Salderen & terugleveren, hoe gaat dat met een dynamisch contract?

Wij hebben 36 zonnepanelen op ons dak liggen. Daarmee wekken wij stroom op. Een gedeelte van deze stroom wordt direct door apparaten in huis gebruikt. Is er dan nog wat stroom over, dan vullen we daarmee onze thuisbatterijen

Zijn de batterijen vol? Dan leveren wij terug aan het elektriciteitsnet. 

Wat wij terugleveren mogen wij op een ander moment (bijvoorbeeld in de winter) van het net gebruiken. Dan strepen we het teruggeleverde en verbruikte tegen elkaar weg. 

Dat is salderen.

Maar. Wij hebben sinds begin 2023 een dynamisch energiecontract. En dan werkt de salderingsregeling nét even anders dan bij een vast of variabel contract. 

Maar hoe precies, dat ga ik je nu uitleggen. 

salderen terugleveren dynamisch contract

Er zijn een paar handige regels die het salderen iets meer verduidelijken. 

 • Om te kunnen salderen, moet je meer stroom verbruiken dan je opwekt.
 • Lever je meer stroom terug dan dat je verbruikt, dan ontvang je een terugleververgoeding.
 • Neem je meer stroom af dan dat je opwekt? Dan moet je daar gewoon betalen.
 • De teruggeleverde stroom gaat via dezelfde aansluiting als waarmee je stroom ontvangt.
 • Salderen kan alleen als je een kleinverbruikersaansluiting hebt (maximaal 3x80 Ampère)
 • Om te salderen moet je adres zijn aangemeld via Energieleveren.nl

De salderingsregeling gaat op jaarbasis

Energieleveranciers van dynamische energiecontracten zijn wettelijk verplicht om de salderingsregeling op jaarbasis toe te passen. Dat loopt niet per kalenderjaar maar op basis van de startdatum van je contract. 

Voorbeeld:
Wanneer je op 12 april 2024 klant bent geworden, is maart 2025 jouw 12e maand. Je salderingsperiode loopt dan van 12 april 2024 tot en met 31 maart 2025. Daarna gaat voor jou een nieuw jaar in. 

Salderen kan maximaal tot aan je verbruik

Wil je salderen, dan kan dat maximaal tot aan je jaarlijkse verbruik. Als je bijvoorbeeld 2500 kWh verbruikt, kan je tot 2500 kWh salderen. Je krijgt in dit scenario tot 2500 kWh aan energiebelasting terug bovenop het dynamische uurtarief. 

Produceer je meer dan je verbruikt in een jaar? Dan heb je over dat stukje overproductie geen recht op de energiebelasting.

Terugleververgoeding: op basis van het dynamisch uurtarief

Als je met een dynamisch energiecontract teruglevert ontvang je hier een dynamisch uurtarief voor. 

Op het moment dat je teruglevert ontvang je exact dezelfde prijs die op dat moment ook geldt als je stroom afneemt, inclusief energiebelasting, GvO (Garanties van de Oorsprong) en onbalanskosten (ofwel inkoopvergoeding) en btw. 

Lever je rond 14:00 terug op een mooie zonnige zomerdag, dan is jouw terugleververgoeding waarschijnlijk laag. Je kan deze energie dan beter opslaan in een thuisbatterij óf direct verbruiken (door bijvoorbeeld je elektrische auto te laden)

Lever je op 18:00 terug op een druilerige winterdag, dan is je terugleververgoeding hoog. Terugleveren kan alleen vanuit bijvoorbeeld je thuisbatterij of elektrische auto. 

KISS: Keep it simple stupid

Tibber betaald de inkoopvergoeding, energiebelasting en btw over elke geproduceerde kWh elke maand aan ons uit. Ook als wij een specifieke maand meer stroom hebben opgewekt dan verbruikt. 

In dat geval kunnen er aan het eind van ons contractjaar twee dingen gebeuren. 

 1. Wij hebben meer stroom verbruikt dan stroom geproduceerd
  Aan het eind van het jaar hebben wij 10000 kWh verbruikt en 7500 kWh uur opgewekt. In dit geval kan je 7500 kWh salderen. 

  Voor iedere opgewekte kWh hebben wij de dynamische stroomprijs per uur gekregen, plus de inkoopvergoeding, energiebelasting en btw. 

  Er is geen verdere verrekening nodig omdat wij onze volledige productie van stroom kunnen salderen.
 2. Wij hebben meer opgewekt dan verbruikt
  Stel, het is niet zo, maar stel. Aan het eind van een jaar hebben wij je 7500 kWh opgewekt en 5000 kWh verbruikt. 

  In dit geval kunnen wij 5000 kWh salderen. Voor deze 5000 kWh krijgen wij zowel de stroomprijs als inkoopvergoeding en belastingen uitgekeerd. 

  Voor de overproductie van 2500 kWh hebben wij recht op de dynamische uurprijs en de inkoopvergoeding, maar niet op de energiebelasting én btw

  Omdat wij, naast de beursprijs en de inkoopvergoeding, de belastingen al maandelijks uitbetaald hebben gekregen, ontvang wij helaas nog een factuur van Tibber voor de te veel uitgekeerde belastingen over de 2500 kWh.

Negatieve stroomprijzen en salderen, hoe werkt dat?

Tijdens momenten van negatieve energieprijzen betalen aanbieders van dynamische energiecontracten jou als gebruiker om stroom te gebruiken. Op die momenten is er standaard veel hernieuwbare energie aanwezig: veel wind en veel zon.

Let op: als er gesproken word over negatieve energieprijzen, dan gaat het vaak alleen over de inkoopprijs per kWh. Je krijgt als consument pas écht betaald als de prijs -0.1658 euro (2024) per kWh bedraagt

Terug naar het salderen. 

Tijdens momenten met negatieve stroomprijzen 
Optie 1 👉 Je verbruikt stroom 👉 dan krijg je geld (de dynamische uurprijs per kWh). 
Optie 2 👉 Je levert stroom 👉 dan moet je betalen (de dynamische uurprijs per kWh). 

Het goede nieuws. Met de salderingsregeling krijg je de belastingen voor het terugleveren wél terug. 

Lang verhaal kort: je hoeft pas écht te betalen als de prijs van energie -0.1658 euro (2024) per kWh bedraagt

Voorbeeld: negatieve prijzen & negatieve prijzen

Op een mooie zomerdag staan je zonnepanelen prachtig te ‘shinen’, ze doen supergoed hun werk en levert tussen 14:00 en 15:00 in totaal 8 kWh terug aan het net. 

Tijdens deze periode is de stroomprijs negatief: -5 eurocent. 

Je moet terugbetalen. Toch? 

In dit geval betaal je €0,484 (8 kWh x 5 cent x 1,21) voor de stroom die je teruglevert. 

Is je teruglevering lager dan je verbruik, dan kan je gebruik maken van de salderingsregeling. Je krijg dan ook de energiebelastingen nog terug.

In jouw geval: 8 kWh x €0,1316 (= €0,1088 * 1,21) = €1,0528

Je krijgt terug: €1,0528
Je moet betalen: €0,484

Je krijgt in totaal terug: €1,0528 - €0,484 = €0,5688

salderen zonnepanelen dynamische energie

​Zonnepanelen met dynamische uurtarieven, is dat handig?

Leuke vraag. Lastig antwoord. Iedere situatie is uniek. Hoe komen de zonnepanelen te liggen (oost, zuid, west)? Wat zijn de stroomprijzen? Hoe ziet jouw situatie er uit qua ‘energieslurpers’ als een elektrische auto, warmtepomp of isolatie van je huis? 

Alle factoren die meespelen bij een juist antwoord. Die is dus helaas niet te geven zonder jouw context te kennen. 

Maar. Goed nieuws. 

👉 Heb je meer stroomverbruik dan opwek van stroom? 
Dan kan je de dynamische uurtarieven goed gebruiken om je stroomverbruik te verplaatsen naar de meest voordelige uren van de dag. Je kan de opwek van stroom dan zoveel als mogelijk zelf gebruiken om energie besparen.

👉 Heb je meer opwek van stroom dan stroomverbruik? 
Dan krijg je met een dynamisch energiecontract de vaste dynamische uurprijs uitgekeerd. Bij traditionele aanbieders van energiecontracten (vast en variabel) is de terugleververgoeding vaak erg laag. 

Verbruik je in 1 jaar minder stroom dan je opwekt, dan krijg je over het restant van teruglevering geen energiebelasting én btw terug. In dat geval krijg je alleen de dynamische uurprijs. Op jaarbasis (na de 12e maand van je contract) zal een verrekening plaatsvinden. 

Voorbeeld 1: je krijgt energiebelasting terug!

Je hebt in 2024 in totaal 9000 kWh aan stroom verbruikt. Je hebt 2500 kWh aan stroom via je zonnepanelen opgewekt en teruggelevert. 

In dit voorbeeld kan je tot 6500 kWh per jaar salderen

Je krijgt in dit geval tot 6500 kWh je energiebelasting terug bovenop het dynamische uurtarief. 

Voorbeeld 2: geen energiebelasting terug

Je hebt in 2024 in totaal 4000 kWh aan stroom verbruikt en 6000 kWh opgewekt met je zonnepanelen. 

Net als in voorbeeld 1 kan je salderen tot aan je verbruik, in dit geval 4000 kWh.  

Over het restant van 2000 kWh (6000-4000) krijg je geen energiebelasting en btw terug. Je krijgt wél de actuele energieprijs terug van het moment van terugleveren. 

De salderingsregeling zou vanaf 2025 toch worden afgebouwd?

Klopt. Er was begin 2024 veel om te doen. Uitstel van het afbouwen van de salderingsregeling of toch niet? Minister Jetten heeft besloten voor uitstel. Maar uitstel is geen afstel. Hoe de regeling er precies uit komt te zien is nog niet bekend. 

De salderingsregeling blijft tot nadere berichtgeving uit Den Haag precies zoals je nu gewend bent. 

Het aanschaffen van zonnepanelen blijft dus voorlopig nog even lucratiever dan dat het zou zijn geweest zonder salderingsregeling. Maar eerlijk is het niet! Een hele domme beslissing vanuit Den Haag. 

Conclusie: salderen gaat met een dynamisch contract nét even anders

Salderen met een dynamisch energiecontract werkt dus net even anders dan je mogelijk gewend bent met een variabel of vast contract. Afrekenen (betalen of ontvangen) gaat per maand, verrekenen gaat op jaarbasis

Je kan salderen, maximaal tot aan wat je opwekt met zonnepanelen. Heb je geen zonnepanelen, wat helemaal niet gek is, dan is het salderen helemaal niet aan de orde. 

Vanaf 2025 zal de salderingsregeling blijven zoals die nu is. Hartstikke oneerlijk. Mensen zonder panelen betalen de rekening. 

Het is dus geen logische beslissing. Zonnepanelen zouden ook zonder salderingsregeling een prachtige investering zijn.