Dynamische stroomprijzen per kwartier vanaf juni 2025. Maar wat betekent dit voor jou?

Vanaf medio juni 2025 veranderen de stroomprijzen in Europa elke 15 minuten in plaats van elk uur. Deze aanpassing, onderdeel van de Single Day-Ahead Coupling (SDAC), zorgt voor een betere afstemming tussen vraag en aanbod, vooral bij hernieuwbare energiebronnen zoals wind- en zonne-energie.

Als je bekend bent met dynamische stroomprijzen dan weet je niet anders dan dat de prijs ieder uur kan veranderen. Zoals hier ook te zien is voor bijvoorbeeld de prijzen voor vandaag. Maar dat gaat dus veranderen. 

Het is even de vraag wat dit voor jou gaat veranderen? En hoe kan je hier slim op inspelen? En is je vriendin hier wel blij mee? 

dynamische uurprijzen naar kwartierprijzen

Wat gaat er precies veranderen?

Op 11 juni 2025 stapt Europa over op een 15-minuten Market Time Unit (MTU) binnen de Single Day-Ahead Coupling (SDAC). Dit betekent dat de stroomprijzen per kwartier worden vastgesteld in plaats van per uur. 

De eerste leveringen volgens dit systeem starten op 12 juni 2025. Deze verandering moet de energiehandel efficiënter maken en beter inspelen op het fluctuerende aanbod van hernieuwbare energie.

dynamische uurprijs naar kwartier Bron: https://www.epexspot.com/en/new-15-minute-products-market-coupling

Waarom is dit belangrijk?

Deze nieuwe manier van prijsbepaling zorgt voor een nauwkeurigere afstemming tussen vraag en aanbod. Vooral bij wind- en zonne-energie, waar de opwekking sterk kan fluctueren, is dit een grote vooruitgang. 

Kortere prijstermijnen zorgen voor…

  • Betere marktwerking
    Meer precisie in prijsbepaling betekent minder verspilling en lagere kosten voor energieleveranciers. En dus ook lagere kosten voor consumenten, zo is de verwachting. 
  • Meer flexibiliteit
    Slimme energiegebruikers kunnen sneller en efficienter inspelen op prijswijzigingen.
  • Betere integratie van duurzame energie
    Opwekpieken van zonne- en windenergie kunnen beter benut worden, wat leidt tot minder verspilling en een efficiënter gebruik van stroom. 

Hoe kan jij hier op inspelen?

Is het nu tijd om lekker achterover de leunen, dat kan. Maar je kan deze wijziging ook aanpakken om te gaan spelen met de nieuwe manier van prijsbepaling. Ik ben benieuwd wat er precies gaat veranderen. 

Ik zie het als een kans om ons stroomverbruik nog slimmer te gaan managen. Een paar voorbeelden waar ik aan denk.  

1. Automatisering je stroomverbruik (nog) meer.

Met slimme apparaten en domotica kun je stroomverbruik afstemmen op de goedkoopste kwartieren. Denk dan aan je de volgende stroomslurpers: 

  • Warmtepompen: die op goedkopere kwartieren extra draaien.
  • Elektrische auto's: die exact laden wanneer de prijs laag is.
  • Thuisbatterijen: die slimme keuzes maken tussen opslaan en terugleveren.

2. Beter timen van apparaten

Je kan je wasmachine, droger of vaatwasser nu instellen op hele uren, bijvoorbeeld 02:00 in de nacht. Maar misschien is het nét even beter om een kwartiertje later te starten. Dat kan straks dus. Of zet je elektrische boiler automatisch aan tijdens goedkope stroom-kwartieren.

3. Thuisbatterij efficiënter gebruiken

Heb je een thuisbatterij? Dan kun je nog specifieker stroom inkopen of stroom terugleveren op momenten dat het nét even gunstiger is. 

Wat zijn de eventuele nadelen voor jou?

Zijn er dan alleen maar voordelen, eigenlijk wel. Je krijgt als consument alleen maar meer mogelijkheden om je apparaten en stroomverbruik te beheren. 

Ok, dan toch een paar nadelen. 

  1. Er zijn geen 24 tijdsvakken (uren) per dag maar 96 (per uur 4 kwartieren). Je moet straks tegen je vriendin zeggen dat ze om 03:45 de wasmachine moet instellen. Dan is 04:00 toch makkelijker te onthouden. 
  2. Het is even de vraag hoe je stroomleverancier met deze wijziging om gaat, dat is nu nog niet duidelijk. 
  3. Het is de vraag hoe software van slimme apparaten met deze wijziging om gaat. Denk aan software leveranciers van warmtepompen, auto's of vaatwassers. 

Kortom: de nadelen zijn overkomelijk. De lancering zal vast niet helemaal vlekkeloos verlopen maar het is goed dat deze wijziging doorgevoerd gaat worden.

Conclusie: een mooie kans voor de slimme stroomgebruikers

De overstap naar kwartierprijzen geeft consumenten meer controle over hun energiekosten. Met slimme automatiseringen en energiemanagementsystemen kun je stroomverbruik intensiveren op de goedkoopste momenten en terugleveren wanneer de prijs het hoogst is

Dit betekent dat huishoudens en bedrijven die gebruikmaken van dynamische energiecontracten en slimme technologieën aanzienlijk kunnen besparen en zelfs (wat kunnen) verdienen aan hun energiebeheer.

Deze verandering maakt de energiemarkt flexibeler en efficiënter. De day-ahead-markt sluit steeds beter aan op de intraday- en onbalansmarkten, die al werken met kwartierintervallen. 

Wie de juiste technologie inzet, haalt maximaal voordeel uit deze ontwikkeling. Zorg alleen wel dat apparaten zoveel mogelijk vanuit één HEMS worden aangestuurd. Het moeten geen losstaande zombies worden die zelf bepalen wat ze gaan doen. 

Dan krijg je te maken met andere uitdagingen. 

Jeroen Bakker
Over de auteur
Jeroen Bakker
Enthousiasteling

Deze trotse en sportieve Groninger heeft verregaande interesse in duurzaamheid, energie en domotica. Hij is mede-eigenaar van B2Design, maakt shuffleboards met de drie broers van Tafelsmaak en verkoopt met zijn dochter ijs met de Toverkar.