Mervin kreeg de eerste witte Homevolt in Nederland: "ik ben heel erg benieuwd"

De allereerste witte Homevolt in Nederland staat bij Mervin op de oprit. Geïnstalleerd naast de laadpaal die zijn Volkswagen ID5 oplaadt. Maar wie is Mervin eigenlijk? En wat zijn zijn doelen en verwachting van de thuisbatterij van Tibber

Hierbij een eerste versie van een tweeluik-interview. Begin 2025 komt er een tweede versie en kijken we wat zijn eerste echte ervaringen zijn. 

Daar gaan we. 

homevolt batterij avond led verlichting blauw

"Natuurlijk wil ik een thuisbatterij testen"

"Jeroen vroeg ons of we interesse hadden om een Homevolt-batterij te laten installeren en daarna te testen. Voor ons was dit een fantastische kans," vertelt Mervin enthousiast. 

De installatie van de batterij past perfect in zijn langetermijnplan om onafhankelijker te worden van het energienet. "Voorheen zaten we op een vast energietarief, maar dynamische energieprijzen maken je een stuk bewuster van je verbruik. 

De batterij maakt het mogelijk om goedkope stroom of zelfopgewekte zonne-energie op te slaan, waardoor we minder afhankelijk zijn van piekmomenten. Dat maakt energiebeheer eenvoudiger, goedkoper en efficiënter."

De Homevolt-batterij is speciaal ontworpen voor huishoudens met zonnepanelen, zoals die van Mervin. Hij beschikt over 12 panelen die samen met zijn SolarEdge omvormer de energieproductie van zijn woning regelen. 

Echter, met de recente aanschaf van een elektrische auto, de Volkswagen ID5, is zijn energieverbruik fors gestegen. “De batterij stelt ons in staat om de energie die we overdag opwekken te gebruiken wanneer we die het meest nodig hebben, bijvoorbeeld in de avonduren.”

Verwachtingen en voordelen

Mervin verwacht veel van de Tibber batterij, vooral nu de salderingsregeling wordt afgebouwd. "Met dynamische energietarieven is het belangrijk om stroom te gebruiken wanneer die het goedkoopst is, maar dat is lastig als je bijvoorbeeld werkt terwijl de prijzen laag zijn. De Homevolt kan die uitdaging voor een gedeelte oplossen."

Door de batterij op te laden wanneer de prijzen laag zijn of wanneer zonne-energie beschikbaar is, kan Mervin de opgeslagen energie gebruiken wanneer de prijzen pieken.

Dit zal niet alleen de energiekosten drukken, maar ook het maximale halen uit zijn zonnepanelen. "De batterij helpt ons om optimaal gebruik te maken van wat we zelf opwekken," legt Mervin uit.

homevolt batterij tibber

De Nintendo Switch gaat tussen 18:00 en 21:00 uit

Mervin's huis experimenteert met slimme technologie. Van Philips Hue-verlichting tot slimme thermostaten, hij richt zijn woning steeds meer in met slimme apparaten. "We gebruiken Homey om zoveel mogelijk apparaten met elkaar te laten communiceren. 

De integratie van de Homevolt past perfect binnen ons domotica-ecosysteem," zegt Mervin. Hij kijkt uit naar de mogelijkheid om nog meer slimme functies aan zijn huis toe te voegen. 

Zoals bijvoorbeeld Sonos-luidsprekers die aangeven wanneer het een goed moment is om energie-intensieve apparaten zoals de wasmachine te gebruiken. Of juist dat de Nintendo Switch tussen 18:00 en 21:00 uit moet blijven. “Maar of mijn kinderen dat leuk vinden, ik betwijfel het” vervolgt Mervin. 

Automatisering speelt een cruciale rol in zijn visie op energiebeheer. “Je wilt niet continu bezig zijn met het monitoren van je energieverbruik en energieopwek. De Homevolt zorgt ervoor dat dit allemaal automatisch gaat, zodat wij alleen nog maar de voordelen ervaren zonder de complexiteit van de technologie.”

"Eerst de batterij, daarna is de auto aan de beurt"

De combinatie van een elektrische auto en zonnepanelen brengt nieuwe uitdagingen met zich mee. "Tot voor kort laadde ik onze Volkswagen ID.5 niet slim op," geeft Mervin eerlijk toe. 

"Maar nu we sinds september zijn overgestapt op dynamische energietarieven, is er veel winst te behalen door op te laden op momenten dat de zonne-energie piekt of de stroomprijzen laag zijn. Ik ben blij dat het algoritme van Tibber dat voor mij regelt. Ik wil overdag eerst de batterij vol hebben met overtollige stroom, daarna is de auto pas aan de beurt. Ik wil in de avond gewoon mijn eigen stroom gebruiken. "

Hij ziet de Homevolt niet direct als een optimalisatietool voor het opladen van zijn auto, maar eerder als een slimme aanvulling op zijn huidige setup. 

“De energie die we overdag opwekken, kunnen we ’s avonds gebruiken voor ons huishouden. Dat maakt ons minder afhankelijk van duurdere stroom tijdens piekuren.”

volkswagen id5 elektrisch De Volkswagen ID5 die pas aan de beurt is als de Homevolt is opgeladen.

Toekomstplannen en verduurzaming

Mervin’s plannen voor de toekomst zijn ambitieus. Hij overweegt de installatie van extra zonnepanelen op een nieuw te maken tuinhuis en een warmtepomp. "De Homevolt zal een rol gaan spelen in het ondersteunen van onze energiebehoefte, vooral tijdens de ochtend- en avonduren." 

Mervin ziet technologie zoals de Tibber-batterij als één van de sleutels tot een toekomst waarin huishoudens hun eigen energiebeheer kunnen optimaliseren. "Met de druk op het stroomnet zullen thuisbatterijen belangrijker worden om overschotten op te slaan en pieken in spanning te voorkomen."

Zijn gezin speelt hierbij een belangrijke rol. 

Hoewel zijn kinderen van 8 jaar nog niet heel actief betrokken zijn bij het energiebeheer, merkt Mervin dat hun bewustzijn toeneemt. “Alleen al zo'n innovatief apparaat aan de buitenmuur met hippe led-verlichting wekt de aandacht. Met de Homevolt kunnen we energie besparen zonder dat iemand in huis het door geeft. Het systeem regelt het voor ons. Het beïnvloedt niet. Precies zoals het moet zijn.”

Jeroen Bakker
Over de auteur van dit bericht
Jeroen Bakker
Enthousiasteling

Deze trotse en sportieve Groninger heeft verregaande interesse in duurzaamheid, energie en domotica. Hij is mede-eigenaar van B2Design en maakt shuffleboards met de drie broers van Tafelsmaak.