De actuele dynamische inkoop prijs voor stroom (energie) is op dit moment 0.127380 euro per kWh (10:44).
Hoogste prijs vandaag: 0.175310 euro per kWh (tussen 17:00 en 18:00).
Laagste prijs vandaag: 0.084150 euro per kWh (tussen 3:00 en 4:00).
De genoemde prijzen zijn exclusief opslag (een klein bedrag dat je bovenop de marktprijs aan de stroomleverancier betaalt), energiebelasting en btw van (21%).
De dynamische stroomprijs verandert elk uur en is opgebouwd uit drie onderdelen: de kale inkoopprijs per kWh, de opslag van de leverancier en de energiebelasting. De inkoopprijs en energiebelasting zijn voor alle aanbieders van dynamische stroom hetzelfde.
Wat verschilt, is de opslag die elke leverancier toevoegt aan de kale inkoopprijs. Omdat de btw wordt berekend over de totale som (inkoop + opslag + energiebelasting), verschilt ook die tussen leveranciers.
Daarom zie je op verschillende websites verschillende stroomprijzen. Jeroen gebruikt een gemiddelde opslag van alle dynamische stroomleveranciers om de prijzen te berekenen.
Dynamische energiecontracten zijn relatief nieuw in Nederland. Jeroen is een fan van innovatieve bedrijven, vooral techbedrijven. Grote, gevestigde energiebedrijven hebben vaak veel overheadkosten en lange processen om te innoveren, waardoor ze traag zijn.
Bedrijven zoals Tibber, Zonneplan en NextEnergy zijn vooruitstrevend en bieden goed werkende apps die consumenten helpen inzicht te krijgen in hun energieverbruik. Ze maken het bijvoorbeeld mogelijk om je P1-meter, zonnepanelen, laadpaal of thuisthermostaat te koppelen.
Jeroen beveelt deze bedrijven sterk aan, zowel online als offline. Hij durft er volledig op te vertrouwen.
Een dynamisch stroomtarief is een prijs voor elektriciteit die elke dag en elk uur verandert. Het is gebaseerd op wat elektriciteit kost op een markt waar bedrijven elektriciteit kopen en verkopen (de spot markt). De energieprijs kan iedere dag en ieder uur anders kan zijn. Om 13:00 worden de prijzen voor de volgende dag (er zijn uitzonderingen) bekend gemaakt.
Met een dynamisch contract kun je geld besparen op je elektriciteitsrekening door je elektriciteitsgebruik elke dag aan te passen aan de prijs. Je kunt bijvoorbeeld meer elektriciteit gebruiken als de prijs laag is en minder als de prijs hoog is.
Ook, als je zonnepanelen hebt, kunnen dynamische energieprijzen helpen om het meeste geld te verdienen met de stroom die je produceert. Vooral wanneer je dit met domotica slim inzet.
De prijzen wisselen dagelijks en per uur. Het is goed om te weten of er een trend zichtbaar is. Daarom een grafiek per de dynamische energieprijzen van de laatste 90 dagen, per uur.
De prijzen voor energie veranderen elk uur. We tonen je graag de historische data. We geven je per dag het moment van de laagste energieprijs, de gemiddelde prijs en het moment dat het het duurste was.
Kies zelf een begin- en einddatum om te kijken hoe de prijzen van tijd tot tijd veranderden. Je ziet hoe factoren als wind, zon en water invloed hebben op de energieprijzen.
Je hebt te maken met vaste kosten (netbeheerkosten, vaste leveringskosten en heffingskorting) en variabele kosten. De variabele kosten voor dynamische energie bestaat uit:
Benieuwd naar alle huidige prijzen, leveringskosten en opslagen? Een up-to-date overzicht kan je vinden door aanbieders van dynamische energie met elkaar te vergelijken.