Hoe je de Nibe F1145 warmtepomp automatisch met dynamische prijzen kan laten werken

Tijdens de verbouwing van ons nieuwe huis (2018) zijn wij zo goed als all-in gegaan met betrekking tot verduurzaming. Een dak vol met zonnepanelen, 2 aardwarmte bronnen en een water-water warmtepomp van Nibe. De F1145. 

Nadat wij sinds juni 2023 overgegaan zijn op dynamische prijzen ben ik op zoek gegaan hoe wij onze warmtepomp slimmer konden maken. 

Uiteindelijk was de oplossing heel makkelijk.

nibe smart price adaption gelukt

Wat is een water-water warmtepomp?

Een water/water warmtepomp is een apparaat dat via een gesloten of een open bron warmte onttrekt aan de aardbodem of buitenlucht (gevel van een gebouw of zonnepanelen op het dak). Een water/water warmtepomp voorziet ons huis op een duurzame manier van vloerverwarming, warm tapwater en een beetje verkoeling in de zomer.

Maar hoe komt die warmte nou in de aardbodem terecht? 

Bodemwarmte is in feite opgeslagen zonne-energie die zich in de aardbodem bevindt. Wanneer de zon in het voorjaar sterker wordt, neemt de hoeveelheid warmte die in de grond wordt opgeslagen toe. Hoe intenser de zonnestralen, hoe dieper de warmte in de bodem dringt.

Je kunt deze bodemwarmte vinden tot een diepte van ongeveer 100 meter in de aardbodem en tot wel 300 meter in het grondwater. Zelfs na een matige zomer is er voldoende energie in de grond opgeslagen om je woning tot de volgende zomer op een duurzame en efficiënte manier te verwarmen. Allemaal dankzij de hernieuwbare energie van de zon.

hoe werkt een warmtepomp water water

De zoektocht naar een slimmere warmtepomp

In de online zoektocht naar manieren hoe ik onze warmtepomp kon ‘verslimmen’ stuitte ik op diverse websites en fora van gelijkgestemden. De nieuwere versies van Nibe bleken al slim. Die hebben immers de laatste software al voorgeïnstalleerd. 

Onze warmtepomp (Nibe F1145) komt uit 2018 en is daarna nooit meer geüpdatet. Laat staan dat de warmtepomp ooit is herstart. Lekker stabiel, dat wel.  

Verschillende menu opties, hoe dan?

Ik stuitte op afbeeldingen waar de menuoptie “Smart Price Adaption” te zien was. Afbeeldingen die helaas niet overeen kwamen met onze software. Het modelnummer wel. Vreemd. Hetzelfde model maar niet dezelfde menu opties. 

Een eigen API koppeling de oplossing?

Ik kwam iets verder toen ik stuitte op de IFTTT integratie van Stekker.com. Toen ik deze Nibe integratie wilde gaan gebruiken bleek dat ik vanuit mijn Nibe account toegang moest geven. Ok, dan moet er dus iets van een openbare API zijn die te gebruiken is. Die bleek er ook te zijn

In dat geval maken we zelf wel een eigen integratie. Een integratie die de API van energieprijzen ieder uur uitleest en daarmee de warmtepomp bij ons thuis aanstuurt. Geen probleem, kost alleen wat tijd. 

De beste oplossing: software updaten en Smart Price Adaption activeren

Maar waarom moeilijk doen als het ook makkelijk(er) kan. Nibe heeft in een software-update (uit 2021) Smart Price Adaption toegevoegd. Een functionaliteit die zelfstandig ieder uur de energieprijzen ophaalt. De warmtepomp werkt zelfstandig (afhankelijk van instellingen) harder als de prijzen laag zijn en wat minder hard als de prijzen hoger zijn. 

Bij lage energieprijzen wordt

  1. Het tapwater extra verwarmd.
  2. De cv-installatie extra verwarmd/gekoeld.
  3. Een zwembad extra verwarmd (indien aanwezig). 

Bij hoge energieprijzen

  1. Stopt de verwarming of schakelt deze terug.
  2. Stopt de warmtapwater-productie of schakelt deze terug. 

De Nibe F1145 warmtepomp updaten, hoe dan?

Stap 1: jouw Nibe Uplink account

Op de website https://www.nibeuplink.com is jouw Nibe warmtepomp hoogstwaarschijnlijk aangemeld. Door jezelf of door jouw installateur. Heb je geen inloggevens? Vraag deze dan op bij jouw installateur. Deze gegevens moet je altijd zelf beschikbaar hebben, het liefste met ‘admin’ rechten. 

“admin” rechten geeft jou de mogelijkheid om instellingen in jouw warmtepomp zelf te wijzigen. Weet wel wat je doet, je kan ook wijzigingen aanbrengen die geen gunstig effect op je comfort of energierekening hebben. Alleen met “admin" rechten kan je de software van jouw warmtepomp updaten. 

Stap 2: software op USB stick zetten

  • Log in op jouw Nibe Uplink account via https://www.nibeuplink.com. Indien je bent ingelogd ga je naar “Ondersteuning” en dan naar “Software downloaden”. 
  • Je ziet dan een bestandsnaam staan. In mijn geval: F1145_v9478.nibe. Daar kan je op klikken. Het bestand zal worden gedownload naar jouw computer. 
  • Pak een lege USB stick en plaats het gedownloade F1145_v9478.nibe bestand op jouw USB stick. Zet het bestand direct in de hoofdmap van de USB stick (dus niet in een aparte map). 

Stap 3: klepje openen op de warmtepomp

  • Je gaat op zoek naar de USB aansluiting. Deze zit verstopt achter het ‘modelnummer’. 
  • Pak een kleine schroevedraaier en klik het plaatje los van de warmtepomp. Het kan best een beetje vast zitten. 
  • Nu komt de USB aansluiting tevoorschijn. 
  • Plaats de USB stick in de USB aansluiting van de warmtepomp. 
nibe f1145 klepje voor usb

Stap 4: software installeren

  • Plaats de USB-stick in de hoofdeenheid van je systeem. Als het systeem de USB-stick herkent, verschijnt er een nieuw menu (menu 7) op het hoofdmenu van het systeem.
  • Selecteer het USB-menu en druk op OK.
  • Selecteer "firmware updaten" in het menu dat wordt weergegeven en druk op OK.
  • Selecteer "start met updaten" als je de firmware wilt installeren die nu op het scherm van je systeem wordt weergegeven. 
  • Er wordt gevraagd of je zeker weet dat je de firmware wilt updaten. Als je op "ja" drukt begint de update. Als je "nee" selecteert, wordt de update geannuleerd. 
  • Als de update klaar is, wordt je systeem opnieuw opgestart.
nibe warmtepomp updaten usb stick

Stap 5: Smart Price Adaption activeren en instellen

  • Open het menu op de warmtepomp en ga naar 4.1.6 (Smart Price Adaption)
  • Activeer Smart Price Adaption
  • Selecteer de regio NL om de juiste lokale dynamische energieprijzen op te halen. 
  • Kies jouw waarde als het gaat om het beïnvloeden van de kamertemperatuur, hoe hoger de waarde hoe meer beïnvloeding van de prijs.
  • Kies jouw waarde als het gaat om het beïnvloeden van warm water (tapwater), hoe hoger de waarde hoe meer beïnvloeding van de prijs.
nibe smart price adaption gelukt

Stap 6: Monitoren

Gefeliciteerd. Jouw warmtepomp is nu gekoppeld aan dynamische energieprijzen. Het zal harder gaan werken met lage prijzen en wat minder hard gaan werken als de prijzen hoog zijn. Er is een maar. 

Je hebt jouw waardes bij stap 5 ingesteld. Ik ben na mijn koppeling in eerste instantie voor maximale beïnvloeding gegaan. Waarom? Omdat ik graag de extremen wil zien. Wat gaat er met de warmtepomp gebeuren als er lang hoge prijzen zijn? Is er dan op een gegeven moment geen warm tapwater meer? Zou kunnen. We gaan het merken en eventueel bijsturen. 

Hou in ieder geval goed in de gaten wat er gebeurt. 

Jeroen Bakker
Over de auteur van dit bericht
Jeroen Bakker
Enthousiasteling

Deze trotse en sportieve Groninger heeft verregaande interesse in duurzaamheid, energie en domotica. Hij is mede-eigenaar van B2Design en maakt shuffleboards met de drie broers van Tafelsmaak.