Tips om veel energie te gebruiken tijdens negatieve energieprijzen

De batterij van je auto volladen, een wasje draaien of je thuisbatterij opladen? Het beste moment om dit te doen is wanneer de dynamische energieprijzen laag of zelfs negatief zijn. In dat geval krijg je geld toe om energie te gebruiken. 

Maar let op, zo vaak is dat niet het geval. 

We geven je tips hoe je het beste met negatieve energieprijzen om kunt gaan en hoe je snel veel energie kunt verbruiken. 

koken elektrisch om veel stroom te gebruiken

Negatieve energieprijzen, hoe zit dat precies?

Dynamische energieprijzen variëren op basis van vraag en aanbod. Wanneer er meer aanbod van energie is dan vraag (bijvoorbeeld door veel wind- of zonne-energie op een bepaald moment), kunnen prijzen negatief worden. 

Dit betekent in theorie dat je betaalt kan worden om energie af te nemen. In onderstaande grafiek kan je zien dat het aantal uren met negatieve prijzen ieder jaar stijgt. 

Jaar Uren met negatieve inkoopprijs Uren met negatieve consumentenprijs
201930
2020940
2021670
20228321
202330715
20244526

Hoe kan je het beste veel energie afnemen?

1. Vervoer

  • Elektrische auto: heb je een auto met een grote batterij? Opladen die hap als er negatieve prijzen zijn. Maximaal profiteren. 
  • Elektrische step: laad de step op als de tarieven het gunstigste zijn. 
  • Elektrische fiets: ook je fietsbatterij laad je natuurlijk op als er negatieve prijzen zijn. 

2. Energie opslag

  • Heb je een thuisbatterij? Natuurlijk ga je die volladen als er negatieve prijzen zijn. Daar heb je 'm immers voor. Maximaal profiteren. 

3. Verwarming en koeling

  • Warmtepomp & boilers: zet de temperatuur van de boiler wat hoger als er negatieve prijzen zijn. Water hoeft op een later moment niet meer verwarmd te worden. 
  • Airconditioning: zet de airco (geautomatiseerd) aan op momenten van negatieve prijzen om ruimtes alvast wat te koelen of te verwarmen. 
  • Koelkasten: zet de temperatuur van de koelkast (geautomatiseerd) lager als er negatieve prijzen zijn. Zet daarna de temperatuur weer op normaal. 
  • Vriezers: zet de temperatuur van de vriezer (geautomatiseerd) lager als er negatieve prijzen zijn. Zet daarna de temperatuur weer op normaal. 
  • Zwembad: heb je een zwembad dat verwarmd kan worden? Zet de verwarming van je zwembad (geautomatiseerd) aan als er negatieve prijzen zijn. 

4. Wassen & drogen

  • Wasdrogers: een wasdroger verbruikt veel energie. Droog je was op momenten dat de prijzen laag zijn. Een mooie besparing. 
  • Wasmachines: hoe hoger de temperatuur van de was, hoe meer energie je verbruikt. Stel wasjes op 90 graden uit tot het moment dat er negatieve prijzen zijn. 
  • Vaatwassers: laat de vaatwasser (gepland) draaien als er lage of negatieve prijzen zijn. 

5. Koken

  • Elektrische ovens en kookplaten: ga je iets koken wat lang moet garen (slow cooking)? Doe het dan vooral tijdens negatieve prijzen. 
  • Magnetrons: moet je iets ontdooien, probeer het te doen tijdens de gunstigste tarieven van de dag.

Wat hebben zonnepanelen en negatieve energieprijzen met elkaar gemeen?

Heb jij zonnepanelen? En heb je een dynamisch energiecontract waarbij negatieve prijzen tot de mogelijkheid behoren? Dan is het volgende goed om te beseffen. 

Indien er negatieve prijzen zijn én je zonnepanelen energie opwekken, dan betaal je geld voor het terugleveren van jouw overtollige energie. In dat geval kan je twee dingen doen. 

1. Verbruik zelf net zo veel energie als dat je zonnepanelen opwekken. Je levert niks terug. 

2. Je zet je zonnepanelen uit. Hoe je dit het beste kunt doen is beschreven in deze “ultieme gids voor het uitzetten van je zonnepanelen”. Of bekijk onderstaande video. 

Jeroen Bakker
Over de auteur van dit bericht
Jeroen Bakker
Enthousiasteling

Deze trotse en sportieve Groninger heeft verregaande interesse in duurzaamheid, energie en domotica. Hij is mede-eigenaar van B2Design en maakt shuffleboards met de drie broers van Tafelsmaak.