Een nieuwe thuisbatterij in huis plaatsen? Wees je bewust van de gevaren.

Let op! Thuisbatterijen brengen zelden brandgevaar met zich mee, maar het is cruciaal om de mogelijke risico's goed te begrijpen. Elke batterij heeft immers het potentieel om vlam te vatten. 

Voorbeelden kennen we al van powerbanks, laptops, elektrische steps, hoverboards en elektrische auto's. Thuisbatterijen vormen helaas geen uitzondering. Het risico op brand kan je wel minimaliseren. We praten je even bij. 

thuisbatterij installeren tips

Kunnen thuisbatterijen brand veroorzaken?

Elke thuisbatterij is uitgerust met veiligheidsmechanismen om stabiliteit en veiligheid te waarborgen. Er bestaan verschillende celtechnologieΓ«n, waarvan sommige veiliger zijn dan andere. 

Je kan de kans op brand verkleinen door rekening te houden met ventilatie, ruimte, temperatuur en kwaliteit. 

Een video zegt meer dan 1000 afbeeldingen

Bekijk onderstaande video zie je verschillende batterijen die brand veroorzaken. Je ziet achtereenvolgens een telefoon, elektrische sigaret, powerbank, laptop, elektrische scooter, elektrische fiets en een thuisbatterij die ontvlammen. De zwarte rook die overal vrijkomt lijkt onschuldig maar is zeer giftig en mag nooit worden ingeademd.

Vervolgens vat één van de cellen vlam en zet een ontstekingsproces in gang bij de andere cellen. Dit leidt tot een heftige steekvlam. De batterij blijft branden zolang er energie in zit.

Hoe groot is de kans op πŸ”₯ brand per type batterij

Onderstaande tabel is relatief en iedere situatie is afhankelijk van verschillende factoren. Denk aan de kwaliteit van de batterij, de manier van installeren, de plek van installatie en de omgeving waarin de thuisbatterij wordt gebruikt. 

Het is altijd belangrijk om de aanbevelingen van de leverancier en veiligheidsrichtlijnen te volgen bij het gebruik van je thuisbatterij.

Type celKans op Brand
Lithium-ion batterijen (Li-ion)πŸ”₯πŸ”₯πŸ”₯πŸ”₯πŸ”₯πŸ”₯
Lithium-ijzerfosfaat batterijen (LFP)πŸ”₯πŸ”₯πŸ”₯
Zoutwater batterijenπŸ”₯πŸ”₯
Loodzuur batterijen (zoals AGM of Gel)πŸ”₯πŸ”₯πŸ”₯πŸ”₯πŸ”₯πŸ”₯
Nikkel-ijzer batterijen (NiFe)πŸ”₯πŸ”₯

Hoe kun je het risico op brand minimaliseren?

Verschillende factoren kunnen het brandrisico van je thuisbatterij verminderen. Verzekeraars zijn stellig: laat de installatie altijd over aan een erkend installateur. Hier zijn enkele belangrijke stappen om te rekening mee te houden.

  • Professionele installatie
    Deskundige montage door een erkend installateur in een geschikte ruimte kan schade beperken en zorgen voor een veilige vluchtroute.
  • Ventilatie
    Zorg voor goede ventilatie om eventuele giftige dampen tijdens brans naar buiten af te voeren.
  • Kennis
    Weet welk type batterij je hebt (bijvoorbeeld lithium-ion, lithium-ijzerfosfaat, zoutwater, loodzuur, nikkel-ijzer, solid-state).
  • Temperatuur en Vocht
    Houd de batterij op een geschikte temperatuur en vermijd vochtige omstandigheden.
  • Vluchtroute
    Plan een veilige vluchtroute in geval van een noodsituatie.
  • Brandmelder
    Installeer rookmelders op strategische plaatsen, bij voorkeur slimme melders die met elkaar communiceren.
  • Kwaliteit
    Kies altijd voor gerenommeerde en ervaren merken. En ga altijd voor kwaliteit boven kwantiteit.
  • Behandeling
    Laat de batterij niet vallen, doorboor deze niet of stel deze bloot aan extreme temperatuurverschillen.
  • Plaats van Bevestiging
    Een onbrandbare ondergrond en achterwand zijn van essentieel belang. Hiermee voorkom je dat andere materialen in de buurt van de batterij vlam vatten. Plaats de batterij bij voorkeur op een betonnen ondergrond om te voorkomen dat het vuur door houten vloerdelen dringt en naar andere verdiepingen verspreidt. Zorg altijd voor voldoende externe ventilatie om giftige dampen buiten te houden.

Een rookmelder is wettelijk verplicht. Ga een stapje verder!

Een rookmelder in huis is wettelijk verplicht in huis. Op iedere verdieping moet er vanuit de overheid minimaal 1 hangen. We gaan graag een stapje verder: hang in iedere ruimte waar elektrische apparatuur aanwezig is een slimme rookmelder

Dus ook in de keuken, op zolder, in de garage, in de bijkeuken en dus ook in de meterkast. 

Slimme rookmelders communiceren onderling met elkaar en kunnen je de precieze plek aangeven waar rook is gedetecteerd. In geval van brand essentieel: iedere seconde telt! 

Jeroen Bakker
Over de auteur van dit bericht
Jeroen Bakker
Enthousiasteling

Deze trotse en sportieve Groninger heeft verregaande interesse in duurzaamheid, energie en domotica. Hij is mede-eigenaar van B2Design en maakt shuffleboards met de drie broers van Tafelsmaak.