De voordelen maar ook de nadelen van dynamische energieprijzen

Steeds meer huishoudens gaan over op dynamische energietarieven en profiteren van lagere kosten en een duurzame energieconsumptie. Het aantal aanbieders neemt gestaag toe.

Maar dynamische tarieven brengen ook risico's met zich mee. Om een juiste afweging te maken, is het goed om de voor- en nadelen te kennen.

We geven je de voor- en nadelen van dynamische energiecontracten. 

app inzicht energy domotica

Voordelen dynamische energietarieven

1. Voordelige energietarieven

Je kan als consument profiteren van lage energietarieven op specifieke momenten. Vooral in de nacht, overdag en in het weekend zijn de prijzen relatief laag. 

Je kan je verbruik aanpassen aan het moment dat er lage prijzen aangeboden worden. Denk aan het opladen van je auto, het drogen van je was of het verwarmen van je zwembad. 

Dit kan leiden tot besparingen op de energierekening.

2. Geen extra kosten aan de energieleverancier

Bij dynamische energiecontracten betaal je alleen voor werkelijke uurprijs van elektriciteit. 

Je betaalt naast de inkoopprijs ook maandelijkse abonnementskosten (tussen de 3 en 10 euro per maand), een kleine fee (ook wel opslag genoemd) voor koersschommelingen (tot 2 cent per kWh), energiebelasting en btw. 

Wij vergeleken alle aanbieders van dynamische energie

3. Inzicht en controle via slimme apps

Met dynamische energieprijzen krijg je meer controle over je energiegebruik. En daarmee heb je (in veel gevallen) de eerste besparing van 10% al verdiend. 

Krijg inzicht in je gebruik en pas je gedrag aan waardoor je energie kan gebruiken op momenten dat je het voordeligste uit bent. 

4. Bewust met energie omgaan

Dynamische energieprijzen stimuleren jou om je energieverbruik te verschuiven naar momenten waarop er meer duurzame energie beschikbaar is. 

Bijvoorbeeld door energie-intensieve taken uit te voeren wanneer er veel zonne- of windenergie wordt geproduceerd (overdag, 's nachts en in het weekend). 

Dit kan bijdragen aan een efficiënter gebruik van duurzame energiebronnen. 

5. Geld ontvangen voor gebruiken van energie: negatieve energieprijzen

Geld ontvangen om energie te gebruiken? Ja, je leest het goed. Wanneer er teveel energie op de markt is (veelal in het weekend) kan het voorkomen dat er negatieve energieprijzen zijn. 

Je krijgt in dat geval geld voor het gebruiken van energie. 

Goed opletten: voor het terugleveren van zonne-energie op momenten dat er negatieve energieprijzen zijn moet je betalen. 

Zet je zonnepanelen in dat geval uit! Lees meer over negatieve energieprijzen en waar je nog meer op moet letten. 

6. Geen boete bij opzeggen

In tegenstelling tot vaste en variabele energiecontracten is een dynamisch energiecontract altijd op te zeggen. Wanneer jij wilt. Ook ontvang je geen boete als je een andere energieleverancier verhuisd. 

Nadelen dynamische energietarieven

1. Grote verschillen in energieprijzen per uur en dag

Dynamische energieprijzen kunnen zeer variabel zijn. Je maandelijkse energierekening kan dus sterk wijzigen. 

In tijden van prijsstijgingen op de spotmarkt of energiecrises kan je te maken krijgen met aanzienlijk hogere tarieven (of lagere natuurlijk). 

Dit kan leiden tot onverwachte uitgaven.

2. Financiële risico's: iedere maand een andere factuur

Aangezien dynamische energieprijzen geen maximumtarieven hebben (in 2023 geldt er in Nederland een energieplafond dat ook van toepassing is op dynamische energieprijzen), kan je als consument financiële risico's lopen. 

Als de prijzen op de energiemarkt snel stijgen, kan dit resulteren in hoge energierekeningen. 

Het is belangrijk om een financiële buffer te hebben om eventuele tegenvallers op te vangen.

3. Betrokkenheid kost tijd: meer planning & controle

Het beheren van dynamische energieprijzen vereist een actieve betrokkenheid van jou. 

Je moet de tarieven (het liefste dagelijks) nauwlettend in de gaten houden en je energieverbruik aanpassen op basis van de prijsschommelingen. Dit kan je veel tijd kosten en vereist een zekere mate van kennis, aandacht en planning.

4. Onzekerheid bij negatieve prijzen

Als je je zonnepanelen tijdens negatieve energieprijzen niet uitzet, dan loop je het risico dat je moet betalen voor het terugleveren. Dat is nou eenmaal hoe het werkt bij dynamische energieprijzen. 

Wees slim en probeer je zonnepanelen geautomatiseerd uit te zetten als er negatieve prijzen zijn. Lees meer over negatieve energieprijzen

5. Slimme meter noodzakelijk

Als je een dynamisch energiecontract af wilt sluiten is het noodzakelijk om een slimme meter in de meterkast te hebben staan. Leveranciers willen jouw energiegebruik (logisch) uit kunnen lezen. Dat kan met een slimme meter. Heb je deze niet, dan is een dynamisch energiecontract voor jou niet mogelijk.