Tijdens de verbouwing van ons nieuwe huis (2018) zijn wij zo goed als all-in gegaan met betrekking tot verduurzaming. Een dak vol met zonnepanelen, 2 aardwarmte bronnen en een water-water warmtepomp van Nibe. De F1145.
Nadat wij sinds juni 2023 overgegaan zijn op een dynamische energiecontract bij Tibber ben ik op zoek gegaan hoe wij onze warmtepomp slimmer konden maken.
Uiteindelijk was de oplossing heel makkelijk.
Een water/water warmtepomp is een apparaat dat via een gesloten of een open bron warmte onttrekt aan de aardbodem of buitenlucht (gevel van een gebouw of zonnepanelen op het dak). Een water/water warmtepomp voorziet ons huis op een duurzame manier van vloerverwarming, warm tapwater en een beetje verkoeling in de zomer.
Bodemwarmte is in feite opgeslagen zonne-energie die zich in de aardbodem bevindt. Wanneer de zon in het voorjaar sterker wordt, neemt de hoeveelheid warmte die in de grond wordt opgeslagen toe. Hoe intenser de zonnestralen, hoe dieper de warmte in de bodem dringt.
Je kunt deze bodemwarmte vinden tot een diepte van ongeveer 100 meter in de aardbodem en tot wel 300 meter in het grondwater. Zelfs na een matige zomer is er voldoende energie in de grond opgeslagen om je woning tot de volgende zomer op een duurzame en efficiënte manier te verwarmen. Allemaal dankzij de hernieuwbare energie van de zon.
In de online zoektocht naar manieren hoe ik onze warmtepomp kon ‘verslimmen’ stuitte ik op diverse websites en fora van gelijkgestemden. De nieuwere versies van Nibe bleken al slim. Die hebben immers de laatste software al voorgeïnstalleerd.
Onze warmtepomp (Nibe F1145) komt uit 2018 en is daarna nooit meer geüpdatet. Laat staan dat de warmtepomp ooit is herstart. Lekker stabiel, dat wel.
Ik stuitte op afbeeldingen waar de menuoptie “Smart Price Adaption†te zien was. Afbeeldingen die helaas niet overeen kwamen met onze software. Het modelnummer wel. Vreemd. Hetzelfde model maar niet dezelfde menu opties.
Ik kwam iets verder toen ik stuitte op de IFTTT integratie van Stekker.com. Toen ik deze Nibe integratie wilde gaan gebruiken bleek dat ik vanuit mijn Nibe account toegang moest geven. Ok, dan moet er dus iets van een openbare API zijn die te gebruiken is. Die bleek er ook te zijn.
In dat geval maken we zelf wel een eigen integratie. Een integratie die de API van energieprijzen ieder uur uitleest en daarmee de warmtepomp bij ons thuis aanstuurt. Geen probleem, kost alleen wat tijd.
Maar waarom moeilijk doen als het ook makkelijk(er) kan. Nibe heeft in een software-update (uit 2021) Smart Price Adaption toegevoegd. Een functionaliteit die zelfstandig ieder uur de energieprijzen ophaalt. De warmtepomp werkt zelfstandig (afhankelijk van instellingen) harder als de prijzen laag zijn en wat minder hard als de prijzen hoger zijn.
Op de website https://www.nibeuplink.com is jouw Nibe warmtepomp hoogstwaarschijnlijk aangemeld. Door jezelf of door jouw installateur. Heb je geen inloggevens? Vraag deze dan op bij jouw installateur. Deze gegevens moet je altijd zelf beschikbaar hebben, het liefste met ‘admin’ rechten.
“admin†rechten geeft jou de mogelijkheid om instellingen in jouw warmtepomp zelf te wijzigen. Weet wel wat je doet, je kan ook wijzigingen aanbrengen die geen gunstig effect op je comfort of energierekening hebben. Alleen met “admin" rechten kan je de software van jouw warmtepomp updaten.
Gefeliciteerd. Jouw warmtepomp is nu gekoppeld aan dynamische energieprijzen. Het zal harder gaan werken met lage prijzen en wat minder hard gaan werken als de prijzen hoog zijn. Er is een maar.
Je hebt jouw waardes bij stap 5 ingesteld. Ik ben na mijn koppeling in eerste instantie voor maximale beïnvloeding gegaan. Waarom? Omdat ik graag de extremen wil zien. Wat gaat er met de warmtepomp gebeuren als er lang hoge prijzen zijn? Is er dan op een gegeven moment geen warm tapwater meer? Zou kunnen. We gaan het merken en eventueel bijsturen.
Hou in ieder geval goed in de gaten wat er gebeurt.
Deze trotse en sportieve Groninger heeft verregaande interesse in duurzaamheid, energie en domotica. Hij is mede-eigenaar van B2Design, maakt shuffleboards met de drie broers van Tafelsmaak en verkoopt met zijn dochter ijs met de Toverkar.