Kan je met een thuisbatterij geld verdienen? Het korte antwoord is: nee.

Kan je geld verdienen met een thuisbatterij, in combinatie met per uur veranderende dynamische energieprijzen? Of beter nog: hoe lang is de terugverdientijd? 

Een vraag die anno 2024 veel mensen bezig houdt. Best logisch eigenlijk. Ik neem je mee in mijn berekening die ik maakte nadat er al thuisbatterijen waren geplaatst. 

Snelle conclusie: ik verdien mijn thuisbatterij in 67 jaar terug, bij gelijkblijvende ongunstige omstandigheden.

Update 17 januari 2024: Zonneplan is met een game changer gekomen door te handelen op de onbalans markt. 

thuisbatterij terugverdienen

Sinds juni 2023 maken wij thuis gebruik van dynamische energieprijzen via Tibber. Eind november zijn 4 thuisbatterijen van Sessy geïnstalleerd en ook operationeel. De reden voor de aanschaf is vooral ervaring opdoen met de opslag en gebruik van zelf opgewekte hernieuwbare energie. 

Natuurlijk, de salderingsregeling is nog van kracht, maar dat duurt echt niet lang meer. In 2027 is het helemaal gedaan met de regeling. Terecht. 

Nu was ik gewoon even benieuwd: wanneer zijn mijn thuisbatterijen terugverdiend en ga ik echt besparen? Ik ga een poging wagen om dit uit te rekenen en te onderbouwen. 

Overigens is geld verdienen niet mijn doel voor deze aanschaf geweest. Pionieren én technische innovatie vind ik fantastisch. 

Makkelijk is dat niet. Er zijn nogal veel variabelen die per situatie nogal veranderlijk zijn. 

 • Doel van aanschaf: Pionieren met technologie, overtollige energie opslaan voor later gebruik
 • Je type energiecontract: dynamisch via Tibber
 • Land van herkomst: Nederland
 • Heb je zonnepanelen? 36 totaal, 7500 kWh opwek per jaar 
 • Hoe ziet je huishouden eruit? 5 personen, 3 kinderen
 • Hoeveel energie verbruikt jouw huishouden: 10.000 kWh
 • Zijn er vaak mensen thuis? Ja
 • Werk je thuis? Ja
 • Heb je een elektrische auto? Nee
 • Heb je een warmtepomp? Ja
 • Kook je elektrisch? Ja
 • Ben je technisch aangelegd? Niet technisch genoeg om een batterij te installeren
 • Zijn subsidies/regelingen mogelijk? Ja, als ondernemer. Niet meegenomen in deze berekening.

Naar de basis: wat is een dynamisch energiecontract en wat is een thuisbatterij?

Wat is een thuisbatterij? 

Met een thuisbatterij, ook wel thuisaccu genoemd, kun je (zelf opgewekte) elektriciteit bewaren voor later gebruik. Deze batterij wordt meestal op een vaste plek in je huis bevestigd. Denk aan een kelder, zolder, carport of schuur. 

Een thuisbatterij kan je vaak op een later moment uitbreiden in capaciteit. Lees alles over thuisbatterijen. 

Wat is een dynamische energiecontract? 

De kosten voor het afnemen van stroom is ieder uur anders. Tarieven voor elektriciteit kunnen per uur verschillen. Iedere dag om 13:00 worden de energieprijzen voor de volgende dag bekend gemaakt. 

Een dynamisch energiecontract biedt vele kansen om energie te besparen door middel van opslag, automatisering en het aanpassen van je gedrag. Lees alles over dynamische energieprijzen.

Ik maak gebruik van een dynamisch energiecontract. Op basis daarvan is mijn berekening ook gemaakt. 

Wat heeft de salderingsregeling met thuisbatterijen te maken?

Thuisbatterijen en de Nederlandse salderingsregeling zijn met elkaar verbonden. Ze gaan echter niet vrolijk hand-in-hand. 

Wat is de salderingsregeling?

De salderingsregeling is een regeling vanuit de Nederlandse overheid die stelt dat consumenten overtollige zonne-energie mogen terugleveren aan het net. Deze teruggeleverde energie mogen ze op jaarbasis aftrekken van het eigen stroomgebruik. Deze regeling zal in de komende jaren afgebouwd gaan worden.

Verbruik je minder stroom dan dat je opwekt dan is een thuisbatterij op dit moment (2024) zeker niet interessant

Verbruik je meer stroom dan dat je opwekt dan zou een thuisbatterij interessant kunnen zijn. Met de nadruk op ‘kunnen’. De terugverdientijd is lang. Te lang om het anno 2024 als een goede investering te zien. De inkoopprijzen voor energie zijn in 2023 minder volatiel geworden in verhouding met 2022. 

Stap 1. Watt (grapje) zijn de investeringen geweest?

Om te kunnen bepalen of een thuisbatterij geld kan opleveren moeten we eerst kijken naar de kosten, de investeringen. Deze investeringen moeten worden meegenomen in de afschrijving van de batterij. 

 1. De aanschaf van 4x een Sessy thuisbatterij: € 13.000, inclusief 21% btw
 2. De installatie van de thuisbatterij: € 1000 euro  inclusief 21% btw

Thuisbatterij Sessy

We hebben, na eigen onderzoek, gekozen voor een Nederlands product: Sessy. Een startup van Hollandse bodem die een slimme thuisbatterij heeft ontwikkeld. De batterij kan zelf, op basis van een door Charged (het moederbedrijf van Sessy) ontwikkeld algoritme, bepalen wanneer er moet worden geladen en ontladen. Op basis van dynamische energieprijzen. Je kan ook kiezen voor een API gestuurde modus of een “Nul op de meter” (NOM) modus.

Let op: wij hebben gekozen voor een 100% aanbetaling en kregen daarmee € 100 korting per Sessy.  

Installatie door L&B uit Workum

De installatie van onze thuisbatterijen is uitgevoerd door duurzaam installatiebedrijf L&B uit Workum (Friesland). Onder leiding van Willem Landman heeft het duurzame installatiebedrijf ons gehele huis sinds 2018 verduurzaamd. 

Het was voor L&B de eerste keer dat ze een Sessy batterij mochten installeren. Een leuke les mét prachtig resultaat. 

Zijn er ook subsidies voor thuisbatterijen?

Ja, die zijn er. Op dit moment zijn er diverse subsidies voor ondernemers beschikbaar voor de aanschaf van een thuisbatterij. Of eigenlijk een kantoorbatterij. Subsidies voor particulieren zijn er nog niet. Het is helemaal geen gekke gedachte dat die er in de toekomst wel gaan komen. 

Stap 2. Hoe lang gaat deze Sessy thuisbatterij mee?

Een auto gaat vaak een x-aantal kilometers (afstand) mee. Een bakje filet-american gaat een paar dagen mee (tijd). Een thuisbatterij gaat een aantal laadcycli mee voordat de capaciteit significant begint af te nemen. De ene merk garandeert 1000 laadcycli, een andere merk 10.000 laadcycli. 

Je snapt dat, hoe hoger het aantal laadcycli, hoe langer de batterij goed kan blijven functioneren. Het aantal laadcycli is dan ook belangrijk om naar te kijken als je een thuisbatterij wilt kopen. 

Goed om te weten: als je het aantal laadcycli hebt bereikt, blijft de batterij gewoon werken. Alleen iets minder efficient. Vergelijk het maar met je mobiele telefoon die na verloop van tijd ook minder lang kan blijven functioneren. 

Terug naar de kern. Sessy belooft dat de thuisbatterij meer dan 6000 laadcycli mee gaat. 

Stap 3. De afschrijving van deze Sessy thuisbatterij berekenen

De afschrijving van een thuisbatterij per kWh kunnen we als volgt berekenen. Maar eerst een paar dingen om vanuit te gaan. 

 1. Één batterij 5kWh bevat. Efficient rekenen we met 4 kWh (-20%, RTE is gemiddeld 80%)
 2. Één batterij na 6000 cycli nog 80% van de capaciteit bevat. 
 3. De degradatie lineair is. 
 4. Ook na 6000 cycli de batterijen (gelukkig) blijven werken. 

Ok, daar gaan we. 

Na 6000 cycli hebben we 24000 kWh (6000 x 4.0 kWh) uit één batterij kunnen halen. Voor 4 batterijen komen we in totaal op 96.000 kWh. 

De investering zonder subsidies en overheidsregelingen is: 13.000 + 1000 = 14.000 euro (voor 4 batterijen). We delen nu de investering door het aantal kWh na 6000 laadcycli: 14000/96000 = 0,1458 euro per kWh. 

Afgerond komen we op een afschrijving van 14,6 cent per kWh. Deze 14,6 cent is een belangrijk getal om straks mee verder te rekenen. 

En, goed dus om te weten. Deze 14,6 cent per kWh is eigenlijk best defensief berekend. Immers, als je de batterij langer dan 6000 laadcycli gaat gebruiken, wat best logisch is, gaat de afschrijving per kWh naar beneden. 

Stap 4. Strategie bepalen: hoe laat je jouw thuisbatterij werken?

Als je een thuisbatterij hebt kan je deze op diverse manieren gebruiken. Heb je bijvoorbeeld als doel om maximaal rendement te behalen (financieel) of wil je jouw zelfconsumptie verhogen? Kortom, je kan kiezen uit een paar strategieën. 

In dit artikel willen wij kijken hoe lang het duurt om de thuisbatterij qua investering terug te verdienen. Op basis daarvan kiezen wij de Dynamische modus. 

Strategie 1: Dynamische modus ✅

Deze strategie hanteren wij. De thuisbatterij van Sessy is slim. Het bepaald zelf de momenten om te laden en te ontladen. Allemaal op basis van actuele dynamische energieprijzen en eisen die Sessy zelf bepaald. 

Je kan met deze modus je energiekosten verlagen en mogelijk inkomsten genereren door energie terug te leveren aan het net wanneer de omstandigheden gunstig zijn. 

Het is goed om te weten dat de batterij niks doet als het prijsverschil op een dag lager is dan 10 cent (tussen het hoogste en laagste tarief). In dat geval is de afschrijving groter dan de opbrengst. Dat druist in tegen het doel van de dynamische modus. 

Het algoritme bepaalt voor elke dag het moment om op te laden en het moment om deze energie weer te leveren. 

Rond 15:00 weet het algoritme de energieprijzen voor de volgende dag. Deze prijzen worden meegenomen in de herberekening van de huidige dag. Het laadschema kan hierop worden aangepast. 

grafiek dynamische modus thuisbatterij 2 laadcycli per dag Je ziet dat een thuisbatterij 2 laadcycli op een dag kan hebben. In dit geval tussen 01:00 en 04:00 en tussen 12:00 en 15:00. Prijzen zijn 's nachts en overdag vaak lager. In de ochtend en avond vaak hoger.

Deze strategie is ideaal voor huishoudens met zonnepanelen die meer van hun zelf opgewekte energie willen benutten. Het doel: minder energie terugleveren aan het elektriciteitsnet. 

Het principe is eenvoudig: bewaar de extra opgewekte energie in je eigen thuisbatterij voor eigen gebruik op de momenten dat je het nodig hebt.

De NOM strategie belast de batterij niet onnodig en je maakt zoveel als mogelijk gebruik van herbruikbare energie. Overdag slaat de batterij het overschot van je zonnepanelen op zodat je ‘s avonds geen stroom van het net hoeft te gebruiken. En alles werkt automatisch. Je hoeft niet na te denken over wanneer je het beste kunt laden of ontladen. 

Iedere strategie voor het gebruik van je thuisbatterij heeft voordelen en nadelen. Heb je zelf een mooie strategie uitgestippeld, top. Die kan je loslaten op je thuisbatterij met de API die Sessy heeft open gesteld. 

Door middel van integraties met Home Automation, Homey en Domoticz kan je je batterijen zelf laden of ontladen op momenten dat jij het wilt. 

Stap 5: Aantal actieve dagen per jaar bepalen

Ok. Kleine samenvatting tot nu toe. 

We hebben 4 Sessy thuisbatterijen, in totaal 20kWh. We rekenen met 16kWh in verband met energieverlies door omzetting tussen wisselstroom van en naar gelijkstroom.  

De totale investering (zonder subsidies en inclusief btw) is 14.000 euro. Het totaal aantal laadcycli per batterij is 6000. De afschrijving per kWh is 14,6 cent. We willen maximaal rendement behalen en kiezen voor de ‘dynamische modus’ strategie. 

De vraag hoe lang het duurt voordat je een thuisbatterij hebt terugverdiend krijg ik de laatste dagen regelmatig. 

Mooie vraag. Maar dat is niet direct in tijd uit te drukken. Waarom niet? Omdat de thuisbatterij pas gaat “werken” (lees: laden en ontladen) als het verschil tussen de laagste en hoogste energieprijs op een dag hoger is dan 14,6 eurocent. 

Maar hoe dan wel?

Ik heb alle dagelijkse energieprijzen van de afgelopen 4 jaar bij elkaar gepakt. Daarop een filter toegepast waarin ik alleen de dagen wil zien met een prijsverschil groter dan 14,6 eurocent tussen de hoogste en laagste prijs. Deze 14,6 cent is de afschrijving per kWh. 

Jaar>= 14,58 cent per kWhGemiddeld PrijsverschilHoogste verschilLaagste verschil
20202 dagen0.16330.17230.1543
202163 dagen0.19470.34010.1463
2022238 dagen0.25810.73630.1467
202363 dagen0.19750.59490.1459

Stap 6: van 'werkbare dagen' terugrekenen naar jaren

Zoals je in bovenstaande ziet zijn het aantal ‘werkbare' dagen in 2023 ongeveer 63 en in 2022 maar liefst 238. Daarbij is ook het gemiddelde verschil tussen hoog & laag erg groot. In 2022 was het verschil 25,81 cent. In 2023 “slechts” 19,75 cent

De jaren 2022 en 2023 werken elkaar dus dubbel tegen. In het aantal werkbare dagen én het prijsverschil. 

Op dit moment (25 december 2023) kom ik op een terugverdientijd (op basis van 2023) van: 67 jaar. 

Het is nu 1e kerstdag 2023. Stel nou dat ik deze pagina vlak voor de kerst in 2022 en 2021 zou hebben gemaakt. Wat zou dan mijn verwachting zijn geweest? 

Algemene gegevens om mee te rekenen

 • Totale 'netto' investering: 14000 euro
 • Totaal aantal laadcycli: 6000 laadcycli
 • Totaal efficiënte capaciteit per laadcycli: 16 kWh
 • Totaal nodig aan kWh: 96.000 kWh
 • Investering per kWh: 14,58 cent

Op basis van laatste 12 maanden (25-12-2023 als peildatum)

 • Werkbare dagen per jaar: 65
 • Gemiddeld prijsverschil per werkbare dag: 19,75 cent p/kWh
 • Terugverdientijd in jaren: 68 jaar
 • Gebruikte formule: ((14000 / 0,1975) / 16 ) / 65

Op basis van heel 2022

 • Werkbare dagen per jaar: 258
 • Gemiddeld prijsverschil per werkbare dag: 25,81 cent p/kWh
 • Terugverdientijd in jaren: 13 jaar
 • Gebruikte formule: ((14000 / 0,2581) / 16 ) / 258

Op basis van heel 2021

 • Werkbare dagen per jaar: 63
 • Gemiddeld prijsverschil per werkbare dag: 19,47 cent p/kWh
 • Terugverdientijd in jaren:  55 jaar
 • Gebruikte formule: ((14000 / 0,1947) / 16 ) / 81

Conclusie: wees op je hoede voor mooie verwachtingen en praatjes

We hebben sinds november 2023 thuisbatterijen thuis. Financieel gezien niet de beste investering als ik mijn eigen onderzoek moet geloven. Maar het voelt magisch om je eigen opgewekte stroom op een later moment te kunnen gebruiken. We verbruiken meer dan we opwekken en kunnen nog steeds salderen bij Tibber. 

De thuisbatterij geeft mogelijkheden om te experimenteren met data, laadt/ontlaadt strategieën te ontdekken en voorop te lopen in de technologische ontwikkelen en daarmee de energietransitie. Heel tof dus! 

Maar pas op. 

Op internet gaan veel verhalen rond over terugverdien periodes tussen de 6 en 12 jaar. Onzin als je kijkt naar de huidige markt en energieprijzen.

Bedrijven en installateurs die jou een thuisbatterij willen verkopen uit een commercieel eigenbelang. Ik hoop dat ze het eerlijke verhaal aan je vertellen. Dat ze doorvragen naar je motivatie voor de aanschaf en jou de uiteindelijke keuze geven zonder te ‘drammen’. Denk er dus vooral goed over na en slaap er een extra nachtje over. 

Jeroen Bakker
Over de auteur van dit bericht
Jeroen Bakker
Enthousiasteling

Deze trotse en sportieve Groninger heeft verregaande interesse in duurzaamheid, energie en domotica. Hij is mede-eigenaar van B2Design en maakt shuffleboards met de drie broers van Tafelsmaak.