Homevolt is de thuisbatterij van Tibber: ervaringen en een eerste kennismaking

Ja, ik ben sinds vorig jaar fan van Tibber. De schuif ik niet onder stoelen of banken. Toen ik werd gevraagd of ik de Homevolt thuisbatterij van Tibber wilde testen was het antwoord niet heel moeilijk. Natuurlijk! 

Klein probleem: ik heb al 4 prachtige Sessy batterijen op zolder hangen. Een extra batterij van een andere leverancier en software is vragen om problemen. 

Een oplossing was dichtbij. 

thuisbatterij tibber wit oprit

Met Mervin (43) bespreek ik vaak de wereld van zonnepanelen, EV's, batterijen en slim energiebeheer. We hebben dezelfde interesses. Hij werkt in de toeristische sector, ik niet.

Beiden hebben we opgroeiende kinderen en zijn we sport-minded. Vroeger zaten we vaak samen in de kroeg, nu wat minder vaak. 

Hij was heel enthousiast om de batterij geïnstalleerd te krijgen. Een win-(hij)-win-(ik) win (Tibber) situatie. Voorwaarde was wel dat ik toegang tot de data krijg en dat we af en toe eens wat verschillende modi gaan proberen om te kijken hoe de batterij presteert. 

Geen probleem voor Mervin. Daar gaan we!

Even een paar dingen op een rij over de Homevolt batterij

Bij Tibber kan je sinds de zomer van 2024 een thuisbatterij bestellen. Deze worden vanaf september 2024 geleverd. De batterij is in samenwerking met Polarium tot stand gekomen.

Er zijn 4 verschillende modi beschikbaar hoe je de batterij straks voor je kan laten werken (zie verderop). 

Grid Rewards (zie verderop) is op dit moment nog niet actief voor de Homevolt maar dat gaat niet lang meer duren. 

Prijzen & uitvoeringen

 Homevolt 6,6kWhHomevolt 13,3kWh
Prijs (inclusief btw)€ 7248€ 9668
Btw-teruggave€ 1258€ 1678
Totaal (exclusief btw)€ 5990€ 7990
Aanbetaling€ 100€ 100

De Homevolt gebruikt zeer-efficiënte lithium-ioncellen met een rendement van 97%, wat minimale energieverliezen betekent tijdens het laden en ontladen. 

De batterij is ontworpen voor thuisgebruik, met een grotere variant van 13,3 kWh voor grotere huizen of maximale zelfvoorziening. Het biedt, net als veel andere batterijen, tot 6000 laadcycli of 10 jaar garantie. 

Een ingebouwde omvormer maakt directe integratie met zonnepanelen mogelijk. LTE-connectiviteit (eigenlijk een andere naam voor een 4G verbinding) zorgt voor data-uitwisseling en updates zonder wifi. 

Twee Homevolt batterijen kunnen worden gekoppeld zodat een totale capaciteit van 26,6 kWh mogelijk is. 

Het proces van installatie van de Homevolt

Op 15 augustus heb ik alle gegevens aan Tibber doorgegeven. Daarna ging alles heel snel.

Mervin werd Tibber klant en kreeg op dezelfde dag direct een aantal emails van SolarConcept, de externe partij die namens Tibber de batterijen plaatst. 

  1. Een bevestiging van de afspraak op 30 augustus
  2. Een afspraak om de installatie voor te bereiden (schouw, duurt ongeveer een uur)

De schouw werd digitaal uitgevoerd. Mervin stuurde foto's toe van de meterkast en de plaats waar de Homevolt zou komen te staan (oprit, tegen het huis aan). Geen spannende situatie. 

Een rit vanuit Nijmegen naar Noord-Nederland was daardoor niet nodig. Dat scheelt.

De dag van de installatie

Een busje kwam rond 08:00 de oprit op rijden. Twee mannen (vader ging een dagje met zijn zoon mee op pad, leuk!) stapten uit en vertelden hoe de dag er uit zou gaan zien. 

  1. Ophangen Volt
  2. Meterkast voorbereiden
  3. Aansluiten & testen

Daarna ging het snel. De Homevolt kwam dicht bij de meterkast te staan. Er werden wat gaten geboord, de meterkast werd aangepast en de Homevolt werd opgehangen. 

homevolt batterij behuizing doos De doos waar de behuizing van de HomeVolt in zit.
homevolt installatie batterij tibber Hier is de behuizing aan de muur bevestigd. De eerste batterij module is geplaatst.
batterij homevolt aansluiting De koppelingen van de batterijen.
homevolt testen verbindingen De verbindingen met de HomeVolt worden getest.

De voordelen van de Homevolt batterij

1. Een prachtig design

De Homevolt ziet er strak uit. Het design deed mij aan Apple producten denken, niet slecht gedaan. Het design is in 3 kleuren verkrijgbaar: wit, donkergrijs en rood. 

2. Slim energiebeheer

De Homevolt kan zich aanpassen aan jouw wensen: wil je zoveel mogelijk eigen energie in huis houden of wil je rendement maken en zoveel mogelijk geld verdienen met Grid Rewards? Beiden kan. 

3. Integratie met de Tibber-app

De Tibber app werkt naadloos. Niet alleen de Homevolt kan je er makkelijk in bedienen, ook krijg je direct inzicht in je (live) energieverbruik, opwek van panelen en actuele stroomprijzen. 

Je kan diverse andere devices (auto, thermostaat) koppelen zodat je nog maar 1 app nodig hebt om je huis te monitoren als het om stroom gaat. 

4. Duurzaam

De Homevolt is modulair en uitbreidbaar tot 26 kWh. Het product is gemaakt vanuit een circulair benadering. 

5. Open API

Een API, dat vind ik leuk. Ik ben de API van Tibber al gewend, de API voor de Homevolt komt er ook aan. Helaas moeten we hier nog even op wachten. 

De verwachting is dat de API in het najaar van 2024 verwacht kan worden. Het staat in ieder geval op de roadmap (in de planning). 

6. Alles-in-een-oplossing

De Homevolt is een alles-in-een-oplossing. Je hoeft na de installatie helemaal niks meer te doen. Maar als je wel zelf aan de slag wil gaan, kan dat. 

Het is een open systeem en Tibber ondersteunt klanten zo veel als mogelijk. De markt veranderd snel en Tibber weet ook dat nog niet alle use-cases op dit moment bedacht zijn. 

homevolt led verlichting status

Makkelijk te bedienen via de Tibber app

De Tibber-app blinkt uit in eenvoud en heeft een logische gebruikerservaring. De HomeVolt is daar bij in gekomen. 

Op het startscherm zie je: 

  • De afbeelding van je thuisbatterij
  • Het actuele laadpercentage: 90%
  • De actieve modus waar de batterij in staat
  • Historische laad/ontlaad gegevens per dag, week en maand. 

Je kan naar uitgebreide historische gegevens gaan. Daar zie je niet alleen je laad/ontlaad statistieken, ook is de grafiek met actuele stroomprijzen geïntegreerd. Nice! 

Historische gegevens kan je zien op basis van dag, maand, jaar frequentie. 

tibber homvolt app integratie

Welke certificaten heeft de NMC Homevolt batterij?

Safety first. Veiligheid voorop. Je wil een veilig product in of om je huis hebben staan. Daarop moeten alle producten in Europa worden getest. Voor de Homevolt zijn aanvullende certificaten gericht op veiligheid, elektriciteit, opslag en vervoer van toepassing. 

De Homevolt heeft de volgende certificaten: VDE-2510-50, CE, IEC 62619, IEC 63056, UN 38.3, IEC 62477-1. 

Dit is een Duitse norm die veiligheidseisen stelt voor stationaire energieopslagsystemen, met een specifieke focus op elektrische, thermische en mechanische veiligheid. Deze norm wordt veel toegepast in Europa en is belangrijk voor energieopslagsystemen zoals thuisbatterijen.

CE staat voor "Conformité Européenne" en geeft aan dat een product voldoet aan de eisen van de Europese Unie op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieubescherming. 

Dit certificaat is verplicht voor de verkoop van producten in de Europese Economische Ruimte (EER). Het geeft aan dat de batterij voldoet aan de minimale veiligheids- en gezondheidsvoorschriften.

Dit is een internationale norm die de veiligheid van lithium-ion batterijen voor industriële toepassingen behandelt. Het richt zich op de veiligheidseisen voor de batterijen die worden gebruikt in stationaire energieopslag.

Deze norm waarborgt dat de NMC batterij veilig is voor gebruik in industriële en commerciële toepassingen. Zoals energieopslag in huizen en bedrijven.

Deze norm richt zich op de veiligheid van batterijen die worden gebruikt in huishoudelijke toepassingen en elektrische energieopslagsystemen.

Het is een aanvullende veiligheidseis specifiek voor batterijen die in woningen worden gebruikt, en zorgt ervoor dat de batterij veilig kan worden geïnstalleerd en gebruikt in huishoudens.

Dit is een internationale testnorm die garandeert dat batterijen veilig kunnen worden vervoerd, zowel via de lucht als over de weg. De test omvat verschillende omstandigheden zoals drukveranderingen, schokken, en temperaturen om de veiligheid tijdens transport te waarborgen.

De UN 38.3-certificering is cruciaal voor de veilige verzending van batterijen, vooral internationaal.

Dit is een norm voor veiligheidseisen voor vermogenselektronica. Deze norm beoordeelt de elektrische veiligheid van omvormers en andere apparatuur die betrokken is bij energiebeheer.

Het certificaat waarborgt de veiligheid van de omvormer die in combinatie met de batterij werkt, met specifieke aandacht voor bescherming tegen elektrische risico's.

Welke strategie kan je de Homevolt instellen?

Basic mode

De batterij laadt alleen op met zonne-energie en ontlaadt zoveel mogelijk op momenten om aan je eigen energievraag in huis te voldoen. 

Smart mode

Het algoritme van Tibber haalt met deze modus het beste uit je batterij. Je kan deze modus zelf optimaliseren om geld te verdienen of om zoveel mogelijk uit je zonnepanelen te halen. 

Je kan je batterij in de “smart mode” extra sturen op geld verdienen of zelf consumptie. 

  1. Geld verdienen
    Het algoritme focust zich op zoveel mogelijk geld te verdienen. Door je zonneproductie te verkopen wanneer dat winstgevender is dan verbruik of opslag. 
     
  2. Zelf consumptie
    Het algoritme focust zich om extra zonneproductie, stroom die je niet direct zelf verbruikt, te gebruiken om je huis op een later moment van stroom te voorzien. Wat je teveel hebt levert het tegen de beste prijs aan het net. Zo ben je zoveel mogelijk zelfvoorzienend en ontvang je de beste prijs voor teruglevering van eigen stroom.

Grid Rewards: geld verdienen met je thuisbatterij

Grid Rewards is een functie van Tibber waarmee je geld kunt verdienen door slim om te gaan met het opladen van je elektrische auto of thuisbatterij (binnenkort). 

Wanneer je je auto oplaadt op momenten dat er veel hernieuwbare energie beschikbaar is, help je het stroomnet in balans te houden en verdien je geld. Deze beloning wordt automatisch verrekend op je energierekening, bovenop de besparingen die je al behaalt door slim laden. 

Het systeem werkt op dit moment met specifieke laadpalen (Zaptec, Easee, Wallbox, en Go-e) en zal in de loop van 2024 ook auto's (met andere laadpalen), thuisbatterijen en zonnepanelen gaan ondersteunen. 

Maar wat ga je dan verdienen? 

Dat is een korte vraag waar een heel lang antwoord op te geven is. Het ligt namelijk helemaal aan jou én jouw situatie. 

  • Kan je je verbruik sturen naar momenten dat er veel hernieuwbare energie is? 
  • Heb je zonnepanelen? 
  • Heb je energieslurpers (Elektrische auto, warmtepomp, zwembad) in huis? 
  • Wil je je gedrag veranderen? 
  • Hoe ziet je huishouding (aantal personen) er uit? 

Hoe meer van bovenstaande vragen je met “JA” kan beantwoorden, hoe groter je besparingen zullen zijn. Helemaal als de salderingsregeling word afgeschaft, wat toch echt de verwachting is. 

Een antwoord ga ik dus niet geven: hou maar rekening met 100 jaar, dan kan het altijd meevallen. 

homevolt wit 13kwh Een prachtig staaltje design.

Veelgestelde vragen over de HomeVolt

De batterij is opgebouwd uit lithium-nikkel-mangaan-kobalt oxiden (afgekort als NMC).

Homevolt heeft een IP65-classificatie. In de praktijk betekent dit dat Homevolt bestand is tegen de meest uitdagende weersomstandigheden. Homevolt is ook gecertificeerd met de veiligheidskeurmerken IEC 62619, IEC 63056, UN 38.3 en CE.

Homevolt bestaat uit één of twee modules. Deze hebben een capaciteit van respectievelijk 6,6 of 13,3 kWh. De geïntegreerde omvormer heeft een nominaal vermogen van 6 kW.

Ja, die dat kan. Maar nu (september 2024) nog niet. De verwachting is dat dit in Q4 gerealiseerd gaat worden. 

Weinig. De Homevolt is gelanceerd in september 2024. De eerste gebruikerservaringen worden in de periode daarna verwacht. Jeroen zal een specifieke pagina gaan inrichten waar live-data van de batterij te zien zal zijn. Dit zal gemaakt worden als de API beschikbaar komt. 

De Homevolt batterij zal in Q4 worden toegevoegd aan het Grid Rewards programma van Tibber. Hiermee kan Tibber jouw batterij aansturen op momenten van onbalans. Jij krijgt een gedeelte van de vergoedingen die hiermee verdiend worden. Meer weten? Bekijk deze informatie over Grid Rewards.

Ja, dat is geen enkel probleem en zelfs aan te raden. De Tibber app heeft een naadloze integratie met de Homevolt batterij. 

Ja, absoluut. De Homevolt batterij kan gebruikt worden zoals jij dat wil. Wil je een NOM (Nul op Meter) strategie, dan kan dat. Wil je zoveel mogelijk geld verdienen, dan kan dat. Dus ook bij een hoger verbruik dan teruglevering is de Homevolt interessant. 

Nee, dat hoeft niet. Je kan Homevolt ook zonder een PV-installatie op het dak installeren en slim gebruik maken van het op- en ontladen van Homevolt op de juiste momenten van de dag, geheel automatisch.

Nee. Je kan de Homevolt niet gebruiken als backup voor het geval de stroom uitvalt. Het is dus ook niet mogelijk om de batterij te gebruiken op locaties die niet zijn aangesloten op het elektriciteitsnet.

Voor optimale prestaties is het aan te raden om de Homevolt te verbinden met WiFi. De meegeleverde LTE-verbinding (4G) dient als back-up voor het geval WiFi uitvalt, deze is gratis.

De bediening van de Homevolt batterij gaat via de Tibber app. Ook kan je via de app handige statistieken en historische gegevens inzien. Er word gewerkt aan een API (realisatie in Q4 van 2024) waarmee de batterij is aan te sturen en uitgelezen kan worden. 

Nee, je hoeft geen Tibber-klant te zijn om Homevolt te gebruiken. Het is echter wel aan te raden om Homevolt je huis écht te laten begrijpen en hem zo optimaal mogelijk te laten werken voor je.

Zonder de Tibber-app zal de batterij wel werken in combinatie met je zonneproductie en kan je via timers de batterij laten laden en ontladen. Daarnaast is er een lokale API (Q4 2024) beschikbaar voor handige harries.

Voor het meehelpen op de onbalansmarkt en om Grid Rewards te verdienen zal je altijd een Tibber contract nodig moeten hebben. 

Alle onderdelen van de batterijcel zijn circulair opgebouwd. Aan het einde van de levensduur kunnen dan ook alle onderdelen worden gerecycled. Een aspect van circulariteit is een lange levensduur. 

De Tibber zijn gebouwd om een lange levensduur te hebben. Dit betekent ook dat de te recyclen volumes laag zijn. 

Homevolt is volledig recyclebaar. Daarnaast werkt Polarium voortdurend aan innovaties en best practices voor circulariteit in de industrie, samen met toonaangevende partners op dit gebied.

Voor Homevolt wordt de API open, dat wil zeggen voor de eigenaar van de Homevolt maar ook voor andere partijen beschikbaar. Met deze API is het mogelijk om de Homevolt aan te sturen met dezelfde mogelijkheden die Tibber heeft.

De voorwaarden en de documentatie over deze API zijn nog niet beschikbaar, maar staan hoog op de roadmap en zullen later dit jaar beschikbaar komen.

Tibber raadt aan om de Homevolt buiten te plaatsen, dat is volgens Tibber de beste plek voor een thuisbatterij. De buitenlucht koelt de componenten. 

In bepaalde situaties is het wenselijk om de Homevolt binnen te plaatsen, bijvoorbeeld als er buiten geen ruimte voor is. Doe dit dan op een plaats ‘die geen woonruimte is’. Bijvoorbeeld in de garage. 

De Homevolt moet aan een muur worden bevestigd. Bij voorkeur steen, maar een houten wand met brandvertraging is ook geschikt.

Homevolt heeft passieve koeling en de omvormer zelf maakt nauwelijks geluid. 45dB/omgevingsgeluid? Niet echt te kwantificeren.

Passieve koeling is dat het systeem geen ventilatoren gebruikt voor koeling, wat minder geluid veroorzaakt. De warmte wordt afgevoerd door middel van natuurlijke convectie of warmtegeleiding. 

“45 dB” wordt vaak beschreven als het geluidsniveau van een rustig kantoor of een koelkast. Dit wordt als vrij stil beschouwd, vooral in vergelijking met actieve koelingssystemen, die door ventilatoren meer geluid kunnen produceren.

Momenteel is Tibber de enige met een HEM (Home Energy Management Systeem) die Tibber kan aansturen. Dus het is aan andere partijen om met Homevolt tot een afspraak te komen en de aansturing te realiseren.

Klanten zelf kunnen via de API communiceren. Als klanten al een HEM hebben, is het mogelijk om de Homevolt daarop te integreren. 

Grid Rewards gaat gebruik maken van o.a. Homevolt om vergoedingen te gegeneren en deze te delen met jou als klant. Tibber heeft Grid Rewards met Homevolt nog niet mogelijk gemaakt en dat zal dus tegen die tijd, wanneer dit gelanceerd wordt duidelijk worden. Planning: in het najaar van 2024. 

De BTW op de Homevolt moet eerst betaald worden. Daarna kan je die bij de belastingdienst terugvragen. Tibber heeft een samenwerking met de Centrale. De service voor het terugvragen van belasting (BTW) kan je meebestellen tijdens het bestelproces van de Homevolt. 

Homevolt is een elektrisch apparaat van 6kW en moet dus op een aparte (kracht)groep worden aangesloten. Er is dus een 3 fase aansluiting vereist.

Daarnaast wordt de Homevolt 3x16A gezekerd, middels de krachtgroep. Daarvoor moet wel ruimte zijn in de meterkast. Is dat er niet, zal er een kleine uitbreiding nodig zijn, dit kan de Tibber installateur dit voor je uitvoeren.

Homevolt zal terugvallen op de basic mode (dus geen smart mode meer). In de basic mode blijft de homevolt gewoon werken alleen zal er dus alleen worden geladen op zonnestroom en geleverd worden aan de woning zoveel er nodig is.

Er wordt niet gekeken naar prijzen en de optimalisatie van de kosten. Ook Grid Rewards is niet meer mogelijk. 

Met de toekomstige API kan je wel je eigen programmering (via Home Assistant of Homey) uitvoeren. 

Dit zal in een later stadium echt duidelijk worden. De API word in het najaar van 2024 verwacht. 

In grote lijnen zal het mogelijk worden om de Homevolt direct te laden of te ontladen. Of via een zelf te bepalen schema. Ook is het mogelijk om een ruststand te selecteren waardoor er even niks gebeurd. Een soort van stationaire stand van de auto. 

Uiteraard is het mogelijk om alle waardes op te vragen zoals "state of charge",  de metingen aan het elektricteitsnet en de zonnestroom omvormer.

De omvormer van Homevolt beschikt over Modbus, maar zal niet extern van het apparaat beschikbaar komen. Dit omdat de communicatie module als standaard aanwezig is en data via een webserver deelt.

Dit is niet mogelijk. Homevolt heeft zijn eigen ingebouwde gateway. Een Envoy is niet nodig.

Tibber Home Energie Management (HEM) is in staat om volledig met Homevolt te werken en de Tibber pulse is daar niet bij nodig. De Homevolt wordt geleverd met pulse CT's die alle metingen verrichten.

Binnen Tibber HEM is het mogelijk om “smart charging” te combineren met Homevolt. Dat werkt gewoon binnen de Tibber HEM.

Goed om te weten: dit is geen product eigenschap van de Homevolt zelf maar een specifieke service van de Tibber HEM. 

Homevolt werkt ook zonder Tibber klant te zijn, echter alleen in de standaard mode. Homevolt heeft (vanaf het najaar van 2024) een open API, deze kan je zelf gaan gebruiken om de Homevolt aan te sturen.

Tibber wil een lock-in voorkomen. Daarom is het voor andere bedrijven mogelijk om een service aan te bieden om de Homevolt aan te sturen. In Zweden is reeds een energieleverancier die, buiten Tibber om, de Homevolt aanstuurt.

NMC heeft voor en nadelen. Homevolt heeft een dusdanig goed ontwerp dat de nadelen teniet worden gedaan.

De voordelen van NMC batterij: 

  • Hogere energiedichtheid
  • Nauwkeurigere aansturing
  • Nauwkeurige metingen van voltage en state of charge (hoe vol de batterij is)
  • Hoge levensduur
  • Hoge recyclebaarheid

Er wordt online over nadelen gesproken. Bijvoorbeeld dat NMC batterij cellen kwetsbaarder zijn bij stoten of schade. Homevolt heeft dit opgelost in het product ontwerp. 

De Homevolt heeft de volgende certificaten: VDE-2510-50, CE, IEC 62619, IEC 63056, UN 38.3, IEC 62477-1. 

Conclusie en verwachtingen

Nieuwe dingen zijn altijd leuk. Een prachtige batterij van mijn favoriete stroomleverancier, heel leuk om te mogen testen. Echte data hebben we nog niet, het is wachten op de API waarmee ik toegang krijg tot actuele gegevens. Gegevens die ik ook op deze website ga delen. Nog even geduld. 

Toch heb ik hoge verwachtingen van de Homevolt in eenvoud en prestaties. Gebaseerd op gevoel, onderbouwen met data kan ik het nog niet. 

Als er updates zijn ga ik die delen en dit artikel verder uitbreiden. Voor nu is het nog even wachten… pompiedompiedom… 

Vragen? Snap ik.

Oja, ik kan het mij voorstellen dat je vragen hebt over de Homevolt. Stel je vraag aan de klantenservice van Tibber, stel je vraag in dit forum topic op Tweakers of duik de community in van de Groene Nerds op Telegram.

Jeroen Bakker
Over de auteur van dit bericht
Jeroen Bakker
Enthousiasteling

Deze trotse en sportieve Groninger heeft verregaande interesse in duurzaamheid, energie en domotica. Hij is mede-eigenaar van B2Design en maakt shuffleboards met de drie broers van Tafelsmaak.