Verhoog je zelfconsumptie: dat is namelijk het nieuwe salderen & tips 👍

Het zelfconsumptie-feestje is al bezig 🎉
Het salderings-feest is eindig ❌

Want wat ga jij met jouw zelf opgewekte zonnestroom doen als per 1 januari 2027 de salderingsregeling niet meer bestaat? Terugleveren aan het elektriciteitsnet is geen optie meer maar kan technisch natuurlijk wel. Je kan jouw opgewekte stroom alleen niet meer salderen. Financieel een stuk minder interessant. 

Het is namelijk aan jou de taak (moet je natuurlijk zelf weten) om jouw opgewekte zonnestroom zo veel als mogelijk onder je eigen dak te houden. Zelfconsumptie! 

Hoe hoger âŦ†ī¸ jouw percentage zelfconsumptie, hoe beter. Hoe je dat doet mag je zelf weten. Maar onthoud: hoe hoger hoe beter. 

zelfconsumptie zonnestroom verhogen

Hoe meet je jouw zelfconsumptie percentage?

De rekensom is niet heel moeilijk. Het enige wat je nodig hebt is jouw dagelijkse (of een andere tijdsperiode) opwek in kWh. Weet je ook hoeveel je hebt teruggeleverd, dan is het percentage zelfconsumptie te berekenen. 

De rekensom is dan als volgt: 
Zelfconsumptie = ((productie-teruglevering) / productie) * 100. 

Een voorbeeld.

Jan en Petra hebben op een mooie zonnige dinsdag in totaal 16 kWh opgewekt. Ze hebben  over de hele dag 13 kWh teruggeleverd, ze waren namelijk de hele dag op visite bij oom Karel, die was jarig en werd 72. Omdat ze niet thuis waren hebben ze weinig stroom zelf kunnen verbruiken.  

De zelfconsumptie is deze dag 18,75% geweest, niet heel hoog. 

Een dag later was het weer een mooie dag en is er wederom 16 kWh opgewekt. Nu hebben ze de elektrische auto overdag kunnen laden, hebben ze de vaatwasser aan kunnen zetten en heeft Jan de hele dag met Petra kunnen gamen. In totaal is er 1,2 kWh teruggeleverd. 

De zelfconsumptie is deze dag 92,5%. Prachtig!! 

De zelfconsumptie in cijfers (jeroen.nl accounts)

Je zelfconsumptie verhogen, je bent niet de enige die hier actief mee is. Met het koppelen van jouw zonnepaneel omvormer Ên een P1 (of P4) meter is jouw zelfconsumptie te berekenen. Op dagbasis, maandbasis en jaarbasis. Bekijk mijn dagelijkse zelfconsumptie of bekijk de statistieken van anderen hieronder.

zelfconsumptie zon stroom voorbeeld
Gebruiker Opwek & Terugleveren Zelfconsumptie
frank
74.29 kWh
17.47 kWh
76.48%
2025-04-01
jeronimo
65.68 kWh
32.01 kWh
51.27%
2025-04-01
levimme
18.32 kWh
9.97 kWh
45.59%
2025-04-01
jcb1957
15.01 kWh
9.59 kWh
36.12%
2025-04-01
mipatje
64.15 kWh
50.50 kWh
21.27%
2025-04-01
sjjatpey
31.35 kWh
25.63 kWh
18.24%
2025-04-01

Wil jij ook in deze lijst?

Zorg dan dat je een account aanmaakt en daarna via deze link jouw P1 (Tibber) of P4 (Slimmemeterportal.nl) meter koppelt. Daarna koppel je jouw (SolarEdge, SolaxCloud of Solis) zonnepaneel omvormer. 

Dagelijks worden je statistieken geupdate, daar hoef je zelf niks voor te doen. Daarna kom je automatisch in dit lijstje te staan. Succes!

Zelfconsumptie verhogen 👉 6 handige tips voor consumenten

  1. Zet jouw wasmachine, wasdroger of vaatwasser aan als jouw panelen stroom opwekken. Heb je een slim apparaat dan kan je een tijd inplannen. Heb je die niet, dan kan je Switch Bot (video) gebruiken om je apparaat alsnog aan te zetten. Zorg wel dat je ze niet allemaal aan zet, wek je namelijk niet genoeg op dan trek je alsnog stroom uit het net. 
  2. Heb je een elektrische auto? Probeer deze pas te gaan laden als de zon schijnt. Hier moet je vaak wel thuis voor zijn, dat maakt het lastiger. Veel laadpalen hebben software aan boord die je op je eigen zonnestroom laat laden. Geen zon, dan ook geen nieuwe stroom in je auto (tenzij je dit natuurlijk anders instelt). 
  3. Lever je stroom terug? Gebruik dan bijvoorbeeld een slimme stekker (in combinatie met een P1 meter) om een elektrisch element in je boilervat (automatisch) aan te zetten. Deze verwarmt alvast water op die je in de avond misschien toch nodig hebt. 
  4. Ga je nieuwe zonnepanelen plaatsen? Plaats deze dan, als dat kan, op Oost en West. Je wekt dan stroom op in de ochtend en namiddag, precies op het moment dat je waarschijnlijk de meeste stroom verbruikt. 
  5. Zet de thermostaat van je woning overdag iets hoger als de zon schijnt, je kan je huis het beste opwarmen als er een overvloed aan eigen opgewekte stroom is. 
  6. Als laatste is de thuisbatterij een middel om je zelfconsumptie te verhogen. Deze moet je alleen overwegen als je alle bovenstaande tips al hebt opgevolgd en je je nachtverbruik tot een minimum hebt gereduceerd. Je nachtverbruik is de basis om de capaciteit van een batterij te bepalen. Handelen met een batterij? Niet doen! 

Plaats je ☀ī¸ zonnepanelen in een Oost/West opstelling

Ik noemde het hierboven al even, plaats zonnepanelen in een Oost/West opstelling. Je levert dan wel iets in op totale opbrengst (in vergelijking met een Zuid opstelling), maar je benut je eigen stroom slimmer. 

In de ochtend enaan het eind van de dag verbruiken de meeste mensen de meeste stroom.

Precies wanneer oost/west-panelen het beste presteren. Onderzoek onder huishoudens en laat zien: je verbruikt zo 3% tot 6% meer van je eigen opwek met een Oost/West opstelling. Makkelijk verdiend toch?  

opwek panelen zuid oost west oostwest

Zonnepanelen op Zuid levert absoluut gezien meer op, maar wel precies op momenten dat de meeste mensen niet thuis zijn. 

De piek ligt met een Zuid opstelling midden op de dag. Precies op het moment als je zelf weinig stroom in huis verbruikt en stroom ook nog eens geen klap waard is. Die stroom lever je dan terug, daar heb je dus niks aan. 

Is een 🔋 thuisbatterij het 'ei van columbus'?

Mogelijk. Heb je de stroom die je in de nacht verbruikt al zo veel als mogelijk verplaatst naar momenten overdag? Goed bezig! Dan is het pas tijd om langzaam over een thuisbatterij na te denken. 

Met een thuisbatterij kan je overtollige zonnestroom (overdag) opslaan in een thuisbatterij. De stroom in de thuisbatterij kan je in de avond en nacht gebruiken voor jouw nachtstroom. Deze stroom hoe je niet van het elektriciteitsnet in te kopen, dat scheelt jou energiebelasting, inkoopvergoedingen en btw. 

Je gebruikt je opgewekte zonnestroom op een later moment. Je zelfconsumptie gaat met een kleine batterij gemiddeld met 30% omhoog 🎉

capaciteit thuisbatterij berekenen

De beste thuisbatterij capaciteit berekenen, hoe dan? 

In maart 2025 is er een handige website online gekomen die op basis van data-onderzoek jouw ideale thuisbatterij capaciteit bepaald. En ook nog vanuit een zelfconsumptie gedacht. Dubbel winst. 

  1. Vul je aantal panelen in
  2. Kies je type dak
  3. Vul je opwek (op jaarbasis in)
  4. Kies een situatie die het beste bij jou past
  5. Maak gepersonaliseerde rapporten

Conclusie: iedereen kan zijn zelfconsumptie verhogen

Zoals je hebt gezien zijn er altijd wel mogelijkheden om je zelfconsumptie te verhogen. Soms met makkelijke aanpassingen (wasmachine overdag aan) en soms wat meer uitdagendere aanpassingen (zonnepanelen verplaatsen naar Oost/West). 

Het start met inzicht, altijd. Bijvoorbeeld met een Energy Dashboard in de keuken (tip!). Weet wanneer je stroom opwekt en wanneer je teruglevert. Dat is de eerste stap.

Weet je jouw zelfconsumptie percentage al voor een langere termijn (bijvoorbeeld een jaar)? Nee? Dan ligt daar een mooie kans. Een getal waarin heel veel samenkomt. 

Iedereen kan zijn zelfconsumptie-percentage verhogen, je moet het alleen wel willen. Misschien is het afschaffen van de salderingsregeling dan misschien toch ergens goed voor (geweest). Ik denk het wel.