Het geautomatiseerd besproeien van je tuin zonder veel te moeten aanleggen, het kan!

Als ik dezelfde handelingen vaker dan 3 keer moet doen, dan begint het bij mij te kriebelen. Dan wil ik het graag automatiseren. 

Want waarom zou ik de hele tijd dezelfde handelingen uitvoeren? Ok, als het gaat om het snoeien van de bomen, dan wil ik dat wel zelf doen. 

Het besproeien van ons gazon in droge tijden is zo'n voorbeeld. Niet omdat ik niet als een lul-hannes 1,5 uur met een waterslang in mijn hand wil staan. Wel omdat ik ook nog kinderen en een hond heb waar ik liever leuke dingen mee doe. 

tuin sproeier slim aansturen domotica

De beginsituatie: een grasveld vol met mos

Toen wij in 2018 ons huidige huis kochten, was de gehele tuin een ‘boesj-boesj’. Veel bomen, struiken en het gazon was niet hoe ik graag een gazon wil hebben. Hele plaggen mos, veel paardebloemen en het gras was dun gezaaid. Oja, de bodem was te zuur waardoor gras sowieso weinig kans kreeg. Mos des te meer. 

We hebben een mooie ruime tuin. Slechts in 2 uithoeken elektra en een ouderwetse buiten-waterkraan die niet voorbereid is op vorst. Nou is dat er toch steeds minder, maar toch. 

Wilde ik iets van het gazon maken dan moest het volgende gebeuren: 

  1. Mos eruit door te verticuteren
  2. Grond ontzuren (kalk) en beluchten (gaatjes)
  3. Grond losmaken
  4. Opnieuw inzaaien
  5. Aanstampen
  6. Ingezaaide stukken bedekken met gazongrond
  7. Bewateren

Vooral puntje 7 (bewateren) is wat iedere dag moest. Soms wel twee keer per dag in het droge voorjaar. Toen begon het dus te kriebelen. 

Voordelen van automatisch sproeien

Hoe tof zou het zijn als ik niet meer hoef na te denken over het bewateren van het gazon?  Heel fijn. Want…

  1. Op momenten dat ik tijd heb om te bewateren regent het. 
    Of het heeft net geregend. Of het gaat straks regenen. Op zich positief, dat scheelt water. 
  2. Op momenten dat ik tijd heb staat de zon staat hoog aan de hemel. 
    En dat is erg zonde, want het water verdampt dan gelijk. Het bereikt de wortels van het gras niet.
  3. Op momenten dat ik geen tijd heb, heb ik geen tijd. 
    Ik heb soms andere dingen te doen die ik prioriteit geef boven mijn gras, niet vaak overigens. 
  4. Op momenten dat ik geen zin heb, heb ik geen zin. 
    Dan lig ik liever in het gras dan dat ik het sproei. 

De ideale situatie: automatisch sproeien als het moet

Het maaien van het gras gaat sinds het voorjaar van 2021 iedere ochtend al automatisch. De Gardena Sileno Life 750 scheelt mij heel veel maai-tijd en draagt bij aan een mooi gazon én geen GFT afval. Heel fijn dus. 

Het zou fantastisch zijn als de techniek gaat bepalen of er beregend moet worden. Wij hebben thuis een Homey Pro die veel producten aanstuurt. 

Gardena heeft een Smart Water Control (zie onder) besproeiingscomputer op de markt gebracht, maar ook de WOOX R7060 werkt prima. Deze werken beiden samen met Homey en is dus via ons domotica systeem te beheren. 

Ja, je kan de besproeiingscomputer ook met de Gardena app bedienen en instellen maar dat doe ik zelf liever via één centraal systeem. 

Let op: zorg dat je de Gardena Smart Water Control Besproeiingscomputer tijdens de wintermaanden afkoppelt en binnen ergens neerlegt. Het apparaat kan vooral als er nog water in zit moeilijk met vrieskou omgaan en dan gaan lekken.

Dus, daar ging ik. 

Naast het aanschaffen van de Gardena Smart Water Control (SWC) heb ik ook de een Gardena Waterverdeler met 4 slangkoppelingen gekocht. Klinkt simpel toch? 

We sluiten de waterverdeler aan op de SWC en daarop sluiten we 4 slangen aan. De slangen gaan de tuin in en zorgen op verschillende punten met een pulserende cirkel sproeier voor het water. Klinkt nog steeds simpel toch? 

Nou, er gebeurde helemaal niks. Geen water, geen druppel. 

Natuurlijk, de druk is gewoon te laag!

We hebben het geluk dat de waterdruk in ons huis precies aan de wettelijke eisen voldoet. De wettelijke waterdruk is 1,5 bij 1 kuub per uur afname. We maken daarom sinds 2018 gebruik van de Dab Easybox Mini 3 waterdrukverhoger. Zonder drukverhoger schiet het niet op met water uit de kraan, wel lekker rustgevend.   

Maar goed. Terug naar de tuin. In totaal 4 slangen aangesloten op één kraan met een minimale druk. Dat zet geen zoden aan de dijk. 

Want 1,5 bar aangesloten op 4 slangen geeft een maximale waterdruk van 0,375 bar per slang. Daar gaat echt geen pulserende sproeier van sproeier. 

Dus, zoeken naar een oplossing. 

Oplossing: De Gardena Automatische 6-weg waterverdeler

Gelukkig kwam ik op het spoor van een automatische waterverdeler. Deze is geschikt voor maximaal 6 slangen, genoeg dus voor mijn 4 slangetjes. Positief, het apparaat heeft geen batterijen of andere elektronica nodig. 

Het apparaat werkt simpel. Stel dat het apparaat op dit moment op uitgang 1 staat. Komt er druk op het apparaat (omdat de kraan ergens open gedraaid word) dan laat het water door. Gaat de druk er af, dan zal het apparaat automatisch “doordraaien” naar uitgang 2, een andere slang dus. Enzovoort. 

Heb je 2 uitgangen “dicht” staan, dan worden deze overgeslagen bij het ‘doordraaien’. Easy. 

Iedere slang heeft nu de maximale druk die er in huis beschikbaar is. Nu is het tijd om een automatisch programma in te stellen voor de Smart Water Control. 

Slimme programmering & sensoren

In ons huis gebruiken we Homey als gateway, een centraal punt van al onze huisautomatisering. Een Nederlands product met ondersteuning voor alle bekende domotica protocollen (zwave, zigbee, wifi etc). En ja, er is ook voor Gardena ondersteuning. 

In het gras is een sensor geplaatst die de vochtigheid in de bodem meet en doorstuurt. Deze waarde kunnen we gebruiken om te bepalen of het überhaupt nodig is om het gras van wat vocht te voorzien. 

Tussen 03:00 en 06:00 in de ochtend is de beste tijd om je gazon te laten sproeien. De temperatuur van de bodem is dan het laagste, dan zal het minste water verdampen en het meeste dus de wortels van je gras bereiken. Dat is ook het moment dat onze flow start. 

  1. Indien het 03:00 in de nacht is. 
  2. Controleer of de bodemvochtigheid lager is dan 20%
  3. Start sproei sessie 1: zet de Smart Water Control aan 03:00
  4. Stop sproei sessie 1: zet de Smart Water Control uit om 03:13
  5. Start sproei sessie 2: zet de Smart Water Control aan 03:15
  6. Stop sproei sessie 2: zet de Smart Water Control uit 03:28
  7. Start sproei sessie 3: zet de Smart Water Control aan 03:30
  8. Stop sproei sessie 3: zet de Smart Water Control uit 03:43
  9. Start sproei sessie 4: zet de Smart Water Control aan 03:45
  10. Stop sproei sessie 4: zet de Smart Water Control uit 03:58
sproeien tuin slim domotica homey En zo ziet de flow er in Homey uit (met advanced flows in elkaar gezet)

Conclusie: boeren verstand zonder al te veel poespas

Geen zin om ondergrondse waterleidingen en dure professionele beregeningssystemen aan te leggen voor het besproeien van je tuin? Geen probleem. Met een beetje boeren verstand, ik kom immers uit Groningen, kom je een heel eind. Helemaal als je tuin net iets groter is dan gemiddeld een je met één sproeier niet genoeg bereik hebt en niet wil nadenken over het moment van sproeien. 

Op basis van inzicht door sensoren kan je andere apparaten aansturen door te automatiseren (homey). Het resultaat: een mooi groen gazon behouden en tijd besparen. En natuurlijk, ik zie dit soort projectjes als fun. 

Happy gardening 🌱

Jeroen Bakker
Over de auteur van dit bericht
Jeroen Bakker
Enthousiasteling

Deze trotse en sportieve Groninger heeft verregaande interesse in duurzaamheid, energie en domotica. Hij is mede-eigenaar van B2Design en maakt shuffleboards met de drie broers van Tafelsmaak.