Je zelfconsumptie verhogen door je eigen opgewekte stroom zelf te gebruiken. Nu of op een andere moment. Er zijn verschillende manieren om je zelfconsumptie te verhogen. De laatste stap hierin is het het aanschaffen van een thuisbatterij.
Koop een thuisbatterij alleen om meer eigen stroom te gebruiken. Punt.
We gaan er dus niet mee handelen. Dat is, helemaal als de salderingsregeling na 2027 stopt, absoluut niet interessant. Vergeet dat.
⚠️ Belangrijk ⚠️
Laat je nooit nooit nooit verleiden door vieze verkoop-trucs en hang altijd op als een telefonische verkoper jou benaderd! Hang op. Hang op. Hang op. Altijd. Weet je waarom? Ze willen je geld. Niet jouw belang.
Hang dus op. Gelijk. En ja, ook als ze je bellen voor een energie contract, zonnepanelen of een warmtepomp. Je hebt geen relatie met ze, je hoeft dus niks van ze. Hang dus op. Gelijk. Altijd.
Zelfconsumptie is het deel van je zonnestroom dat je (in)direct zelf gebruikt. Dus stroom die je overdag opwekt én zelf verbruikt of opslaat voor later verbruik. Hoe hoger dat percentage, hoe meer voordeel je haalt uit je eigen zonnepanelen.
Je hoeft deze stroom namelijk niet in te kopen met bijvoorbeeld een dynamisch stroomcontract. Je betaalt hier dus ook geen energiebelasting, inkoopvergoedingen en btw over.
Een thuisbatterij slaat jouw overschot aan zonnestroom op. Die gebruik je op momenten dat de zon niet schijnt én stroom duur(der) is: in de avond of in de nacht.
Je koopt dan minder stroom van het net. En dat is gunstig, want stroom inkopen is duurder dan je zelf opgewekte stroom gebruiken.
In gesprekken met consumenten, verkopers en ook installateurs wordt heel vaak een denkfout gemaakt. Veel mensen denken dat een grotere batterij per definitie beter is. Fout.
Te groot is vaak minder efficiënt. Helemaal als je uitgaat van zelfconsumptie. En dat doe ik.
Een voorbeeld.
Een gemiddels rijtjeshuis in Nederland heeft op een schuin dak 8 panelen op het zuiden liggen. Deze wekken jaarlijks ruim 3492 kWh op. Hiervan leveren ze, en dat is niet gek, 2628 kWh terug.
Zelfconsumptie zonder batterij: 24.74%
Zelfconsumptie met 2.4 kWh thuisbatterij: 45.42%
Zelfconsumptie met 4.8 kWh thuisbatterij: 57.16%
Zelfconsumptie met 7.2 kWh thuisbatterij: 60.22%
Zelfconsumptie met 9.8 kWh thuisbatterij: 62.63%
Wat je hierboven ziet is dat je met een kleine batterij de zelfconsumptie bijna kan verdubbelen. In dit voorbeeld hou je met een 2.4 kWh batterij maarliefst 722 kWh extra onder je eigen dak.
Deze 722 kWh aan stroom hoef je in de avond, als de stroomprijzen hoog zijn, niet zelf in te kopen. Je betaalt hierover ook geen energiebelasting, ook geen inkoopvergoeding en ook geen btw.
Een thuisbatterij is een middel, niet een doel. Er zijn meer manieren om je zelfconsumptie te verhogen. Manieren die minder geld kosten en ook effectief zijn.
Heb je het spel dat ‘zelfconsumptie’ heet uitgespeeld, dan kan je gaan nadenken over een thuisbatterij(tje).
Een thuisbatterij schaf je als consument alleen aan om je zelfconsumptie te verhogen. De basis hiervoor is je nachtverbruik. Dit nachtverbruik moet je in eerste instantie tot een minimum hebben beperkt. Waarom? Dan kan je ook een kleinere thuisbatterij aanschaffen, en die is weer goedkoper.
Win-win.
Deze trotse en sportieve Groninger heeft verregaande interesse in duurzaamheid, energie en domotica. Hij is mede-eigenaar van B2Design, maakt shuffleboards met de drie broers van Tafelsmaak en verkoopt met zijn dochter ijs met de Toverkar.