vraag of je het voorstel per email toegestuurd kan krijgen. Je hebt daarna rustig de tijd om alle voorstellen met elkaar te vergelijken. 

Of beter nog. Je vergelijkt deze voorstellen samen met iemand anders. Iemand die verstand van zaken heeft. Want… 4 ogen zien immers meer dan 2. 

Iemand anders heeft geen gevoel bij de persoon met wie jij hebt gepraat. En de adviseur zou maar zo alvast wat psychologische verleidingsprincipes op jou losgelaten kunnen hebben. 

Het is dus echt zaak om iemand anders bij de beoordeling te betrekken. 

Vergelijken op prijs is niet alles

Op basis van de voor jou belangrijke functionaliteiten heb je waarschijnlijk 3 voorstellen ontvangen die in grote lijnen op elkaar lijken. En toch zullen er her en der verschillen zijn. 

Je kan in grote lijnen wel appels met appels vergelijken. Het zijn alleen niet dezelfde soort appels. Er zullen altijd kleine verschillen zijn in de voorstellen. Als het gaat om merk, service, garantie, aansturing of vermogen. 

Laat dus altijd iemand anders met je meekijken! 

Het vergelijken op prijs is één. Er spelen echter altijd nog andere factoren mee in jouw beslissingsproces. Hoe komt een adviseur over? Zijn er mensen in jouw netwerk die al goede ervaringen met een partij hebben. Neem ook deze aspecten mee in je overweging. 

Stap 6: Slaap er een paar nachtjes over

Nu je de 3 voorstellen, samen met iemand anders, met elkaar hebt vergeleken is het tijd om alles eens rustig te overdenken. Rome is ook niet in één dag gebouwd en morgen schijnt de zon ook nog steeds. 

Neem een paar dagen afstand van je thuisbatterij proces en slaap er een paar nachtjes over. Dit kan ook prima meerdere weken in beslag nemen. Je hebt geen haast, nooit. 

Ook al doen verkopers je dit soms geloven met uitspraken als “we hebben een speciale actie deze maand” of “we hebben nog maar 4 batterijen beschikbaar”. 

Trap er niet in. Dit zijn verleidingsprincipes. 

Stap 7: Heroverweeg je keuze nog een keer

Sinds de start van jouw proces om een thuisbatterij te komen ben je waarschijnlijk een paar weken verder. Is jouw doel nog steeds hetzelfde? Of ben je mogelijk van gedachten veranderd, dat kan ook gewoon. Ben je sommige functionaliteiten belangrijker gaan vinden of misschien minder belangrijk. 

Mogelijk is de factor tijd voor jou wel goed geweest, anders had je nu een batterij gehad die niet voldeed aan jouw verwachtingen en eisen. Niet leuk. 

Stap 8: Ga er voor 🚀

Je hebt nu de 7 stappen doorlopen, hoop ik. Je hebt secuur een doel voor je batterij gekozen. Je kent de vele functies en overwegingen van een thuisbatterij. Je hebt er met anderen over gepraat en zodoende ervaringen van anderen opgedaan. Je hebt nauwkeurig aanbieders geselecteerd en hebt je niet laten leiden door psychologische verleidingsprincipes

Je hebt voorstellen kunnen vergelijken die nagenoeg gelijk aan elkaar zijn. En ook deze voorstellen heb je samen met iemand anders vergelen. Daarna heb je je keuze nog een keer heroverwogen. 

Staan alle seinen nu op groen, dan kan je er voor gaan. Aanschaffen dat ding. Veel plezier met je thuisbatterij!