De salderingsregeling voor zonnepanelen gaat definitief verdwijnen! Op 1 januari 2027 komt er officieel een einde aan deze regeling. Dit besluit is op 17 december 2024 definitief geworden na een stemming in de Eerste Kamer.
Maar wat gaat dit voor jouw situatie veranderen? Voer jouw gegevens in en kom er achter of (en hoeveel) je per 1 januari 2027 meer gaat betalen.
Jij hebt geen zonnepanelen, je hoeft je dus geen zorgen te maken.
De salderingsregeling is een regeling waarmee je de stroom die je zelf opwekt maar niet direct gebruikt, terugleveren kan leveren aan het energienet. De stroom die je teruglevert wordt verrekend met de stroom die je van je energieleverancier afneemt.
Als de salderingsregeling stopt, zullen energieleveranciers minder vergoedingen betalen aan mensen met zonnepanelen. Dit kan ertoe leiden dat energieleveranciers hun tarieven stabieler houden of zelfs iets verlagen, wat gunstig is voor iedereen.
Momenteel worden de kosten voor het onderhouden van het energienetwerk deels betaald via de energierekeningen van mensen zonder zonnepanelen. Wanneer de salderingsregeling wordt afgeschaft, dragen mensen met zonnepanelen ook eerlijker bij aan deze kosten. Dit maakt de energierekening minder oneerlijk verdeeld.
Zonder salderingsregeling wordt de energie die wordt teruggeleverd aan het net beter gereguleerd. Dit kan zorgen voor een stabieler en betrouwbaarder energienetwerk, waar iedereen baat bij heeft.
Bijvoorbeeld over de salderingsregeling, slimme manieren om je zelfconsumtie te verhogen of ontwikkelingen in de markt.
Heb je zonnepanelen? Dan kan je jouw opgewekte stroom op jaarbasis wegstrepen tegen je eigen stroomafname. Dit heet salderen. Stel dat je jaarlijks 3.000 kilowattuur (kWh) verbruikt en 2.500 kWh opwekt met je zonnepanelen. Je betaalt dan alleen voor de resterende 500 kWh stroom die je van je energieleverancier moet afnemen.
Over de stroom die je zelf opwekt en direct verbruikt, betaal je geen energiebelasting, inkoopvergoeding en btw. In het bovenstaande voorbeeld hoef je over de 2.500 kWh opgewekte stroom geen belasting te betalen. Dit zorgt dat zonnepanelen nog steeds financieel aantrekkelijk blijven, alleen iets minder aantrekkelijk dan je gewend was.
Wek je meer stroom op dan je zelf verbruikt? Dan lever je het overschot terug aan het elektriciteitsnet. Voor deze teruggeleverde stroom krijg je met een dynamisch stroomcontract de actuele marktprijs en eventueel nog de inkoopvergoeding van je stroomleverancier.
Zonder de salderingsregeling betaal je belasting over elke kWh die je van het net afneemt en deze kan je niet meer verrekenen. Probeer dus je opgewekte zonnestroom onder je eigen dak te houden. Hoe? Dat is aan jou. Je zonnepanelen zijn nog steeds lucratief, maar minder lucratief dan voor 2027.
Sommige mensen hebben het over een “dubbele energiebelasting”? Dat is onzin. Je betaalt alleen energiebelasting bij afname van stroom. Bij terugleveren van stroom krijg je de dan geldende marktprijs.
De Nederlandse overheid stopt dus per 2027 met de salderingsregeling. Dit betekent dat je vanaf 2027 geen stroom meer kunt wegstrepen tegen je stroomafname.
Ik vind het niet zo erg. In 2013 was al bekend dat de salderingsregeling ooit eens zou stoppen. Dat dat in 2027 nu echt gaat gebeuren, heel goed. Mensen zonder mogelijkheid om zonnepanelen te plaatsen (denk aan appartementen in Amsterdam) betalen mét de salderingsregeling indirect mee aan de regeling. Dat is niet fair, niet eerlijk. Alleen daarom is het al goed dat de regeling stopt.
Mensen zullen de komende tijd meer en meer moeten gaan bedenken wat ze met hun eigen stroom gaan doen. Probeer jouw stroom onder je eigen dak te houden. Schaf bijvoorbeeld een buffervat aan met een elektrisch element. Laat de thuisbatterij voorlopig maar even voor wat het is, hoe mooi leveranciers ze ook proberen te verkopen. Oja, en huur al helemaal geen thuisbatterij. Nooit!
Deze trotse en sportieve Groninger heeft verregaande interesse in duurzaamheid, energie en domotica. Hij is mede-eigenaar van B2Design, maakt shuffleboards met de drie broers van Tafelsmaak en verkoopt met zijn dochter ijs met de Toverkar.