Een mooi taakje voor het begin van de herfst: radiatoren schoonmaken, ontluchten, bijvullen en ventileren

De herfst is aangebroken en daarmee ook de tijd om de verwarming weer aan te zetten (het liefste natuurlijk met een slimme thermostaat). Voordat je dit doet, is het slim om je radiatoren grondig schoon te maken, te ontluchten, water bij te vullen en daarna je huis te ventileren. 

Hiermee verwarm je je huis efficiënt en kan je behoorlijk wat energie besparen. En je gaat ook nog eens duurzaam om met (je zelf opgewekte) energie. En dat is wat je graag wil bereiken, toch? 

radiator schoonmaken energie bespraren
radiator schoonmaken Begin je schoonmaakklusje met het stofvrij maken.

1. De buitenkant schoonmaken

De buitenkant van de radiator kun je reinigen door onderstaande stappen te volgen. Hoe schoner je radiator, hoe efficiënter de ruimte verwarmd kan worden. 

  1. Stofvrij maken
    Begin met het verwijderen van stof en los vuil. Gebruik hiervoor een microvezeldoek of stofdoek. Voor moeilijk bereikbare plekken, zoals achter of tussen de lamellen, kun je een plumeau of een speciale radiatorborstel gebruiken. Het is belangrijk om eerst het stof te verwijderen voordat je met water of reinigingsmiddel aan de slag gaat.
  2. Mild reinigingsmiddel
    Maak een sopje met lauwwarm water en een mild reinigingsmiddel, zoals afwasmiddel of een zachte allesreiniger. Vermijd het gebruik van agressieve schoonmaakmiddelen of schuurmiddelen, aangezien deze de laklaag van de radiator kunnen beschadigen. Dompel een zachte doek of spons in het sopje en wring deze goed uit, zodat deze niet druipt. Veeg hiermee zachtjes over de buitenkant van de radiator om vuil en vlekken te verwijderen.
  3. Drogen
    Nadat je de radiator hebt schoongemaakt, is het belangrijk om deze goed te drogen. Gebruik hiervoor een schone, droge doek. Dit voorkomt watervlekken en zorgt ervoor dat de radiator snel weer droog is. Zorg ervoor dat je alle delen, inclusief de lastig bereikbare plaatsen, goed afdroogt.

Als je roestplekken op je radiator aantreft, is het belangrijk om zorgvuldig te werk te gaan om verdere schade te voorkomen en de radiator te herstellen. Hier zijn enkele stappen die je kunt volgen:

  1. Roest verwijderen
    Begin met het zachtjes schuren van de roestplekken met fijn schuurpapier of een staalborstel. Doe dit voorzichtig om de omliggende laklaag niet te beschadigen. Het doel is om zoveel mogelijk roest te verwijderen zonder het onderliggende materiaal te beschadigen.
  2. Reinigen
    Nadat je de roest hebt verwijderd, maak je de betreffende gebieden schoon met een mild reinigingsmiddel en water. Zorg ervoor dat je alle roestdeeltjes en stof verwijdert. Droog de gebieden grondig af met een schone doek.
  3. Roestwerende primer
    Breng een roestwerende primer aan op de plekken waar de roest is verwijderd. Dit helpt toekomstige roestvorming te voorkomen en zorgt voor een goede hechting voor de verflaag. Volg de instructies op de verpakking van de primer voor de beste resultaten.
  4. Verf aanbrengen
    Kies een hittebestendige verf die geschikt is voor radiatoren. Breng de verf aan op de gereinigde en geprepareerde gebieden. Afhankelijk van de verf en de mate van beschadiging kan het nodig zijn om meerdere lagen aan te brengen. Laat de verf tussen de lagen volledig drogen.
  5. Drogen en uitharden
    Laat de radiator volledig drogen en uitharden voordat je deze weer in gebruik neemt. Dit kan enkele uren tot een dag duren, afhankelijk van de gebruikte verf en de omgevingsomstandigheden.

Bonustip: 
Als je twijfelt over het juiste type verf of primer, of als je niet zeker weet hoe je de reparatie moet aanpakken, overweeg dan om advies te vragen in een bouwmarkt of een professional in te schakelen. Dit zorgt ervoor dat je de radiator op de juiste manier herstelt en verdere schade voorkomt.

radiator ontluchten Het ontluchten van je radiator is niet moeilijk. Iedereen kan het.

2. Ontluchten van je radiator

Het ontluchten van je radiator draagt bij aan de efficiëntie en levensduur van je verwarmingssysteem. Hier zijn drie redenen waarom het ontluchten van je radiator essentieel is:

  1. Efficiënter 
    Lucht in je radiatorsysteem kan de circulatie van het verwarmingswater hinderen. Dit betekent dat de radiator niet gelijkmatig opwarmt en sommige delen koud blijven. Door te ontluchten, verwijder je deze luchtbellen, waardoor het water weer vrij kan circuleren en de radiator zijn volledige warmtecapaciteit kan bereiken. Dit resulteert in een snellere en efficiëntere verwarming van je ruimte.
  2. Energiebesparing
    Wanneer een radiator gedeeltelijk met lucht gevuld is, moet je verwarmingssysteem harder werken om de gewenste temperatuur te bereiken. Dit kan leiden tot hoger energieverbruik en dus hogere energiekosten. Door je radiator regelmatig te ontluchten, zorg je ervoor dat je verwarmingssysteem zo efficiënt mogelijk werkt, wat kan helpen om energie te besparen.
  3. Langere levensduur
    Lucht in het verwarmingssysteem kan leiden tot roestvorming en corrosie, omdat lucht vochtigheid kan bevatten. Dit kan uiteindelijk de levensduur van je radiator en verwarmingssysteem verkorten. Regelmatig ontluchten helpt deze risico's te minimaliseren, waardoor je systeem langer meegaat en je op lange termijn kosten bespaart.

Het ontluchten van radiatoren is dus een eenvoudige, maar belangrijke onderhoudstaak die bijdraagt aan de algehele prestaties, efficiëntie en levensduur van je verwarmingssysteem.

ventileren huis warmte terugwinnen Een warmteterugwin-installatie ventileert je huis energiezuinig, waarbij een warmtewisselaar zorgt voor comfortabele, zuurstofrijke binnenlucht.

3. Ventileren: frisse droge lucht warmt sneller op

Het luchten van je huis, zelfs als de verwarming aan staat, is essentieel voor een gezond binnenklimaat, maar je wilt natuurlijk niet onnodig warmte verliezen. Hier zijn enkele tips om effectief te luchten zonder te veel warmte te verspillen:

  • Kort en krachtig
    Open ramen en/of deuren aan tegenovergestelde kanten van het huis voor een snelle luchtstroom. Dit creëert een effectieve 'trek', waardoor frisse lucht snel binnenkomt en de oude, vochtige lucht naar buiten wordt gedreven. Beperk dit tot ongeveer 5 tot 10 minuten, zodat je huis niet te veel afkoelt.
  • Lucht op de juiste momenten
    Het is het beste om 's ochtends en/of 's avonds te luchten, wanneer de lucht buiten droger is. Vermijd het luchten tijdens de koudste uren van de dag, want dan verlies je meer warmte.
  • Zet de verwarming lager
    Voordat je gaat luchten, zet de verwarming een paar graden lager of zet deze tijdelijk uit. Dit voorkomt dat de verwarming hard werkt om de afkoelende lucht op te warmen terwijl je lucht.
  • Gebruik een hygrometer
    Met een hygrometer kun je de luchtvochtigheid in je huis in de gaten houden. Ideaal is een luchtvochtigheid tussen 40% en 60%. Lucht het huis wanneer de luchtvochtigheid te hoog is, wat vaak gebeurt in de winter wanneer huizen minder worden gelucht.
  • Ventileer Slim
    Als je ventilatieroosters hebt, maak daar dan slim gebruik van. Deze kunnen continu op een kier staan om een gestage luchtstroom te garanderen zonder al te veel warmte te verliezen.
  • Isolatie en tochtwering
    Zorg ervoor dat je huis goed geïsoleerd is en dat er geen kieren of gaten zijn waar warmte kan ontsnappen. Dit zorgt ervoor dat de warmte binnen blijft, zelfs als je kort lucht.
  • Overweeg warmteterugwinning
    Als je investeert in een geavanceerd ventilatiesysteem met warmteterugwinning (wij hebben een systeem van Itho Daalderop), kun je frisse lucht binnenbrengen terwijl de warmte uit de uitgaande lucht wordt hergebruikt.

Door deze praktijken toe te passen, kun je genieten van frisse lucht in je huis zonder een aanzienlijke hoeveelheid warmte en energie te verspillen.

cv bijvullen water Check regelmatig de druk in je CV systeem. Een te lage druk is niet efficiënt.

4. Bijvullen van je CV-systeem

Het bijvullen van je CV-systeem is een belangrijke stap om energie te besparen. Dit komt door de volgende redenen:

  • Efficiënte warmteoverdracht
    Een goed gevuld CV-systeem zorgt ervoor dat water efficiënt kan circuleren door de radiatoren. Als er te weinig water in het systeem zit, kan dit de warmteoverdracht belemmeren, waardoor de ketel harder moet werken om de gewenste temperatuur te bereiken. Dit resulteert in hoger energieverbruik.
  • Voorkomen van lucht in het Systeem
    Als een CV-systeem niet goed is gevuld, kan er lucht in de leidingen en radiatoren komen. Dit kan leiden tot ongelijkmatige verwarming en het bekende borrelende geluid. Lucht in het systeem verhindert de warmteoverdracht, wat weer leidt tot meer energieverbruik omdat de ketel harder moet werken om de ruimtes te verwarmen.
  • Langere levensduur van de ketel
    Een goed gevuld en onderhouden CV-systeem vermindert de belasting op de ketel. Dit kan de levensduur van de ketel verlengen en zorgen voor een stabielere en efficiëntere werking, wat indirect leidt tot energiebesparing.
  • Voorkomen van schade
    Een te laag waterpeil kan leiden tot schade aan het systeem, zoals oververhitting van de ketel. Reparaties of vervangingen kunnen duur zijn en tijdens deze periodes kan het systeem inefficiënter werken, wat weer meer energie kost.
  • Optimale werkdruk
    Een correct bijgevuld systeem behoudt de juiste werkdruk, wat cruciaal is voor een efficiënte werking. Te lage druk kan leiden tot inefficiënte verwarming en dus hoger energieverbruik.

In het kort, door je CV-systeem regelmatig te controleren en indien nodig bij te vullen, zorg je voor een optimale werking, wat resulteert in een efficiënter energieverbruik en dus energiebesparing.

Conclusie

Om het maximale uit je verwarmingssysteem te halen en energie te besparen, is het belangrijk om zowel aan de binnen- als buitenkant van je radiatoren aandacht te besteden. Een schone radiator werkt efficiënter en dus beter. 

Het regelmatig ontluchten en bijvullen van je CV-systeem draagt bij aan een efficiënte werking en voorkomt onnodig energieverbruik. Het belangrijk om je huis regelmatig te luchten voor een gezond binnenklimaat, zonder dat daarbij veel warmte verloren gaat. 

Ga voor een comfortabel en warm huis, maar draag ook bij aan duurzaamheid door slim om te gaan met (je zelf opgewekte) energie. 

Jeroen Bakker
Over de auteur van dit bericht
Jeroen Bakker
Enthousiasteling

Deze trotse en sportieve Groninger heeft verregaande interesse in duurzaamheid, energie en domotica. Hij is mede-eigenaar van B2Design en maakt shuffleboards met de drie broers van Tafelsmaak.