Zijn zoutbatterijen de energieopslag van de toekomst?

Zelf overtollige duurzame energie in huis opslaan? De ontwikkeling van de zoutbatterij als thuisbatterij waarmee dit kan zit in een stroomversnelling. 

Jelle Houben (TU Eindhoven) promoveerde begin 2023 op de zoutbatterij. De batterij staat momenteel als test in een woonhuis om ervaring op te doen en data te vergaren. 

Maar waarom zout in een batterij? En wat betekent dit voor jou als particuliere huiseigenaar?

zoutbatterij thuis

Hoe werkt deze zoutbatterij?

Stel je een batterij voor die werkt met zout en waterdamp. Als deze twee samenkomen, neemt het zout wat van dat water op, waardoor het groeit en warmte afgeeft.

Als je die warmte later weer nodig hebt, voeg je gewoon meer warmte toe. Hierdoor laat het zout het water weer los. Dit proces gaat zo efficiënt dat er geen energie verloren gaat. 

Onderzoekers bij Cellcius hebben in 2017 een speciaal soort zout voor deze batterij gevonden: kaliumcarbonaat.

3 voordelen van zoutbatterijen

  1. Geen schadelijke stoffen
    Een thermische zoutbatterij is een groene oplossing. Er komen geen schadelijke stoffen vrij en de gebruikte materialen zijn algemeen beschikbaar.
  2. Lage kosten
    Dankzij recente ontdekkingen, zoals de toevoeging van calciumcarbonaat, zijn zoutbatterijen stabieler en kosten ze minder.
  3. Flexibel in opslag
    De batterij kan zowel warmte opslaan voor direct gebruik in huizen als grootschalige energie voor hele wijken.

Van theorie naar de praktijk

Houben, een pionier in dit energieveld, heeft niet alleen de chemie achter de batterij onderzocht. Hij heeft ook geholpen bij de ontwikkeling van een fysieke zoutbatterij, bestemd voor praktijktesten in woonhuizen. 

Samen met zijn collega's bij Cellcius werken ze aan de voorhoede van deze technologie. Het doel? Een toekomst waarin elk huishouden toegang heeft tot deze innovatieve energieopslag.

Resultaten van de eerste tests in de praktijk

Echte huizen worden nu uitgerust met deze zoutbatterijen. Zo werkt Cellcius samen met woningcorporaties en EU-projecten om zoutbatterijen te testen in verschillende klimaten, van Frankrijk tot Polen. De eerste resultaten zijn veelbelovend.

Wat betekenen zoutbatterijen voor jou?

In de toekomst kan het zomaar zo zijn dat een zoutbatterij in jouw huis:

  • Kan zorgen voor een stabiele energietoevoer, zelfs als hernieuwbare bronnen tijdelijk niets leveren.
  • Je helpen besparen op energiekosten door energie op te slaan wanneer deze goedkoop is en te gebruiken wanneer deze duur is.
  • Bijdragen aan een groenere planeet door het verminderen van de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen.

Conclusie: meer dan een experiment

De zoutbatterij is meer dan een wetenschappelijk experiment; het is een veelbelovende stap richting een duurzamere toekomst. 

Dankzij het harde werk van onderzoekers zoals Houben, zijn we op weg naar een wereld waarin elk huishouden op een innovatieve manier energie opslaat en gebruikt. 

Het is niet alleen een winst voor het milieu, maar ook voor mensen die naar meer efficiëntie, duurzaamheid en financiële besparingen streven.

Jeroen Bakker
Over de auteur van dit bericht
Jeroen Bakker
Enthousiasteling

Deze trotse en sportieve Groninger heeft verregaande interesse in duurzaamheid, energie en domotica. Hij is mede-eigenaar van B2Design en maakt shuffleboards met de drie broers van Tafelsmaak.