Hoe je domotica kunt inzetten om het gedrag van je kinderen (en jezelf) te veranderen

Even van de woonkamer naar de gang, de deur open. Je sluit de deur niet direct, waardoor duurzaam opgewarmde lucht vanuit de woonkamer ‘floep’ de gang in verdwijnt. Naar boven want warme lucht stijgt immers op. Precies op de plek waar we het nu niet willen hebben. 

Alle investeringen in duurzame installaties als zonnepanelen, warmtepompen en thuisbatterijen ten spijt. De grootste winst ligt in het veranderen van ons gedrag. Korter douchen bijvoorbeeld. Of, zoals in dit geval, simpelweg de deur achter je sluiten. Hoe simpel.

Maar het veranderen van gedrag is niet makkelijk. Gewoontes zijn er niet voor niet: “ik doe het altijd al zo dus waarom nu niet”. We gaan het echter toch proberen, aangezien daar de grootste winst te behalen valt.

We zetten domotica in. Lees verder om te lezen hoe ik dit heb opgezet. Of bekijk direct het resultaat

energie besparen deur dicht domotica

Update 1: 
ik heb mijn dochter beloofd om een hele lijst met variabele meldingen in te stellen. Iets van 10 ofzo. Gewoon omdat ze net 10 jaar geworden is. 🥳

Update 2: 
Ik heb een extra kaartje in de Flow toegevoegd die het geluid van Google Nest Hub “niet meer dempt” voordat het MP3 bestand afgespeeld gaat worden. 

Wat heb je nodig?

  1. Homey - Smart Home Gateway
  2. Homey apps: Chronograph, Better logic library, Soundboard en KNMI
  3. Aqara door/window sensor
  4. Google Nest Hub
  5. Een MP3 bestand, bijvoorbeeld deze (ai) of deze (mijn dochter)
  6. Een locatie op het internet waar je het mp3 bestand opslaat, je hebt een directe url nodig

Het is tegenwoordig niet meer spannend om een MP3 met gesproken tekst te maken. Er zijn twee manieren. 

  1. Zelf inspreken, bijvoorbeeld via dicatafoon op een Mac of Voicerecorder op Windows. Maakt jouw macbook een m4a bestand, converteer deze dan naar een mp3 bestand op https://cloudconvert.com/m4a-to-mp3 
  2. Genereer via AI (Artificial Intelligence) een MP3 bestand met door jouw gewenste tekst. Dat kan bijvoorbeeld op: https://elevenlabs.io 

Hoe ziet onze situatie er uit?

We gebruiken thuis Homey als Smart Home Gateway, die staat in de meterkast. Vanuit de woonkamer zijn er 2 deuren naar de gang. 

Beide deuren zijn uitgerust met een Aqara Window/Door sensor die registreert of de deur open of dicht gaat. Beide sensoren zijn als apparaat aan Homey toegevoegd. 

De volgende apps zijn op Homey geïnstalleerd: Chronograph, Better logic library, Soundboard en KNMI

In de keuken staat een Google Home Hub.

Een controller (ook wel Smart Home Gateway) zijn de hersenen van je slimme huis. Een controller zorgt ervoor dat alle slimme apparaten met verschillende protocollen (wifi, zigbee, zwave, matter, bluetooth etc) met elkaar kunnen praten (communiceren) en dus samenwerken. 

Stap 1: flows in Homey aanmaken

Voor beide deuren hebben we een aparte flow gemaakt, zie de afbeelding hieronder. Indien één van beide deuren open gaat, moet er een stopwatch gaan lopen. Tevens word er een variabele “woonkamer_deur_open” ingesteld op 1 (dicht = 0). 

Deze variabele komen we later nog eens tegen. De stopwatch overigens ook. 

De twee meest gebruikte functionaliteiten van Homey zijn “Apparaten” en “Flow”. Samen vormen ze een krachtige combinatie waarin je apparaten kunt automatiseren, zoals het inschakelen van een lamp wanneer een bewegingssensor beweging detecteert.

homey flow deur gang sensor

Stap 2: de stopwatch heeft meer dan 15 seconden op de teller

Staat één van beide deuren langer dan 15 seconden open, dan willen we daar iets mee gaan doen. Soms lopen er wel eens wat processen door elkaar, vandaar dat we ook nog even checken of de variabele (daar is die weer) “woonkamer_deur_open” nog steeds op “1” staat. 

We willen graag warmte sparen. Deze flow heeft zin als de temperatuur buiten lager is dan de gewenste temperatuur binnen, in ons geval 20 graden. De buiten temperatuur halen we via de KNMI app op met “#Huidige Temperatuur”. 

Om 07:30 is iedereen hier in huis wel wakker, om 20:30 liggen de “kleine groten” onder de wol. Bevindt de flow zich tussen deze tijden, dan mag de flow doorgang vinden. 

Tot zover: indien er minimaal 1 van de 2 deuren open staat én de temperatuur is onder de 20 graden én de tijd bevindt zich tussen 07:30 en 20:30 dan mag de flow verder gaan. Anders niet. 

flow homey stopwatch 15 seconden Deze flow is ook te bekijken via: https://homey.app/nl-nl/flow/7aWUnM/

We gaan er even vanuit dat aan alle voorwaarden is voldaan. Er gebeurt vervolgens het volgende. 

  • Er word een mp3 bestand afgespeeld die we via de app Soundboard hebben geupload. Dit mp3 bestand is lokaal op Homey opgeslagen en niet vanuit een externe locatie benaderbaar. 
  • We “casten” een MP3 url naar Google Nest Hub. De Google Nest Hub zal het MP3 bestand vanuit een directe url afspelen. In dit geval: https://jeroen.nl/tools/homey/milou-deur-dicht-doen.mp3
  • De stopwatch mag opnieuw beginnen met tellen, die start dus weer op 0. 
  • Er word een “flow” gestart die checkt of de deuren inmiddels beiden weer dicht zijn. 

Stap 3: checken of de deuren nog open staan

In deze laatste stap checken we na 15 seconden of de stopwatch moet worden stopgezet. Zijn beide deuren dicht, dan kan de stopwatch stoppen. 

Het doel is dan bereikt: er ontsnapt geen warmte meer naar de gang. 

De variabele “woonkamer_deur_open” stond op 1 en gaat nu weer naar 0. 

homey deuren check flow

Werkt deze manier om gedrag te veranderen?

Dat is altijd even afwachten. Ik denk van wel, je moet toch een beetje inventief zijn om gedrag met een knipoog te veranderen. 

Na een uur of 4 kon ik gelukkig al concluderen dan het in ieder geval een minimaal effect heeft gehad bij mijn oudste dochter. 

Die is er namelijk al helemaal klaar mee: “pap, kan je dat ding weer uit zetten? Ik vind het zooooo irritant. Ik wil mijzelf niet de hele tijd horen”

Ik kwam er vandaag, binnen 24 uur, achter dat mijn vriendin het volume van de Google Nest Hub al had uitgezet. Jaja. 

Mission accomplished denk ik dan. Hieronder het resultaat. 

Jeroen Bakker
Over de auteur van dit bericht
Jeroen Bakker
Enthousiasteling

Deze trotse en sportieve Groninger heeft verregaande interesse in duurzaamheid, energie en domotica. Hij is mede-eigenaar van B2Design en maakt shuffleboards met de drie broers van Tafelsmaak.