Energie in huis beheren met hulp van domotica: laat de huisautomatisering voor je werken

Bepaal jij iedere dag zelf op welk tijdstip je de stekker in je auto moet steken omdat de energieprijzen dan het laagste zijn? 

Of stap jij 's nachts uit je bed om de vaatwasser aan te zetten? 

Of zet je zelf de koelkast een graadje warmer als de prijzen hoog zijn? 

Het liefste niet. Daar komt domotica om de hoek kijken. 

domotica huis

Domotica, ook wel huisautomatisering. Vroeger alleen weggelegd voor technisch aangelegde mensen, tegenwoordig niet meer. 

Met de komst van stabiele versies van Smart Home Controllers als Homey en Home Assistant is het voor zelfs “de leek"  mogelijk om apparaten in huis geautomatiseerd aan of uit te laten zetten. Of met elkaar te laten communiceren. 

Om energie te besparen door op gezette tijden optimaal gebruik te maken van dynamische energieprijzen is het gebruik van domotica een must. Je wilt zaken automatiseren zonder dat je er zelf over hoeft na te denken. Dat doe ik in ieder geval wel

Want iedere dag je apparaten geautomatiseerd "uit" zetten in plaats van op "stand by" levert je op dagelijkse basis weinig op. Maar op jaarbasis des te meer. En dat is eigenlijk nog maar het simpelste voorbeeld. 

home smart controller homey

Wat is een smart home controller?

Een controller (ook wel Smart Home Gateway) zijn de hersenen van je slimme huis. Een controller zorgt ervoor dat alle slimme apparaten met elkaar kunnen praten (communiceren) en dus samenwerken. 

Voorbeelden van controllers zijn

3 voordelen van een smart home controller

1. Koppelt alle slimme apparaten, ongedacht het merk of protocol
Ook als het gaat om verschillende protocollen. Voorbeelden van protocollen zijn bluetooth, wifi, infrarood, z-wave en zigbee. De twee laatste zijn het meest populair.

2. Maak flows zoals jij het wilt hebben
De lamp in de woonkamer groen laten kleuren als FC Groningen gescoord heeft? Of de voordeur automatisch open doen als je bijna thuis bent? Of de sproeier in de tuin aan laten gaan als de bodem te droog is? Allemaal flows die je zelf kan instellen met een controller. Alles kan. Nou ja, niet alles maar wel heel veel. 

3. Inzicht in energiegebruik
Naast het koppelen van vele apparaten en prachtige flows wil je ook inzicht in energiegebruik. Veel controllers geven je dit inzicht. De laatste jaren gelukkig steeds beter en intuïtiever. Meten is meten. Door inzicht in je verbruik te hebben kan je gedrag veranderen. Of nieuwe flows aanmaken. 

slimme stekker domotica

Wat is een slimme stekker?

Een slimme stekker (met stroommeting!) is een stekker die je in het stopcontact steekt en waarmee je apparaten op afstand kunt bedienen. Dit kan handmatig via je smartphone of geautomatiseerd via je smart home controller, losse app of API. 

3 voordelen van een slimme stekker

1. Energiebesparing
Met een slimme stekker (niet allemaal overigens) kun je zien hoeveel energie een apparaat gebruikt. Als je ziet dat een apparaat veel energie verbruikt, kun je besluiten om het minder te gebruiken of het op andere momenten (als de energietarieven laag zijn) te gebruiken. 

2. Automatisch uitschakelen
Je kunt de slimme stekker zo instellen dat een apparaat automatisch uitzet word. Bijvoorbeeld het uitzetten van de verlichting op de wc als een persoon de ruimte al een bepaalde periode heeft verlaten. Een lamp die aanstaat zonder reden kan gewoon uit. 

3. Slim gebruik van energie
Omdat energieprijzen per uur kunnen veranderen, kun je met een slimme stekker apparaten zo instellen dat ze “werken” wanneer de energie het goedkoopst is. Bijvoorbeeld, je wasmachine laten draaien als de energieprijs laag is. 

Via Homey zijn Tibber (link naar de app) en Frank (link naar de app) als app te koppelen. 

Voorbeelden van slimme stekkers zijn

Je hebt stekkers mét stroommeting en stekkers zonder stroommeting. Je wilt altijd inzicht hebben in het energieverbruik van een stekker (en dus apparaat). Zonder inzicht geen gedragsverandering en energiebesparing. Koop dus altijd een stekker mét stroommeting. 

slimme verlichting hue domotica

Wat is slimme verlichting?

Lampen die je op afstand automatiseert aan en uit kunt zetten. Of kunt dimmen. Of een andere kleurtje kan geven. Of zelfs een andere tint wit kan geven.Of kan laten knipperen. Of lampen die al het voorgaande kunnen, dat is wat ik iedereen kan aanraden. 

Er zijn slimme lampen die alleen met het WIFI protocol werken. Ligt je WIFI eruit, dan zijn je lampen op afstand niet meer te bedienen. Je wilt je lampen in huis (naast op afstand) ook met de hand kunnen bedienen. 

Ik raad altijd aan om ook een lampen-controller aan de muur te bevestigen. Dit kan een slimme aan/uit knop zijn die je in de muur inbouwt. Of een controller die werkt met batterijen. Die plak (of hang) je op iedere willekeurige plek op de muur. 

Naast Philips Hue (duur maar voor de leek werkt het goed) is er ook Miboxer (vroeger Milight). Miboxer kent lampen (dikke fitting en spots), controllers en sensoren en werkt met het Zigbee 3.0 protocol. Om de lampen ook slim te kunnen aansturen is een WIFI box nodig die de lampen direct kan aansturen. 

3 voordelen van een slimme lamp

1. Automatisch aan of uitschakelen
Moet een lamp aan (omdat je een ruimte binnen komt) dan moet die aan. Heb je de ruimte verlaten, dan kan de lamp weer uit. Automatiseer dit zodat je geen overbodige energie verspilt. 

2. Dimmen  scheelt energie
Een dimbare lamp kan je energie besparen. Zet je de lamp niet op volle kracht, bijvoorbeeld op 80%, dan scheelt dit je veel energie terwijl de lichtopbrengst amper minder wordt. Dit bespaart energie en zorgt voor een gezellige sfeer.

3. Veiligheid
Ben je een nachtje weg of op vakantie? Zet dan je vakantie-flows aan die op willekeurige momenten (als de zon onder is) lampen in je huis na elkaar aan én uit zetten. Belt iemand ‘s avonds of ’s nachts aan? Schakel geautomatiseerd een lamp op de gang aan. Dit jaagt ongenode gasten weg.  

Voorbeelden van slimme lampen

slimme thermostaat tado

Wat is een slimme thermostaat?

Een slimme thermostaat is een apparaat dat je helpt om de temperatuur in je huis of kantoor te sturen en te optimaliseren. Een slimme thermostaat past zich aan aan je leefgewoonten, je voorkeuren en kan communiceren met andere slimme apparaten in je huis. 

3 voordelen van een slimme thermostaat

1. Energiebesparing
Door de temperatuur in je huis efficiënt te laten regelen kun je aanzienlijk besparen op je energierekening. Een slimme thermostaat leert van je gewoonten en past de verwarming of koeling overeenkomstig aan. Op die manier verbruik je minder onnodige energie.

2. Comfort op maat
Stel je voor dat je huis al lekker warm is wanneer je thuiskomt van je werk, of dat de temperatuur automatisch daalt wanneer je gaat slapen. Met een slimme thermostaat kun je dit soort scenario's eenvoudig instellen. Extra comfort dus. 

3. Op afstand te bedienen
Met de veelal handige beschikbare apps kun je de slimme thermostaat op afstand bedienen. Of je nu op vakantie bent of gewoon op je werk, je hebt altijd controle over de temperatuur in je huis. En merkt de thermostaat dat er niemand is, dan stelt hij het verwarmen gewoon nog even uit. 

Voorbeelden van slimme thermostaten

Je hebt thermostaten die bedraad en zijn en draadloos. Bij bedrade thermostaten hoef je je nooit zorgen over de stroomvoorziening te maken. Bij bijvoorbeeld de Tado verwarmingknop moet je minimaal 1x per jaar de batterijen vervangen. Maar ja, dat is misschien ook wel logisch. 

slimme schakelaar huis domotica

Wat is een slimme schakelaar?

Een slimme schakelaar is een moderne vervanging voor de traditionele lichtschakelaar. Je kan verlichting of andere apparaten op afstand bedienen via je domotica systeem, losse app of spraakopdrachten. Bestaande schakelaars kunnen, zonder nieuwe bedrading, worden vervangen. 

3 voordelen van een slimme schakelaar

1. Automatisch aan of uit
Met een slimme schakelaar kun je je apparaten (verlichting, televisie, muziek) zo programmeren dat ze automatisch aan- of uitgaan.

Kan jij moeilijk wakker worden? Hoe fijn is het dat de lamp op je slaapkamer de opkomst van de zon simuleert. De lamp gaat dan heel langzaam aan terwijl het buiten nog donker is. Of hoe fijn is het dat lampen op verschillende kamers dag-afhankelijk aan en/of uit gaan als je een weekendje weg bent? Inbrekers slaan je huis dan graag over. 

2. Tijdsbesparing: alle lampen in één keer uit
Nooit meer alle kamers in je huis bij langs gaan om alle lampen uit te doen. Met slechts één druk op de knop gaan alle lampen in huis gaan uit. Dat scheelt tijd. 

Andersom geldt het net zo. 

Je komt huis en wilt gelijk de juiste sfeer creëren. Met één druk op de knop gaan de lampen aan die jij specifiek hebt ingesteld. 

3. Energiebesparing
Vergeten het licht uit te doen voordat je naar bed ging of het huis verliet? Geen zorgen. Met een slimme schakelaar kun je een timer instellen of het licht op afstand uitschakelen. Je bespaart energie en de zorgt voor een langere levensduur van je lampen.

3 voorbeelden van slimme schakelaars

Er is een groeiende behoefte aan slim omgaan met energie. Slimme schakelaars zijn een mooie aanvulling op elk huis. Ze bieden niet alleen gemak en comfort, maar helpen ook nog bij het bewust omgaan met energie. Je hebt inbouw schakelaars (bedraad en weggewerkt) en uitbouw schakelaars. Deze kan je plaatsen waar je ook maar wilt. 

slimme tuin robotmaaier

Wat is een slimme tuin?

Een slimme tuin is niet zomaar een stukje groen achter je huis. Het is een tuin die met behulp van technologie reageert op de omgeving en zich aanpast aan de behoeften van de planten en het gazon. Door gebruik te maken van sensoren, automatische systemen en slimme apparaten, kun je de zorg voor je tuin optimaliseren en tegelijkertijd energie en water besparen. 

4 voordelen van een slimme tuin

1. Automatische besproeiing
Met behulp van bodemvochtsensoren kan een slim besproeiingssysteem bepalen wanneer je planten of gazon water nodig hebben. Zo krijgen ze precies de juiste hoeveelheid water op het juiste moment, zonder verspilling. Op momenten dat het water niet snel verdampt en op de meest efficiente manier de wortels bereikt.  

2. Slimme verlichting
Tuinverlichting die reageert op beweging of die je kunt instellen in een tijdsschema (natuurlijk alleen als je zelf thuis bent). Zo kun je de sfeer in je tuin aanpassen aan de gelegenheid en zorg je voor veiligheid rondom je huis als je er niet bent. 

3. Je gras altijd op de juiste lengte
Een robotmaaier die op vooraf ingestelde tijden jouw gras op de ingestelde lengte houdt. Het gemaaide gras zorgt voor extra compost in de bodem, je hebt er geen extra afval van. En je gazon ziet er altijd perfect uit. 

Voorbeelden van slimme tuinproducten

Met een slimme tuin combineer je het beste van technologie met de schoonheid van de natuur. Het resultaat? Een tuin die er altijd op zijn best uitziet, met minimale inspanning en maximale energiebesparing.