Nexus thuisbatterij van Zonneplan: een game changer voor het grote publiek

Wow. Een gamechanger in thuisbatterij-land? Zonneplan lanceerde 17 januari 2024 om 12:00 haar Nexus thuisbatterij. Een zeer concurrerende prijs en next-level-laden-en-ontladen met een hoog rendement. Zeggen ze.

Ik was sceptisch maar ik vind het best wel heel erg vet. En de timing is briljant. En oja, ik krijg geen enkele cent voor deze bijdrage. 

zonneplan thuisbatterij lexus

Slim, slimmer, slimst

Veel huidige slimme thuisbatterijen laden en ontladen op basis van dynamische energieprijzen. Prijzen die zijn gebaseerd op de day-aheadmarkt. Deze prijzen zijn minimaal 1 dag van tevoren bekend en staan vast. Bekijk bijvoorbeeld maar eens de prijzen voor vandaag.

Het door Zonneplan, met behulp van machine-learning, ontwikkelde algoritme noemen ze Powerplay. Die later ook voor omvormers en laadpalen te gebruiken is.

Powerplay gaat niet alleen uit van de day-aheadmarkt maar ook van de onbalansmarkt en andere balanceringsmarkten. Prijzen liggen daar verder uiteen.

Netbeheerder TenneT betaalt vergoedingen aan aanbieders die balanceringsvermogen hebben, in dit geval het netwerk van Zonneplan. Deze vergoedingen zijn aanzienlijk hoger dan de normale β€˜day-ahead’-uurprijzen.

Rendementen zijn door bovenstaande veel hoger en de terugverdientijden daarmee veel lager. 

Capaciteit, terugverdientijd en prijzen

Er zijn 3 producten die je kunt aanschaffen. Hoe groter de capaciteit van de batterij, hoe lager de kosten per kWh en hoe lager de terugverdientijd. Prijzen zijn exclusief btw maar die kan je als particulier (vaak) terugkrijgen. Zonneplan helpt je daar mee. Terugverdientijden zijn kort.

De 3 varianten:
πŸ”‹ 10 kWh πŸ‘‰ €5990 πŸ‘‰ 6.3 jaar
πŸ”‹ 15 kWh πŸ‘‰ €6990 πŸ‘‰ 5.2 jaar
πŸ”‹ 20 kWh πŸ‘‰ €7990 πŸ‘‰ 5.0 jaar

Bonus: als particulier kom je (vaak) in aanmerking om de btw op je thuisbatterijen terug te krijgen. Zonneplan biedt aan om dit te regelen.

Garanties
1. Batterij πŸ‘‰ 7 jaar of 6000 laadcycli
2. Omvormer πŸ‘‰ 7 jaar
3. Service πŸ‘‰ 6 dagen per week

app lexus thuisbatterij

Wat vind ik er van?

Een product die de wereld van de thuisbatterijen in Nederland op zijn (of haar) kop gaat zetten. Consumenten willen ontlast worden. Van installatie, terugvragen van de btw tot een inzichtelijke app. Zonneplan zegt het te gaan doen.

Zonneplan lijkt een behoorlijk slim πŸ€“ betaalbaar product te hebben gepresenteerd als uitbreiding op haar bestaande diensten waarin aan alles is gedacht en drempels voor consumenten worden weggenomen. Wel is een dynamische energiecontract bij Zonneplan nodig om de thuisbatterij te kunnen gebruiken.

De concurrentie zal wakker worden en zich even achter de oren moeten krabben. Dat is alleen maar goed. Dat brengt de energietransitie verder. Dat helpt tegen net congestie. Dat zorgt voor meer balans. En daar hebben we allemaal wat aan. Linksom of rechtsom.

Jeroen Bakker
Over de auteur van dit bericht
Jeroen Bakker
Enthousiasteling

Deze trotse en sportieve Groninger heeft verregaande interesse in duurzaamheid, energie en domotica. Hij is mede-eigenaar van B2Design en maakt shuffleboards met de drie broers van Tafelsmaak.